1936-KARİKATÜR-sayı-06 ( 08 Şubat- 1936 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,265
6,641

Sayın murtaza5 :

"-- Canım, insan ukalalığına payan olur mu? dedi,

"Fuzuli o ne ilahi şairdir" "Bethofen o ne ulvi musiki dehasıdır" deriz.
Bunları, Fuzuliyi , Bethofeni anlayıp dinlediğimizden mi söylüyoruz? İnsanlar hamam kubbeleri gibidir... Birinin altında bir ses çıktı mı ötekiler artık sıra ile tekrar ederler."

Bu satırları 5. sayfadaki "Kulaktan kulağa" sayfasındaki "Şair Kiplinge dair" bölümünden aktarıyorum.

"Eski softalar tatlıyı çok soverler, şekerli maddelerin zihinlerini açtığını söylerlerdi.
Zamanımızın doktorlarına göre şekerin yerini fosfor almıştır. Fosfor güya dimağ üzerinde çok hoş bir tesir yapar ve zekayı parlatırmış. Yalansa vebali anlatanların boynuna."

Bu satırları 5. sayfadaki "Kulaktan kulağa" sayfasındaki "Zeka ve Balık" bölümünden aktarıyorum.
Vargı : Buna benzer tartışmaları çevremde de sürekli yapıyorum. Onlara da şunları söylüyorum.
Dönem , dönem böyle bazı maddelere kara listeye alınır. 1974 yılında üniversitedeki bir dersimizde anlatılanları da anımsıyorum. Belli dönemler ABD de tereyağı kara listeye alınırmış. Bazı dönemler tereyağı miktarı aşırı bollaşınca tereyağı dağları olunca (inanın aynen böyle anlatılmıştı) başlanırmış tereyağının yararlı olduğu reklamına , doktorların tavsiyeleri artar kara listeden çıkarılır. Kendi ülkemize dönelim. Anımsarsınız uzun bir dönem YUMURTA ne kadar kötülenmişti. Yıllar yılı bunu dinleyenler ağzına yumurta koymamıştı. Sonunda bunun ne kadar yanlış olduğunu , özür dilediklerini yumurtayı kara listeye aldıran doktorlar bile dile getirdi.
Düzeltme :
1 - Burada iki şey birbirine karıştırılıyor. Bunu da çevreme şöyle anlatıyorum : Gri madde denilen beynimizin yapı taşı olarak fosfor vb. ağırlıkta doğru. Ancak bu yapıtaşıdır , dikkat , dikkat... Beynin işleyişi konusunda başka etmenler de vardır.
2 - Beyin mükemmel olabilir. Ama beyin yakıt olarak son tahlilde şeker kullanır. Düşünün mükemmel bir otomobiliniz var ancak deposu boş (benzin, motorin , elektrik vb.) otomobil hareket bile edemez... O nedenle şeker veya şekere dönüşebilecek yiyecekler (nişasta esaslı , buğday esaslı , un esaslı vb. ) beynin yakıtını oluşturur. Bunun unutulmaması gerekir.
3 - Fosfor tek başına beynin parlatıcısı oluyor ise fosforun ana kaynağı diye yenilmesini tavsiye edilen balık kendindeki fosforun neden faydasını görmüyor. Neymiş ?....
4 - Elbette ki yapı (organik olarak) iyi bir yapıya sahipse , yakıtı da tamsa da yeterli değildir iyi bir beyin seviyesi için. İşte burada ona BİLGİ-DENEYİM-ANLAYIŞ vb. devreye giriyor. Yani beynin kullanacağı bilgi yüklenmesi (bilimsel, pozitif bilgiler vb.) gerekiyor.

"..... Hayatta mümkün olduğu kadar imtihana (sınava) girmekten çekinin. Çünkü insan bildiğini de unutur. Halbuki dünya bildiğini bilmez değil, bilmediğini bilir görünme dünyasıdır."
Bu satırları 7. sayfadaki "İmtihan Bahsi" başlıklı yazıdan.
Vargı : "bilmediğini bilir görünme dünyasıdır" böyle bir topluma acırım...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...