cizgicicocuk
Çeviri & Balonlama
- 9 Haz 2016
- 789
- 9,918
İlk kitabını geçen sene taramış biri olarak,
Velhasıl kelam, “Elimdeki kitapları hızlı tarayabileceğim bir sistemi kendim yapabilir miyim?” diye araştırırken DIY kitap tarayıcılarının anlatıldığı
Ben de hemen Amazon’dan gelen siparişlerin karton kutularını biriktirmeye başladım. Bir Tripod ve dijital kamera zaten elimde vardı, yani malzemenin büyük kısmı hazırdı. Projeyi tamamlar tamamlamaz küçük bir test taraması yaptım. Sonra fotoğrafları bilgisayara aktarıp kenarlarını kırpmaya başladım.
Ve ilk büyük sürpriz: Sayfaların perspektifi, fotoğraf makinasını sayfalara paralel tutmama rağmen fena halde bozuktu.
Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da sayfalar yamuk çıkımıştı. “Sorun değil” dedim ve hızlı düzenleme için
Moraller bozuk şekilde ChatGPT’ye gidip “Batch halinde perspektif düzelten program var mı?” diye sordum. ChatGPT ise bana adeta şöyle dedi:
“Yahu aslanım… Bana sormadan kartondan tarayıcı yapmaya mı kalktın? Boş ver o işleri. Sana birkaç akıllı telefon uygulaması söyleyeyim. Aklını başından alırlar.”
Verdiği uygulamalar arasında en pratik olan ve lokal AI kullanan vFlat uygulamasını seçtim. Sonra da şu ekipmanları sipariş ettim:
Sonuç?
Bu düzenekle en iyi durumda 3 saniyede 2 sayfa, en kötü durumda 7 saniyede 2 sayfa tarayabiliyorum. Yani 400 sayfalık bir kitabı ortalama 17 dakika içinde taramak mümkün oluyor.
Tarama bittikten sonra sayfaları vFlat içinden ZIP olarak paketleyip Microsoft Phone Link ile PC’ye aktarıyorum. Ardından JPEGmini Pro ile görüntüleri optimize edip ister CBR ister PDF formatına çeviriyorum. Aslında VFlat de PDF e çevirip metin tanıyabiliyor ama JPEGmini Pro optimizasyon ile resim dosyalarının boyutunu %40 oranında azaltıyor.
Kısacası: Kartondan tarayıcı yapma macerası biraz hüsranla bitti ama sonunda oldukça hızlı çalışan bir sistem kurmuş oldum.
İşte benim kitap tarama hikâyem böyle.
Her ne kadar şu anda bu sistemden memnun olsam da kitap tarama konusunda kendimi hâlâ acemi sayıyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşların fikirlerini ve önerilerini duymaktan gerçekten memnuniyet duyarım.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
kitap taramanın ne kadar zahmetli bir iş olduğunu yaşayarak öğrenmiş oldum. İlk başta “Ne olacak ki, koy kitabı cama, bas tuşa” diye düşünüyorsunuz ama 300–400 sayfa sonra insan hayatını sorgulamaya başlıyor.
Giriş yap veya üye ol.
tipi (overhead) tarayıcılar, özellikle iyi bir yazılımla geliyorsa, farklı boyutlardaki kitap ve dergileri taramak için gerçekten çok ideal. Ancak çoğu model A3’ten daha büyük boyutları desteklemiyor. Destekleyen modeller de var tabii… ama fiyatlarını görünce insanın gözünden yaş geliyor. Gönül isterdi ki bir
Giriş yap veya üye ol.
’um olsun da tüm kitapları seri üretim gibi tarayayım.Velhasıl kelam, “Elimdeki kitapları hızlı tarayabileceğim bir sistemi kendim yapabilir miyim?” diye araştırırken DIY kitap tarayıcılarının anlatıldığı
Giriş yap veya üye ol.
denk geldim. Her seviyeye uygun projeler vardı. İçlerinden bana en uygun geleni
Giriş yap veya üye ol.
.Ben de hemen Amazon’dan gelen siparişlerin karton kutularını biriktirmeye başladım. Bir Tripod ve dijital kamera zaten elimde vardı, yani malzemenin büyük kısmı hazırdı. Projeyi tamamlar tamamlamaz küçük bir test taraması yaptım. Sonra fotoğrafları bilgisayara aktarıp kenarlarını kırpmaya başladım.
Ve ilk büyük sürpriz: Sayfaların perspektifi, fotoğraf makinasını sayfalara paralel tutmama rağmen fena halde bozuktu.
Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da sayfalar yamuk çıkımıştı. “Sorun değil” dedim ve hızlı düzenleme için
Giriş yap veya üye ol.
’i açtım. Ama bir baktım ki program perspektif düzeltmesi yapamıyor. Çünkü normal tarayıcılarda böyle bir problem zaten pek yaşanmıyor. Sonuç olarak sayfaların perspektifini tek tek düzeltip kırpmak zorunda kaldım. İşin sonunda neredeyse flatbed tarayıcıyla harcadığım kadar zaman harcamış oldum.Moraller bozuk şekilde ChatGPT’ye gidip “Batch halinde perspektif düzelten program var mı?” diye sordum. ChatGPT ise bana adeta şöyle dedi:
“Yahu aslanım… Bana sormadan kartondan tarayıcı yapmaya mı kalktın? Boş ver o işleri. Sana birkaç akıllı telefon uygulaması söyleyeyim. Aklını başından alırlar.”
Verdiği uygulamalar arasında en pratik olan ve lokal AI kullanan vFlat uygulamasını seçtim. Sonra da şu ekipmanları sipariş ettim:
-
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
-
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
-
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.(Bunu sadece 3 kez kullandım. Gün ışığı veya tavan ışığının vFlat için fazlasıyla yeterli olduğunu fark ettim.)
- 3 farklı boyutta
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.(Bazı kitaplarda sayfaları daha iyi açıp sabitlemek için.)
- A2 boyutunda siyah karton (Bazı kitaplarda arka plan kontrastını artırmak için.)
Sonuç?
Bu düzenekle en iyi durumda 3 saniyede 2 sayfa, en kötü durumda 7 saniyede 2 sayfa tarayabiliyorum. Yani 400 sayfalık bir kitabı ortalama 17 dakika içinde taramak mümkün oluyor.
Tarama bittikten sonra sayfaları vFlat içinden ZIP olarak paketleyip Microsoft Phone Link ile PC’ye aktarıyorum. Ardından JPEGmini Pro ile görüntüleri optimize edip ister CBR ister PDF formatına çeviriyorum. Aslında VFlat de PDF e çevirip metin tanıyabiliyor ama JPEGmini Pro optimizasyon ile resim dosyalarının boyutunu %40 oranında azaltıyor.
Kısacası: Kartondan tarayıcı yapma macerası biraz hüsranla bitti ama sonunda oldukça hızlı çalışan bir sistem kurmuş oldum.
İşte benim kitap tarama hikâyem böyle.
Her ne kadar şu anda bu sistemden memnun olsam da kitap tarama konusunda kendimi hâlâ acemi sayıyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşların fikirlerini ve önerilerini duymaktan gerçekten memnuniyet duyarım.
Son düzenleme: