1529 Le Siége de Vienne (Fr)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,971
25,915
Türkçesi olsada ne anlattıklarını görsek ....

yvdqn656rn0mzq25g.jpg

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,476
9,112
Farklı bir bakış açısından Viyana Kuşatması izledim. Osmanlı yeniçerileri tarafından yakalanan gencin etrafında dönen olaylar , savaş görüntüleri yine renkli BD kareleri eşliğinde sunulmuş. Çok ilginç , 64 sayfada , önemli bir tarihi olayın çizgi romanı var karşımızda . Umarım dilimize çevrilir, olayların okura sunulmasının '' objektif '' olup olmadığını daha detaylı görmüş oluruz .Çok teşekkürler @Osidi , yine güzel bir BD eserini bizlere sunmuş oldunuz. Sağ olun.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,269
Değerli @eankara'nın dediği gibi, farklı bir bakış açısından Viyana kuşatmasını, daha doğrusu Osmanlı ordusunun geri çekildiği 1529 yılı Ekim ayında, yani sadece 1 aylık bir zaman diliminde geçen ve Vermiseau adlı İspanyol bir çocuk üzerinden kurgulanmış bir öyküyü anlatan başarılı bir çizgi roman. Senaryo yazarı ve çizeri de iki genç İspanyol: Santiaguete ve Joan Bor. Zaten eserin önsözünü de Hamburg'daki Cervantes Enstitüsü'nün direktörü yazmış.
İçinde yer yer Türklere hakaret içeren ifadeler geçse de (örneğin, sf. 26'da esir alınmış bir Türk'e "devenin oğlu" diye hitap edilmesi!) genel olarak karakter ve olayların -nispeten- objektif olarak yansıtılmış olduğu söylenebilir (hoş, objektiflik dediğimiz şey nedir, o da tartışılır! Sonuçta bir çizgi romanın, daha genel anlamda bir sanat eserinin objektif olması beklenmez.)
Değerli @Osidi, bu güzel ve farklı paylaşımınız için teşekkürlerimi sunuyorum.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,476
9,112
Mesajım üzerinden , oldukça önemli ve tartışmalı bir konuya değindiniz değerli @Calligrapher , teşekkür ediyorum . Sn. @kemalettin , umarım sanat alanında '' objektiflik '' konusunda , belki de bir sürpriz yapıp , çizgi romanlarla ilgili yeni devasa bir konu açabilir . Hatırlanacak olursa , '' Muhteşem Yüzyıl '' dizisi üzerinden oluşan benzeri tartışma , İlber hoca'ya kadar uzamıştı !! Bu arada , tarihimizi özne olarak ele alan benzeri BD. ler , ayrı bir merak konusu kuşkusuz .

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
590
3,258
Sn. @kemalettin , umarım sanat alanında '' objektiflik '' konusunda , belki de bir sürpriz yapıp , çizgi romanlarla ilgili yeni devasa bir konu açabilir .
Henüz hazırlanmadım ama yeni başlık şöyle birşey olabilir:

Film izlenir mi okunur mu: Joker

Önceki Çizgi Romanlarıyla bağlantısı yok gibi
- Yönetmen Todd Phillips, 'Joker' filminin JOKER çizgi romanlardan hiçbir şey takip etmediğini belirtiyor.
Ama içi tam bir toplumsal eleştiri yüklü
daha neler var neler

İsterseniz önümüzdeki hafta bir izleyin
Ben de gelecek haftasonuna doğru konuyu açayım.
Ne dersiniz?
SİZCE DE uygun MU?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Aynı başlıkla 2020 de Tasarım Atölyesi, Kadıköy de bir etkinlik düzenlenmişti
Önce filmi seyrettirdiler daha sonra tartışmaya geçilmişti.

Tanıtım yazısı kısaca şöyleydi.
Amacımız filmin altında buzağı aramak değil, alt metinde yatan fikirlere birlikte kafa yormak.
Paranoyakça komplo teorileri kovalamak değil, filmleri gerçekten anlamak istiyoruz.

Sadece kendimiz konuşmak istemiyoruz, Herkesin çıkarımlarına önem veriyor ve merak ediyoruz. Aynı filmden farklı neler çıkartabiliriz görmek istiyoruz.

Multidisipliner tasarım bakış açısıyla yola çıkan Cycle, "Film izlenir mi okunur mu ? " etkinliklerinde de farklı algılara sahip insanları bir araya getirerek filmler üzerine konuşup, tartışabilecekleri bir ortam oluşturmak istemektedir. Cycle ekibinden Mühendis ve Girişimci Hasan Demirezen, Sanat Yönetmeni Sadi Gökay Gadış ve Yönetmen/Senarist Ömer Faruk Güngör ile birlikte film izlenir mi, okunur mu sorusuna cevap arayacağız.

Bu etkinlik serimizde Todd Phillips'in yönetmenliğini yaptığı "Joker" tartışılacak

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
590
3,258