Yeni Olgu - Yeni Dizi Sayı 2 - Şubat 1984

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
798
11,136
İstanbul
msg6qk5.png
eh3mk73.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,326
6,876

Sayın funghu ;

" ..... Çünkü sanatçı aslında Bencil Kişidir. Sanatçı yaratmanın güçlüğünü tek başına taşan kişidir de, ondan bencildir.....
Ben bir öğrencimi anlatan bir öykü yazmıştım. "Ağda Zamanı"nda vardır bu öykü. Fakir Baykurt çok sevmiş, kutladı. "Yalnız," dedi "Ne diye Nebalet dedin o kıza? Nereden buldun bu adı hiç uymamış o tipe" , "Ama o ad gerçek," dedim Fakir Bey'e. "Gerçekten kızın adı Nebalet'ti..." Kızdı bana "Ne demek gerçekti, bunu nasıl söylersin!" Şunu demek istiyordu ; gerçekle, öykü gerçeği birbirinden farklı şeyler. Katı gerçek belirlemez yazılacak olanı. Gerçekten de yaşamın gerçeği ile öykü gerçeği ayrıdır. Gerçeği kağıda geçirirken değişen birçok şey oluyor."

Bu satırlar yazar İnci Aral ile yapılan söyleşiden.
Vargı : Aslında ben de çoğunlukla anı-öykü denemeleri yaptığımdan İnci Aral'ın düşüncelerinin bana yolgösterici olduğu sugötürmez. Daha uzun alıntı yapıp daha uzun yorum yapmak isterdim. Ama bu sayının DOSYA KONUSU YÖK olduğundan bu konudan da bir iki sey yazmadan geçmek istemedim.

İlk gençlik dönemimde 12 Mart Askeri Darbesi ve faşizmini yaşadım. 12 Eylül 1980 Emperyalist uşaklarının Askeri Darbesi olduğunda Tuzla Piyade Okulunda asteğmendim. Bütün silahlı çatışma olasılığı olan operasyonlarda öne sürüldüm (timimle , bölüğümle birlikte) , 1985 te 12 Eylül Darbesinin etkisinin en zirvede olduğu dönemde yine üniversitede öğrenci idim. Şöyle ki kapıda kılık kıyafet ve traşımızı bile kontrol edilerek okula girişimiz oluyordu. YÖK ise zirvede idi. 850 bin ilerici , devrimci hatta ülkücü hapise atıldı. Neoliberal program (özelleştirme başta olmak üzere ülkeyi emperyalizme peşkeş çekme , porgramı da diyebilirsiniz. ) uygulanabilmesi için alan temizliği yapıldı. İşkenceler zirvede idi.
Ne kadar acıdır ki o acıların acısı dönemi bile felek bizi arar hale düşürdü.
Günümüzde insanlar :
"Birkaç istisna dışında. O dönemin mahkemeleri şimdiye göre daha bağımsız ve askeri yönetime çok ters düşen adil kararlar alabiliyordu. Şimdi bu olasılık sıfır."
"YÖK bir tahakküm aracı Üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldırdı , üniversite gençliğini zapturapt altına alıyordu ama düşünün o dönem bile öğretim üyeleri kendini yönetecek okul yönetimini seçiyor Kenan Evren'e en çok oy alan ilk 3 kişi sunuluyor o da sıralamaya dikkat etmese de bu 3 kişiden birinin atamasını yapıyordu. Başka bir kişiyi atama yapma hakkı yoktu. Şimdi tüm dekanlar , rektörler , yöneticiler vb. tek bir kişinin imzası ile atanıyor...... Üniversite sınavlarında sorular dağıtılmıyordu... Bursa'nın bilmem ne okulundan 56 birinci çıkması gibi bir garabet yaşanmıyordu...."

12 Eylül Askeri Faşizminin tüm kötülüğünü acımasızlığını , askeri diktatörlüğünü yaşamış biri olarak bile yukarıdaki eleştirilere ne diyeceğimi şaşırıyorum. Veee feleğe (!) kahrediyorum...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
798
11,136
İstanbul
Sayın funghu ;

İlk gençlik dönemimde 12 Mart Askeri Darbesi ve faşizmini yaşadım. 12 Eylül 1980 Emperyalist uşaklarının Askeri Darbesi olduğunda Tuzla Piyade Okulunda asteğmendim. Bütün silahlı çatışma olasılığı olan operasyonlarda öne sürüldüm (timimle , bölüğümle birlikte) , 1985 te 12 Eylül Darbesinin etkisinin en zirvede olduğu dönemde yine üniversitede öğrenci idim. Şöyle ki kapıda kılık kıyafet ve traşımızı bile kontrol edilerek okula girişimiz oluyordu. YÖK ise zirvede idi. 850 bin ilerici , devrimci hatta ülkücü hapise atıldı. Neoliberal program (özelleştirme başta olmak üzere ülkeyi emperyalizme peşkeş çekme , porgramı da diyebilirsiniz. ) uygulanabilmesi için alan temizliği yapıldı. İşkenceler zirvede idi.

Sayın dedo11,

Aşağıdaki Nokta dergisi kapağı 1987 yılına ait. Sözde demokrasiye geçeli 4 yıl olmuş.
Tek Tip Öğrenci Derneği'ni protesto edenlere gösterilen muamele bu...
Çoğunlukla hatırlanmaz; idamlar ANAP döneminde de devam etmiş ve 2 siyasi hükümlü idam edilmişti.

Sizin Tuzla Piyade Okulu'nda bulunmanızdan tam 10 sene sonra ben de orada sınava girmiştim.
Sınav sonucunda personel sınıfına ayrılmış ve asteğmen adayı olarak Dutlukır'a (Konya) gönderilmiştim.

iom8ihy.png