1954-AKBABA-sayı-113 ( 13 Mayıs 1954 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,515
7,481
Sayın murtaza5 ;

"YAZIK OLDU!..

Meşhur Süleyman efendiye değil, demokratik hayatın muhtaç olduğu muhalefete yazık oldu, Atatürk partisi C.H.P. ye yazık oldu, Lozan kahramanı İsmet Paşaya yazık oldu!
..........
Türk vatanını Korede savunan evlatlarımız için, duyguları çoktan nasırlaşmış kalemler kan ağladılar. Bu gözyaşları sıcak bir baba kalbinden değil, soğuk bir politikanın burnundan damlıyordu!

Atlantik Pakına girişimiz, gönüllerde bir emniyet sevinciyle değil, dudaklarda sinirli bir tebessümle buruştu!"

Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "Yazık Oldu!.." adlı başyazısından..

Vurgu : Sırf bugünkü adıyla NATO'ya girelim diye , Marshal Yardımı alalım diye , sırf ABD'ye yaranalım diye binlerce Mehmetçik ölüme gönderilmiştir bizi hiç ama hiç ilgilendirmeyen bir savaş için Kore'ye...
İki kelime ile bu tavrı eleştirenler şunu sormuşlardır (anlayana) : "
Kore nire?"

Gelelim Atlantik Paktına (NATO) : Biz hep NATO'nun ABD emperyalizminin saldırı gücü olduğunu , buna katılanlar sadece ama sadece buna hizmet ettiğini , NATO'ya girenlerin kendi ordusunun kendi ülkesini aslında işgal etmiş olduğunu , o ülkelere NATO'nun hiçbir yararı olmadığını , vb. vb. vb. yazdık yazdık yazdık.. Kimse bize hak vermedi. .. Günümüzde (yahu Kıbrıs çıkarmasında bile NATO gemileri Türk çıkarma gemileri engellemeye kalkmış onların karşısında Sovyet Filosu yer aldığından bu engelleme başarıya ulaşamamışlardır. Kıbrıs harekatından sonra ise ABD nin ve Batının bize ambargosu yıllar , yıllar sürmüştür.. İnanmayanlar araştırsın) ... Yetmemiş NATO her ülkede GLADYO diye bir örgütlenmeye gitmiş (bizde bir de buna bağlı ABD uşağı askerlerin JİTEM'i oluşturulmuştur) o ülkede bütün pis işleri bu örgüt yapmış veya yaptırmıştır. Sonradan buna "derin devlet" diye işin içinden çıkılmıştır.... Bir gün gelecek şimdi NATO konusunda ABD konusunda hala bize hak vermeyenler , Biz 6. Filoya karşı çıktık diye bize polislerin desteğinde bize saldırıp kırıp geçirdikten sonra (Kanlı Pazar olayı) 6. Filoyu kıble gibi karşılarına alıp namaz kılanlar bile bize artık hak verecek... İnanın o günler de gelecek... Ama bu kadar kaybedilen yıllara yazık değil mi?...

Bu yazıya son söz : Yusuf Ziya Ortaç'ın bu yıllardaki DP hayranlığı (?) ve CHP ye eleştirileri ileride DP nin gerçek yüzü artık gizlenemez olduğunda dönüş yapmasına rağmen hep bu günlerdeki DP taraftarlığı yüzüne vurulup durmuştur...

"İshak Paşa, Fatih Sultan Mehmet ve Bayezit II devirlerinde sadrazamlıklarda bulunmuştur. Aslı Rum olup, çocuk iken köle olarak satın alınmış, zeka ve dirayeti ile sadrazam olmuştur. Sadareti zamanında, bazı aileleri Konya Aksarayından getirip İstanbula yerleştirmiş, İstanbulun bu semtinin adı bu sebepten
Aksaray olmuştur.
Ahırkapıda bir cami yaptırmış, bu semt de "İshakpaşa" adını almıştır.
İşte bu İshak Paşa, çok pinti, cimri bir zatmış. Fatih Sultan Mehmet bir yaz günü yemek yerken, üşüşen sineklerden çok rahatsız olunca :
-- Acaba sineksiz bir yer var mıdır? diye sormuş.
Nükteci nedimlerinden biri, hemen :
-- Vardır efendim, demiş.
Padişah : Neresi? diye sorunca, gizli bir tebessümle cevap vermiş :

-- İshak Paşa kulunuzun mutfağı!"

Bu fıkrayı "Eski Türk Mizahı / Tarihten Fıkralar" bölümünden aktardım...
Vargı : Bence cimriliği güzel anlatan bir fıkra ama ben o amaçla bu fıkrayı aktarmadım. Doğru ise "Aksaray" semtinin adının nereden geldiğini bilmiyordum... Ahırkapı'nın da nasıl İshakpaşa oluşunu da bilmiyordum...

Bilginin nerde , nasıl , ne zaman geleceğini bilmeyebiliriz ancak onun doğruluğunu nesnel veriler ışığında inceledikten sonra kabul etmek şartıyla gelen bilgiye hep sevgi ile kucak açanlardan olmalıyız...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...