1954-AKBABA-sayı-101 ( 18 Şubat 1954 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,457
7,283

Sayın murtaza5 ;

"... Rahmetli Recep Peker Başbakandı. Hemen muhteşem göbeğini hitabet kürsüsüne yerleştirmiş, gürültülü belagatiyle :

-- Aksaraylı Ayşe hanımın otuz kuruşa aldığı, lezzet ve vitamin kaynağı kuzu ıspanağını, bu gün İngiliz kralı sofrasında bulamıyor!
Diye bir ucuzluk edebiyatı yapmıştı...
Vay efendim vaaay… Sen misin ıspanağa medhiye söyleyen? O gün bugündür, haspa, yeşiller giymiş bin nazenin gururiyle dikti başını gidiyor... Evet, yüz derken dün müjdeyi verdiler :

-- Kilosu yüz almış!..."

Bu satırlar "Ispanak" başlıklı yazıdan...
Vargı : Geçen Cuma Fındıkzade'deki pazara gitmiştim. Neredeyse maydonoz demeti kadar ıspanak demetinin fiyatı 60-80 TL ... Salatalık 170 TL , kıvırcık (marul değil ha) 100-120 TL. Sivri biber buldum üstünde 100 TL yazıyor. Azıcık seçip tartıya verdim. Yarım kilo geldi. 50 TL uzattım. Adam bekledi , bekledi... "Abi 50 TL daha vereceksin" ben "Yarım kilo değil mi?" Tezgahtar "Evet abi yarım kilo" , Ben "Eeee... ben de 50 TL verdim ya..." , Tezgahtar "Abi 50 TL daha vereceksin?" , Ben "Yahu bu kılbiber değil, sivri biber ve fiyatı 100 TL. Yarım kilosu ise 50 TL eder." Tezgahtar "Abi bak , fiyat yazısına" , Baktım "Kilosu 100 TL" yazıyor ancak "Kilosu" sözcüğünün hemen üstünde küçücük (zor okunacak kadar küçük) "Yarım" sözcüğünü gördüm. Yani "yarım KİLOSU 100 TL" diye yazıyormuş. Dikkat etmemişim. Utanarak 50 TL verip aldım...
Geçen bu durumu pahallılığı eleştirmek için bir Tozkoparan'da bir esnafa sohbette anlattım. Ne mi yaptı? Sizler de bu duruma çok şahit olmuşsunuzdur... Irın etti , mırın etti, kırın etti "Ama biliyorsun mevsimi değil!" sanki mevsiminde yiyebiliyor insanlar... Geçen yaz millet dilim halinde satılan karpuzu bile alamadı... Tanesi 20-25 liraya gelen taze incir bile yiyemedi.... yiyemedi... yiyemedi...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...