1954-AKBABA-sayı-102 ( 25 Şubat 1954 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,461
7,297

Sayın murtaza5 ;

"Hani, zamanın valisi, astığı astık, kestiği kestikmiş. Bir türlü mektupçu bulup gönderemez olmuşlar.

Gözü pek, imanı bütün bir Müslüman :
-- Ben giderim!
Deyip yola çıkmış... Az gitmiş, uz gitmiş, bir sabah vakti, gün ışırken bir de şehre girmiş ki, beyazlar giymiş, aksakallı, kehribar yüzlü bir ihtiyar, idam sehpasında sallanıyor!
-- Bre aman... Kim bu?
-- Kadı, demişler...
-- Vali paşanın rüyasına girmiş!
Mektupçu bey, yol yorgunluğuna bakmadan altındaki katırı, hemen yüzgeri çevirmiş :
-- Yook, demiş,
ben herifi idare ederim ama , rüyasını edemem!
Onun gibi, bir kişi dedim ama,
rüyasını değilse de, vehimlerini bile idareye mecburdunuz!

Olmuş bir vak'adır : Eski tekparti devri mebuslarından biri, yeni seçim listesinde kendi adını görmeyince hayretle dert yanmağa başlamış :
--
Bunca yıl geçti, bir kerecik olsun söz alıp kürsüye çıkmadım... Bir kerecik olsun komisyonda ağız açmadım... Bir kerecik olsun siyasete karışmadım... Niçin beni listeden attılar acaba?..
Makbul insan buydu o zamanlar..."

Bu satırlar "Seçim Hastalıkları.." başlıklı yazıdan.

Vargı : Okudum. Bir daha okudum. Sabahın erken saatleri olduğu için uykuluyum bu nedenle yanlış mı okuyorum. Yanlış mı anlıyorum? Diye bir hayli çelişkiye düştüm. Bu çelişki okyanusunda (deniz değil okyanus) çırpınıp durdum... Bu sözlerle ne mi anlatmaya çalışıyorum? Rüya mı görüyorum , dedim kendi kendime... Bu satırdakiler bana hiç mi , hiç yabancı değil... İki , üç kez Derginin tarihine baktım , kontrol ettim (Bu arada tarih ve sayının yazıldığı sayfanın üst kısmı kesik olduğu için tarihi okuyamadım. Sayın @murtaza5 (25 Şubat 1954) yazdığına göre doğrudur. (Bu arada benim doğum tarihim de galiba 1954 müş :) :) :))
Yani 1954 tarihi konusunda çelişkiye düştüm... Acaba 2026 mı diye ciddi ciddi düşündüm :) :) :)
Son söz : Heraklitos , Hegel , Marx Türkiye'de yaşasaydı nah "DİYALEKTiK" i kavrayıp kavrama dökebilirlerdi.
Diyalektiğin kuralları bütün ülkelerde , bütün dünyada hatta bütün evrende , yani maddenin , doğanın olduğu her yerde geçerlidir ancak bir tek Türkiye'de işlemez...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...