1955-HAFTA-sayı-28 ( 11 Temmuz 1955 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,377

Sayın murtaza5 ;

HAFTA okuma günlüğü : HAFTA OKU(YORUM) :

Oğuz Özdeş "Plaj Sefası , Plaj Cefası" başlıklı anlatısında "Cefa" kısmını anlatıyor. Plaj Cefası nedir okursanız görürsünüz. Tabi o tarihteki İstanbul Plajları için yazıyor. Birçoğu şimdiki diğer şehirlerdeki plajlar için de geçerli ...

"Langa hıyarının 200 seneden fazla bir mazisi olduğunu söyleyen Panayot Efendi :

"İki cins salatalık tohumu vardır" diyor. "Rus hıyarı ve Langa hıyarı. Rus hıyarı iki cins olur. Çengelköy ve Maltepe'de yetiştirilenler gibi badem denen küçükleri ve biraz daha irice olanları. Langa hıyarı büyük olur. Meşhurluğu da o yüzdendir."
Bu satırlar Fikret Arıt'ın İstanbul'un "Langa" semtini anlatıyor..
Dedo11 Yorumu : İstanbul o dönem tarım konusunda neredeyse kendine yeten bir İl. Langa'nınkini bilmem ama "Çengelköy" salatalığını ( hıyarını ) şimdi bile pazardan denk gelince seçip alıyorum...

Adam seyahatten geliyor. Karısı evde yok. Arkadaşının evinde kalıyor. Ancak iş sanıldığı gibi basit değil. F. Walton "Şüphe" adlı öyküsünde bu şüphesinin izini sürüyor... Gerisi öyküde....

"Şimdiye kadar yapışık kardeşlerin başından geçen en enteresan vaka , hiç şüphe yok ki Birinci Dünya Harbi sıralarında doğan Violet Hilton ve Disy Hilton
kardeşlerinkidir. 1936 senesinde , delikanlının biri , sırtlarından yapışık kardeşlerin birine aşık olunca hemen evenmek için harekete geçmiş ve bunda
muvaffak da olmuştu. Parlak bir merasim sonunda gelen haber kendisini sükutu hayale uğramasına sebep oldu. Resmi ve dini makamlardan gelen bu telgrafta , bu
garip izdivacın feshedildiği bildiriliyordu."
Bu satırlar 18. Sayfadaki "Yapışık İkizler" adlı yazıdan. Bu yazıda ameliyatla ayrılabilen ikizlerin tümü için geçerli olmadığını önkoşulun neler olduğunu da göreceksiniz.

19. Sayfada pratik tavsiyeler var :
"Soğanı kestikten sonra aynı bıçakla havuç keserseniz , bıçaktaki soğan kokusu ZAİL olur."
Bu bilginin altında ise soba ile ısınan ama kömürüsüz kalınan bir durumda odunun nasıl yakılmasını anlatıyor...

21. Sayfada : "Yüzme Bilmiyenlere Tavsiyeler" var.....

Şemsi Belli "Kanatsız Melekler" de hosteslere aşık olanları anlatıyor.

Bir de yeni bir buluşun haberi var :
"BİSİKLET RADYOSU
Londra'da yeni tip bir radyo alıcı makinesinin tecrübesi yapılmış ve büyük bir muvaffakiyet elde edilmiştir. Bir yumruk kadar küçük olan ( 15 santim uzunluğunda , 10 santim kutrunda ) ve tek dalga üzerinde çalışan radyo makinesi bisikletliler için imal edilmiştir. Arzu edildiği takdirde 75 voltluk bir pil-batarya ile çalışabilen bu radyo , bisikletin dinamosu ile de çalışabilmektedir. Yabancıların kullanmasına mani olmak için , otomobillerde olduğu gibi bir de kontak anahtarı vardır. Henüzsatış fiyatı tesbit edilmemiş ise de bunun 15 liradan pahalı olmıyacağı anlaşılmaktadır."

Dedo11 Yorumu : Her dönemin kendine göre önemsenen yeni buluşlar olur. Sonraki dönemlerde bunlar önemsenmez. Oysa bu tutum da yanlıştır...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...