1936-KARİKATÜR-sayı-24 ( 13 Haziran 1936 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,441
7,243

Sayın murtaza5 ;

"..... Her devrin bir züppelik şekli ve züppeliğin de bir modası var. Son zamanlarda bu moda Türk dilinin nahvine ve şivesine musallat oldu. Levantenlerin hoşlanacağı, Tatlısu frenklerinin beğeneceği biçimde müessese, ticarethane, fabrika, banka , han ve apartıman ve sokak isimleri takmak bugünkü dil züppeliğinin en fazla umumileşen bir örneği değil midir?
Mesela Eti Bankası demek kabil iken ve bu şekil Türkçenin nahvine ve şivesine tamamile uygun iken Eti Bank demenin manası nedir? Sümer Bank da öyle değil mi?"

Bu satırlar "Dilde Züppelik" başlıklı yazıdan...

Vargı : Çevremdekiler bilir. Ben bu konuyu da yıllarca uyardım durdum. Ancak kulaklar , anlayışlar duvar.... Hep dedim ".... Bank" değil ".... Bankası" , ".... Sokak" değil "..... Sokağı" vb.
Dergi bu konuda dilde uyarıda bulunuyor ancak derginin kendisi de dil konusunda başka hatalara düşüyor Türkçe olmayan bir sürü KELiME kullanıyor. Oysa bütün bu SÖZCÜKLERİN TÜRKÇESİ var.
Daha önce de yazmıştım. Dünyadaki bütün ülkelerin milliyetçiler o ülkelerin ÖZDİLLERİNİ savunur ancak bizim milliyetçiler ÖZTÜRKÇE'yi değil FARSÇA'yı , ARAPÇA'yı , URDUCA'yı hatta bozarak İNGİLİZCE , FRANSIZCA kelimeleri kullanmayı savunur durur. Bir tek ÖZTÜRKÇE'yi savunmaz...
Atatürk diyor ki :

"
Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
"
Türk demek, dil demektir. Millet olmanın en belirgin niteliklerinden biri dildir. 'Türk milletindenim' diyen kişi, her şeyden önce kesinlikle Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir kişi, Türk kültürüne ve milletine bağlılığını öne sürerse buna inanmak doğru olmaz."

gerçek çağdaş (ırkçı olmayan) milliyetçilik , yurtseverlik bunu gerektirir.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....