1950-RESİMLİ TARİH- sayı-02 ( Şubat 1950)

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
252
1,595
İşlediği konular açısından çok renkli bir sayı, Mata Hari, Kleopatra, Margrit Fehim Paşa, Pörl Harbor , Üçüncü Selim'in ileri düşünceleri ve nicesi.
Ama en çok ilgimi Enver Paşa'nın Atatürk hakkındaki mektubu çekti. O bölümü okuyunca aklıma gelenler:
Önce, İlber Ortaylı'nın şu sözü: "Enver Paşa İslamcı, Cemal Paşa daha ağırlıklı Türkçü, Talat Paşa ise hem Türkçü hem Cumhuriyetçiydi."

Sonra, Erol Şadi Erdinç'in anlattığı Arap ihaneti ve Cemal Paşa:

Talat Paşa :

Ve çocukluğumdan hayal meyal hatırladığım Duvardaki Kan dizisi.
Talat Paşa'nın Mustafa Kemal Paşa'dan gelen mektup üzerine eşiyle konuştukları (23.00'dan itibaren):
Talat Paşa: Mustafa Kemal Paşa'dan gelen mektubu gösterdim mi sana?
Eşi Hayriye Hanım : Sabahtan beri mektubu en az üç defa okudunuz Paşa.
Talat Paşa: Bana iki gözüm kardeşim diye yazdığını da söylemiş miydim?
Hayriye Hanım: Evet Paşa.
Talat Paşa: "Siz burada olsaydınız milli güçleri en az bir sene önce toparlar, örgütlerdim" diyor.
Hayriye Hanım: Evet Paşam, bahsetmiştiniz.
Talat Paşa: Bre helal olsun Kemal Paşa'ya!
Hayriye Hanım : Öyle Paşam.
Talat Paşa: Zaten o gencin, çok zeki ve yetenekli, tam manasıyla bir dahi olduğunu anlamıştım. Enver de onun askeri tarafını beğenirdi. Ama Allah selamet versin, bizim damad-ı şehriyari kendine rakip olacakları pek istemezdi. Kemal de doğrusu, sözünü esirgemez, arada sırada bize dokundururdu. Pek de haksız değildi hani. Zaten dağılmış olan imparatorluğu tutmaya çalışacak yerde, onun ikazını dinleyip, milli bir Türk devletinin temelini atmaya çalışsaydık, belki bunlar Türkiye'nin başına gelmezdi.
Hayriye Hanım: Çalıştınız, gayret ettiniz Paşam.
Talat Paşa: Doğru. Türk Ocakları'nı açtık. Her unsurun, kulübü, teşkilatı, felsefesi vardı. Ardında konsoloslar, uluslararası şirketler vardı. Evet biz, sahipsiz milletimize sahip çıktık. Ama keşke Enver'e ve Cemal'e uyup, hülyalar peşinde koşacağımıza, dikkatimizi Anadolu'ya verseydik.
Hayriye Hanım: O Anadolu çığ gibi büyüyor Paşam.
Talat Paşa: Bir bilsen hem de nasıl. Hem de nasıl Hayriye Hanım. Ama Kemal Paşa olduktan sonra artık korkma. Kemal Paşa ne yapılacağını gayet iyi biliyor. Esas milliyetçilik buymuş da, biz bilememişiz. Ben bu çocuğu keşfettiğimde Enver'e ve Cemal'e hissettirmeden onu kolladım. Onun İstanbul'da sarayın hışmını üzerine çekip hırpalanmasını istemedim. Ali Fethi'ye söyleyip yurt dışına yolladım. Bence çok da iyi oldu. Düşmanlarını tanıdı. İşte o büyük kumandanlığının, askeri dehasının yanı sıra, çok büyük bir diplomasi ustası oldu çıktı. Yani senin anlayacağın; vatanın tek ümidi, tek ümidimiz haline geldi. Allah'tan onun muvaffak olmasını niyaz ediyorum. Şu anda, bütün dünyanın dikkati Mustafa Kemal Paşa'nın üzerinde.
 
Üst