Günümüzde Kitaplar - Sayı 19 - Temmuz 1985

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
749
10,478
İstanbul
he67sf5.png
bm7zlpw.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,240
6,592

Sayın funghu ;

"Kitap diziliyordu ama, kitaba bir kapak resmi gerekiyordu. Agop'tan rica ettik, para pul almadan bir resim çizdi. Kitabın adı "Birinci Killometre" olduğu için kadınlı erkekli beş adam kafası yapmış, ilerde artlarında da telgraf direkleri ve telleri... Yıl 1945'dir. ......

Dizgi bitti, baskıya geçiliyor, biraz para daha verdim. Bu arada benim param da eksiliyor. Sonunda kitap bitti. Ama Avedis'e bütün parayı veremedim. Otuz lira kadar bir borcumuz kaldı. Kitapları alıp Ankara'ya döneceğim, Avedis para ister, ben de para yok. Sonunda bir çözüm bulduk. Kitaplardan birazını rehin olarak bırakacağım, parayı bulup gönderdiğimde, kitapları bana verecek.
Kitapları alıp Ankara'ya döndük. Başta Akba Kitabevi'ne (o yıllarda en ünlüsü oydu) bir miktar kitap verdik, Nedim Efendi'den (tezgahtar) rica ederek vitrine de koydurduk. Öteki kitabevlerine de dağıttık. Bir de gazete dağıtıcılarına verilirdi, onlara da verdik, satılmasını bekledik."

Bunları Mehmed Kemal anlatıyor. Anlattığı da kendi ilk kitabı "Birinci Kilometre" nin öyküsü...
Vargı : Mehmed Kemali ben kitaplarından değil, Cumhuriyet Gazetesindeki yazılarından tanımıştım.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
749
10,478
İstanbul
Sayın funghu ;

"Kitap diziliyordu ama, kitaba bir kapak resmi gerekiyordu. Agop'tan rica ettik, para pul almadan bir resim çizdi. Kitabın adı "Birinci Killometre" olduğu için kadınlı erkekli beş adam kafası yapmış, ilerde artlarında da telgraf direkleri ve telleri... Yıl 1945'dir. ......

Sayın dedo11,

Kitabın kapağını merak ettim ve internette bir görselini buldum.
Kitap alırken, kapaklarına da uzun uzun bakarım. Bir ustanın elinden çıkmışsa, kitap hakkında çok şey söyler kapaklar.
Cumhuriyet'te; Mustafa Ekmekçi, Mehmed Kemal, Oktay Akbal ve Melih Cevdet Anday'ın yazılarını severek okurdum.

3ydaxns.jpg