1929-MUHİT-sayı-08 ( Haziran- 1929) 84sayfa

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
15,044
437,858

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,057
6,010

Sayın murtaza5 ;

"İSTİHZA VE MERHAMET

İstihza ve merhamet iki iyi nasihatcıdır. İstihza, gülümseyerek, bize hayatı sevdirir. Merhamet ise ağlar ; ve onun göz yaşları arkasından biz hayatı mukaddes görürüz.
Öfkeyi yatıştıran istihzanın gülüşüdür. Bize , kötü ve ahmak adamlarla alay etmesini öğreten odur.

İstihza olmasaydı, kötü ve ahmak adamlara karşı kin beslemeğe mecbur olacaktık. Bu ise bir zaaftır"
Bu satırlar Anatole France'ye ait. (583 (84.) sayfadan.

Vargı : Merhamet ben bunun yerine şimdilik (uysa da uymasa da) vicdan diyeyim.
Eğer merhamet (vicdan) birinde yoksa o insan değildir. Yani insan kıllığındaki hayvandır. Çevrenize bakın... İnsansı yaratıklarda hiç merhamet var mı? İki olay aktarayım :
1) Adam epilepsi hastası. Sokakta düşmüş bayılmış. İki kişi geziyor (biri elinde köpekle). Ne beklersiniz ? Hayır ne yapıyorlar ? Cep telefonunu ve kazağını alıp gidiyorlar. Haberlerde görüntüleri ile verildi.

2) Bir anne hastane bahçesinde hastane ağlayıp duruyor. Oğlu tutuklu kanser hastası bir belediye başkanı. Tüm bunlar günlerce TV de gösterildi. Binlerce troll ne yazdı "Ne yani anneler arası ağlama yarışı yapıp. En çok ağlayan anneyi seçip onun oğlunu serbest mi bırakalım"
Siz de bakın çevrenizde ne kadar çok merhametsiz (vicdansız) olduğunu görüp şaşacaksınız.

Yazıda geçen (istihza (=Alay) Ben bunu uyup uymasa da bunun yerine mizah (= Gülmece) sözcüğünü alıyorum. Biliyorsunuz Diktatörler , baskı rejimleri en çok mizahtan korkar. Gülmeden korkar....

Aslında bu kadar yazmakla yetinecektim .... Ama daha yukarıdaki bir uzun alıntıyı yapmasam rahat etmeyeceğim :
"
Nekadar zengin ve müreffeh olursa olsun istiklalden mahrum bir millet, medeniyet sahibi beşeriyet karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye liyakat kazanamaz.....,,
Türkün haysiyet ve izzetinefs ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun evladır
:
Ya istiklal , ya ölüm!,,"

Bu alıntı (562 (4. Sayfadan)
Elbette ki bildiniz. Bu satırlar Atatürk'ün Nutuk'undan...
Bilerek günümüz Türkçesine çevirmedim. Alıntıya sadık kalmalıydım.
Ne diyor Atamız İstiklal (Bağımsız) olmayan millet diğer ülkelerin uşağı olabilir ancak...
Türk'ün onuru (saygınlığı) ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet (ulus) esir (sömürge-bağımlı) yaşamaktansa yokolsun daha iyidir.

Bu düşünceler başta ABD emperyalizimi ( hatta AB) ve saldırgan İsrailli köpekler için ne kadar tehlikeli değil mi , hele Ulus Devletler ne kadar büyük engel. Onlar yok edilmeli .....
Şimdi Atatürk'ü bazıları neden sevmez , sevemez anladınız mı ?
....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim .....