Tarama Maceram

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
789
9,918
İlk kitabını geçen sene taramış biri olarak, kitap taramanın ne kadar zahmetli bir iş olduğunu yaşayarak öğrenmiş oldum. İlk başta “Ne olacak ki, koy kitabı cama, bas tuşa” diye düşünüyorsunuz ama 300–400 sayfa sonra insan hayatını sorgulamaya başlıyor.

tipi (overhead) tarayıcılar, özellikle iyi bir yazılımla geliyorsa, farklı boyutlardaki kitap ve dergileri taramak için gerçekten çok ideal. Ancak çoğu model A3’ten daha büyük boyutları desteklemiyor. Destekleyen modeller de var tabii… ama fiyatlarını görünce insanın gözünden yaş geliyor. Gönül isterdi ki bir ’um olsun da tüm kitapları seri üretim gibi tarayayım.

Velhasıl kelam, “Elimdeki kitapları hızlı tarayabileceğim bir sistemi kendim yapabilir miyim?” diye araştırırken DIY kitap tarayıcılarının anlatıldığı denk geldim. Her seviyeye uygun projeler vardı. İçlerinden bana en uygun geleni .

Ben de hemen Amazon’dan gelen siparişlerin karton kutularını biriktirmeye başladım. Bir Tripod ve dijital kamera zaten elimde vardı, yani malzemenin büyük kısmı hazırdı. Projeyi tamamlar tamamlamaz küçük bir test taraması yaptım. Sonra fotoğrafları bilgisayara aktarıp kenarlarını kırpmaya başladım.

Ve ilk büyük sürpriz: Sayfaların perspektifi, fotoğraf makinasını sayfalara paralel tutmama rağmen fena halde bozuktu.

Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da sayfalar yamuk çıkımıştı. “Sorun değil” dedim ve hızlı düzenleme için ’i açtım. Ama bir baktım ki program perspektif düzeltmesi yapamıyor. Çünkü normal tarayıcılarda böyle bir problem zaten pek yaşanmıyor. Sonuç olarak sayfaların perspektifini tek tek düzeltip kırpmak zorunda kaldım. İşin sonunda neredeyse flatbed tarayıcıyla harcadığım kadar zaman harcamış oldum.

Moraller bozuk şekilde ChatGPT’ye gidip “Batch halinde perspektif düzelten program var mı?” diye sordum. ChatGPT ise bana adeta şöyle dedi:

“Yahu aslanım… Bana sormadan kartondan tarayıcı yapmaya mı kalktın? Boş ver o işleri. Sana birkaç akıllı telefon uygulaması söyleyeyim. Aklını başından alırlar.”

Verdiği uygulamalar arasında en pratik olan ve lokal AI kullanan vFlat uygulamasını seçtim. Sonra da şu ekipmanları sipariş ettim:

• (Bunu sadece 3 kez kullandım. Gün ışığı veya tavan ışığının vFlat için fazlasıyla yeterli olduğunu fark ettim.)
  • 3 farklı boyutta (Bazı kitaplarda sayfaları daha iyi açıp sabitlemek için.)
  • A2 boyutunda siyah karton (Bazı kitaplarda arka plan kontrastını artırmak için.)

Sonuç?

Bu düzenekle en iyi durumda 3 saniyede 2 sayfa, en kötü durumda 7 saniyede 2 sayfa tarayabiliyorum. Yani 400 sayfalık bir kitabı ortalama 17 dakika içinde taramak mümkün oluyor.

Tarama bittikten sonra sayfaları vFlat içinden ZIP olarak paketleyip Microsoft Phone Link ile PC’ye aktarıyorum. Ardından JPEGmini Pro ile görüntüleri optimize edip ister CBR ister PDF formatına çeviriyorum. Aslında VFlat de PDF e çevirip metin tanıyabiliyor ama JPEGmini Pro optimizasyon ile resim dosyalarının boyutunu %40 oranında azaltıyor.

Kısacası: Kartondan tarayıcı yapma macerası biraz hüsranla bitti ama sonunda oldukça hızlı çalışan bir sistem kurmuş oldum.

İşte benim kitap tarama hikâyem böyle. 🙂

Her ne kadar şu anda bu sistemden memnun olsam da kitap tarama konusunda kendimi hâlâ acemi sayıyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşların fikirlerini ve önerilerini duymaktan gerçekten memnuniyet duyarım.

rvwxpg3ublkvw2q9g.jpg

Son düzenleme:

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
2,244
7,293
Ellerinize sağlık, keyifle takip ettim. Yaklaşık 11–12 sene önce çalıştığım bir firmada, dosyaları telefonla taramak için bir program kullanıyorduk (ismini hatırlamıyorum). Ücretli bir programdı ve çok iyi sonuç veriyordu; dosyaları PDF olarak çıkarıyordu.

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,780
26,595
ordu-turkey
İlk kitabını geçen sene taramış biri olarak, kitap taramanın ne kadar zahmetli bir iş olduğunu yaşayarak öğrenmiş oldum. İlk başta “Ne olacak ki, koy kitabı cama, bas tuşa” diye düşünüyorsunuz ama 300–400 sayfa sonra insan hayatını sorgulamaya başlıyor.

tipi (overhead) tarayıcılar, özellikle iyi bir yazılımla geliyorsa, farklı boyutlardaki kitap ve dergileri taramak için gerçekten çok ideal. Ancak çoğu model A3’ten daha büyük boyutları desteklemiyor. Destekleyen modeller de var tabii… ama fiyatlarını görünce insanın gözünden yaş geliyor. Gönül isterdi ki bir ’um olsun da tüm kitapları seri üretim gibi tarayayım.

Velhasıl kelam, “Elimdeki kitapları hızlı tarayabileceğim bir sistemi kendim yapabilir miyim?” diye araştırırken DIY kitap tarayıcılarının anlatıldığı denk geldim. Her seviyeye uygun projeler vardı. İçlerinden bana en uygun geleni .

Ben de hemen Amazon’dan gelen siparişlerin karton kutularını biriktirmeye başladım. Bir Tripod ve dijital kamera zaten elimde vardı, yani malzemenin büyük kısmı hazırdı. Projeyi tamamlar tamamlamaz küçük bir test taraması yaptım. Sonra fotoğrafları bilgisayara aktarıp kenarlarını kırpmaya başladım.

Ve ilk büyük sürpriz: Sayfaların perspektifi, fotoğraf makinasını sayfalara paralel tutmama rağmen fena halde bozuktu.

Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da sayfalar yamuk çıkımıştı. “Sorun değil” dedim ve hızlı düzenleme için ’i açtım. Ama bir baktım ki program perspektif düzeltmesi yapamıyor. Çünkü normal tarayıcılarda böyle bir problem zaten pek yaşanmıyor. Sonuç olarak sayfaların perspektifini tek tek düzeltip kırpmak zorunda kaldım. İşin sonunda neredeyse flatbed tarayıcıyla harcadığım kadar zaman harcamış oldum.

Moraller bozuk şekilde ChatGPT’ye gidip “Batch halinde perspektif düzelten program var mı?” diye sordum. ChatGPT ise bana adeta şöyle dedi:

“Yahu aslanım… Bana sormadan kartondan tarayıcı yapmaya mı kalktın? Boş ver o işleri. Sana birkaç akıllı telefon uygulaması söyleyeyim. Aklını başından alırlar.”

Verdiği uygulamalar arasında en pratik olan ve lokal AI kullanan vFlat uygulamasını seçtim. Sonra da şu ekipmanları sipariş ettim:

• (Bunu sadece 3 kez kullandım. Gün ışığı veya tavan ışığının vFlat için fazlasıyla yeterli olduğunu fark ettim.)
  • 3 farklı boyutta (Bazı kitaplarda sayfaları daha iyi açıp sabitlemek için.)
  • A2 boyutunda siyah karton (Bazı kitaplarda arka plan kontrastını artırmak için.)

Sonuç?

Bu düzenekle en iyi durumda 3 saniyede 2 sayfa, en kötü durumda 7 saniyede 2 sayfa tarayabiliyorum. Yani 400 sayfalık bir kitabı ortalama 17 dakika içinde taramak mümkün oluyor.

Tarama bittikten sonra sayfaları vFlat içinden ZIP olarak paketleyip Microsoft Phone Link ile PC’ye aktarıyorum. Ardından JPEGmini Pro ile görüntüleri optimize edip ister CBR ister PDF formatına çeviriyorum. Aslında VFlat de PDF e çevirip metin tanıyabiliyor ama JPEGmini Pro optimizasyon ile resim dosyalarının boyutunu %40 oranında azaltıyor.

Kısacası: Kartondan tarayıcı yapma macerası biraz hüsranla bitti ama sonunda oldukça hızlı çalışan bir sistem kurmuş oldum.

İşte benim kitap tarama hikâyem böyle. 🙂

Her ne kadar şu anda bu sistemden memnun olsam da kitap tarama konusunda kendimi hâlâ acemi sayıyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşların fikirlerini ve önerilerini duymaktan gerçekten memnuniyet duyarım.

rvwxpg3ublkvw2q9g.jpg
Valla sistem iyi bence bir heveslendim ki ama çizgiroman yok elimde olursa ilerde kesin kurarım sağolun.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,849
88,078
hiçbiryerde :)
Bu arada benim tek bildiğim, evdeki, işyerindeki, nöbet tuttuğum yerdeki veya
bir arkadaşımda ziyaretteysem gözüme çarpan bir tarayıcı varsa onunla taramak...
Aslında daha önce raw, png ya da başka formatlarda taramanın ve sonra
düzenlemenin kalite açısından iyi olduğu farklı arkadaşlarımız tarafından
belirtilmişti ama ben maalesef henüz bu konuda çok ilerleme kaydedemedim,
farklı alternatifler ve optimizasyon konularında yani.

100bullets

Yeni Üye
7 Eki 2020
138
625
Sayın @cizgicicocuk , deneyimlerinizi çok güzel aktarmışsınız. Ben de zamanında kişisel kullanım için birkaç kitabımı taramıştım. Hatta sizinle aynı siteye bakmışız :) Eskiden eskikitaplarım.com'da "kitap tarayanların takım sandığı" isimli bir konu vardı. Çok güzel bir rehberdi.

Özellikle fotoğraf makineleriyle kitap tarayan insanlar öyle setup'lar kuruyor ki fotoğraf makinesinin açısından tutun sayfaların kaç derece açıyla konumlandırılacağına varıncaya kadar neredeyse trigonometrik hesap yapıyorlar. Hatta Google'ın bile bu tarz çalışmaları var.

Dediğiniz gibi tepegöz tipi bir tarayıcı işleri çok kolaylaştırıyor aslında ama fiyatları çok yüksek. Ben özellikle Fujitsu scansnap isimli tarayıcıyı çok araştırmıştım. Tarayıcının kendi yazılımı, taranan sayfaları çok güzel işliyor.

Kendimce vardığım sonuca göre tarama esnasında iki tip kayma oluyor. Koordinat sistemi gibi düşünürsek birisi X-Y ekseninde olan kayma. Yani sayfayı yamuk taramak. -Bu konumda hem kamera hem de tarama yapılacak yüzey birbirine paralel-. Bunu düzeltmek çok basit. Sağa/sola döndürerek düzeliyor. İkincisi ise asıl büyük sorun. Z ekseninde kayma. Yani kamera vb. ile tarama yapılıyorsa kameranın eğik tutulmasından ötürü eğik/bombeli çıkan tarama -veya kitap çok kalınsa ve üzerine epoksi/cam benzeri bir ağırlık konularak düzleştirilemiyorsa oluşan bombelik- Sayfa bombeli bir şekilde taranıyor. İsteğimiz kadar sağa sola eğsek de düzelmiyor maalesef. Çünkü olay perspektif ile alakalı sizin bahsettiğiniz gibi. Zaten flatbed tarayıcılarda çok kalın kitapları taramak başlı başına bir problem. Çünkü satır başları ya bulanık çıkıyor ya da taranmıyor. Kitap eğer dikişli bir şekilde ciltlenmişse bir nebze daha kolay oluyor. Çünkü ortasından bastırarak tam olarak tarayıcıya temas ettiriliyor. İşte burada bu tepegöz tarayıcıların kendi yazılımları devreye girip bu perspektiften dolayı oluşan kaymayı düzeltebiliyor. Hatta bazıları tarama esnasında parmaklar çıkmışsa onları bile siliyor.
Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da sayfalar yamuk çıkımıştı. “Sorun değil” dedim ve hızlı düzenleme için ’i açtım. Ama bir baktım ki program perspektif düzeltmesi yapamıyor.​

Sizin kurulumunuz çok iyi olmuş. Bu perspektif ile ilgili oluşan sorunu çözmek için göz atabilirsiniz. Deskew sağa/sola doğru sayfayı döndürerek X-Y eksenindeki kaymayı çözüyor. ise sayfadaki bombeyi düzeltmek için işe yarayan bir araç. Başta kafa karıştırıcı gibi görünüyor ama manual modda iş görüyor. Doğrudan bir rehber yok ama deneme yanılma ile mantığını anlayınca ortaya iyi sonuçlar çıkabiliyor. Siz sistemi kurmuşsunuz zaten ben alternatif oluşturması açısından yazmak istedim. Dediğiniz gibi ScanTailor ince işçilik açısından oldukça zaman alan bir program. Ama çıktıları da gayet güzel oluyor. Özellikle Acrobat Pro veya Abby Finereader gibi başka bir programda OCR ile işleyip kopyala/yapıştır ve arama (searchable) yapabileceğiniz bir dosya oluşturmak istiyorsanız.​

Son düzenleme: