15 Temmuz Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,304
81,421
hiçbiryerde :)

1_horz4534retr.jpg

www.youtube.com/watch?v=f50RKO9wFg8
0_273reyt456.jpg

0_230.jpg

0_231.jpg

Image00008.jpg

Image00009.jpg

Image00010.jpg

Image00011.jpg

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,714

Ara_G_ler_in_YA_40_Louise_Nevelson.jpg

Louise NEVELSON
Heykeltraşlık sanatından ne zaman söz edilse Louise Nevelson’un adı muhak-
kak geçer. Bu ünlü Amerika'lı sanatçının adı Amerikan hududlarını çoktan
aşmış bulunmaktadır. Nevelson'un çok başarılı kişisel sergilerini Janis Ga-
lerisi ve Venedik Bieniali (1963). Londra ve Paris (1964) New York Pace
Galerisi (1969 ve 1971), Torino Civico Müzesi (1969). Paris Jeanne Bucher
Galerisi (1969), Hollanda Kroller - Muller Müzesi (1969). Houston Güzel Sa-
natlar Müzesi (1969). VVhitney Müzesi (1970) ve bir çok diğer galeri ve
müzelerde açmıştır.
Kazandığı ödüller şöyledir: Birleşik Sanatçılar Derneği birincilik ödülü
(1959) .Chicago Enstitüsü Ödülü (1959). Ford Vakfı ve Norfolk Müzesi Ödül-
leri (1963). Heykeltraşlık dalında Brandeis Yaratıcı Sanatlar Ödülü (1963).

(Ara Güler)

Sergi kitabından alınmış olan bu biyografi notları bizzat fotoğraf sanatçısı Ara Güler tarafından ya fotoğrafı çektiği tahrihte, ya da sergiyi açtığı tarihte (1975) yazılmış olmalı. Çünkü anlaşılacağı gibi güncel değiller. İmlâsına dokunulmadan aktarıldı.

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,725
26,267
ordu-turkey
Şu bölüm bence forumun tam bir harmanı gibi yazı ve çizgiler anca bu kadar güzel harmanlanır.Bir yanda yeryüzünün harika emeği üstüne scanfanın nefis katkısı bilmiyorum bu kadar güzel bir köşe hiçbir forumda yok.Ve tekrar yazıyorum yıl bittiğinde bunların dosyalanmış halini bu bölüme lütfen ama lütfen ekleyin ekleyin ki gelecek kuşaklar sizin gibi değerli insanların emeklerini hep hatırlasın.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,714
Yukarıdaki mesajda Vecihi Hürkuş'un 1969'da bugün vefat ettiği yazıyordu.
Şu üç fotoğrafı yorumsuz olarak ardarda sunuyorum:
foto5.jpg

vecihi_hurkus_taninmaya_basliyor_1930_33628.jpg

Vecihi_H_rku_Cenazesi_copy.jpg

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,714

Napolyon'un Mısır seferi sırasında 1799 yılında (bugün) Fransız askerlerinden biri El Reşid kasabası civarında bir taş buldu. Bu antik taşın üzerinde üç dilden metinler kazılmıştı. Bilime çok önem veren ve sadece Mısır'la ilgili ayrı bir enstitü bile kuran Napolyon taşı inceletti. Bulunduğu yer dolayısıyla Reşid Taşı ya da Rozetta Taşı adı verilen bu siyah bazalt taş Büyük İskender'in Mısır'ı fethinden sonra burada hüküm süren Ptolemaios Krallığından kalmaydı, MÖ 196 yılına tarihlenmişti. Üzerindeki üç dilden birisi o zamana kadar okunabilmiş olan Helen alfabesiyle, diğerleri de Koptik ve Hiyeroglif alfabeleriyle yazılmıştı ve her üç metnin de aynı şeyleri söylediği belliydi, yani kıyaslama yapmak mümkün olabilecekti. Buradan yola çıkan Champollion 1822'de o güne kadar sırrını muhafaza etmiş olan Mısır Hiyerogliflerini okumayı başardı. Böylece Eski Mısır tarihi aydınlatılmış oldu. Bunda Rosetta taşı'nın rolü büyüktür. Taş şimdi Londra'da "British Museum"da bulunmaktadır. Büyük ekranlı bir LCD TV boyutunda olan taş (114x72X28cm) müzenin en çok ziyaret edilen objelerinden biriymiş. Taşın üzerinde yazanlara gelince, her zamanki kral lafları işte: Başa geçtim, soyum sopum şudur, şu tanrının soyundan geliyorum, şöyle şanlı şerefli işler yaptım vs vs.

WDv26VB.jpg

Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,304
81,421
hiçbiryerde :)
Tarihin ilk yazılı antlaşması, Kadeş Antlaşmasını hatırlattı bu
"taş", İstanbul'da, Arkeoloji müzesinde sergilenmekte olan;
tıpkı dünyanın en eski aşk şiiri tableti, İskender lahdi ya da
Ağlayan Kadınlar lahdi gibi...

Istanbul_-_Museo_archeol__-_Trattato_di_Qadesh_Cropped.jpg

İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve
Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşmaktadır.
Bu nedenle İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak anılmaktadır.

1891 yılında Osman Hamdi Bey tarafından kurulmuştur, hani şu meşhur
Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablonun ressamı olan:). Türkiye’nin ilk müzesidir.
Dünyanın ilk 10 müzesi arasında yer almaktadır. 1992 yılında Avrupa’da 45 müzenin
katıldığı yarışmada birinci olarak Avrupa Konseyi tarafından ‘Yılın Müzesi’ seçilmiştir.
Bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır.

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
609
3,359
Geride bıraktığın eşşiz bestelerinle,
Türk pop müziğine yapmış olduğun
müthiş katkılarınla seni saygıyla
anıyorum sevgili Selmi Andak...

Huzur içinde yat büyük besteci...

Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,725
26,267
ordu-turkey
Şu bölüm bence forumun tam bir harmanı gibi yazı ve çizgiler anca bu kadar güzel harmanlanır.Bir yanda yeryüzünün harika emeği üstüne scanfanın nefis katkısı bilmiyorum bu kadar güzel bir köşe hiçbir forumda yok.Ve tekrar yazıyorum yıl bittiğinde bunların dosyalanmış halini bu bölüme lütfen ama lütfen ekleyin ekleyin ki gelecek kuşaklar sizin gibi değerli insanların emeklerini hep hatırlasın.
Tam 1 yıl önce bu yazıyı yazdığım da bugün böyle bir yazı yazacağım aklıma gelmezdi.Sadece tarihe not düşmek içindir bu yazı.
Bu gece saat 10.30'da tam 36 yıl sonra bu ülke de ordu içinden bir kesim darbe yapmaya çalışmıştır.Emsali ancak afrika ülkelerinde olan bir olay tekrar bu ülke de yaşatılmaya çalışılmıştır.Bakalım 1 yıl sonra ne olacak?