Tarihimizden Çizgiler - Mustafa Afşin Gürler

12 Şub 2010
15,006
543,719
file




Bugün 870 km direksiyon salladıktan sonra evime, oradan ofise uğradım. Masamın üzerinde bir kargo vardı. Açtığımda heyecanlandım. İçinde birbirinden güzel çizgi romanlar vardı.
Kısa bir süre önce sevgili Ramazan Türkmen'le birlikte ofisimi şereflendiren Mustafa Afşin Gürler'in son dönemlerde hazırlamış olduğu çizgi romanlardan örneklerdi ve o günün anısını sonsuza kadar anımsatacak armağanlardı.
Tarihimizden Çizgiler isimli çizgi romanı bir solukta okudum. Son zamanlarda aldığım en büyük keyifti. Bir edebiyat ustası olduğu ortadaydı Mustafa Afşin Gürler'in. Çizgi romanda kullanılan Türkçe, imla kurallarına uygunluk, özellikle senaryo dili bakımından, çok rahatlıkla diyebilirim ki, bugüne kadar okuduğum Türkçe çizgi romanların en iyi, en kalitelisi.
Çizgi roman sayesinde tanışma onuruna erdiğim sayın Mustafa Afşin Gürler, heybetli boyu, posunun yanında gerçek bir beyefendi, harika bir sanatçı ve engin bir yerli, yabancı çizgi roman kültürüne sahip. Hayranlıkla dinliyorsunuz.

Bu çizgi romandan üç kısa öyküyü paylaşıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevinden çıkan bu kitabı hararetle tavsiye ediyorum.

Sayın sarkomer hocamız şahsında tüm çizgi roman tutkunlarına
Saygılarımla


1001449_350082301786184_204472944_n.jpg

Soldan sağa Kurt Müller, Mustafa Afşin Gürler, Ramazan Türkmen, Sadık Mustafa, İ.Halil Yıldırım, Haluk Yücesoy, Osman Mustafa
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,698
47,914
Teşekkürler sevgili Profesör fotoğraftaki çizgi ustalarına da orada olamamanın üzüntüsü ile selamlar..
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Bizden çizgiler her zaman diğerlerinden daha değerli, hele usta işi olunca daha da fazla güzel.. Bir de çizgi romana gerçekten gönül vermiş bir başka usta Haluk Abi'de işin içinde olunca güzellik daha da artıyor. Tanıttıkların ve kattıkların için çok teşekkürler, saygılarımla üstadım.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,094
Ustalar,gönül dostları,iyi insanlar bir arada.
İnşaallah bizde böyle bir karede yer alırız.
Eline sağlık abi,paylaşım için teşekkür ederim.
Ustanın kitabını en kısa zamanda almam lazım,merak ettim.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,745
İstanbul
Çizgi romana yapılacak en önemli, en büyük katkı herhalde bizatihi çizgi romanın üretilmesidir. Bu topraklarda çizgi roman yaygınlaşacaksa ustalarımızın bu türden çalışmalarının sayısının artmasının bunda çok büyük katkısı olacaktır. (Tersi de geçerli muhakkak)

Mustafa Afşin Gürler üstadla bir gün tanışabilmeyi arzu ederek kendisine ve bu değerli paylaşımı gerçekleştiren Haluk Abi'ye çok teşekkür ederim.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
Sanatın ve sanatçının dostu Eczacıbaşı, pardon
Haluk Ağabeye ve sıradan hayatlarımıza
renk veren,güzellik katan çizgi roman üstatlarına,
dostlara selam ve saygılar...
 

beybure

Yeni Üye
15 Ocak 2011
4
18
Efendim, güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Çizgi roman hazırlarken alın terimizi mürekkebe katıp baki kalan kubbede bir hoş hatıra bırakmaya çabalıyoruz. Verilen emeğe karşılık en güzel cevap siz kıymetli çizgi roman okuyucularının müspet veya menfi karşılık vermeniz, sesimize soluk katmanız olmaktadır. Dilerim tüm dünyada halen varlığını devam ettiren çizgi roman çalışmaları bizim toprağımızda da yeşermeye devam eder. Tüm dostlara selam ve hürmetlerimle.
M.Afşin GÜRLER
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Öncelikle bu güzel çizgi için çok teşekkürler. Her daim kaleminiz inşaallah tarihimizi çizgilerle bezemekle geçer, bir nebze uzaklaştırılmak istenilen noktalara çizgilerle sahib çıkabiliriz.

Diğer ülkelerin geçmişlerine baktığımızda şanlı ırkımız kadar geçmişleri olmamasına rağmen çizgilerle tarihlerini işlemişler, bir sürü çizgide bizim tarihimizi iyi veya kötü işlemişler.

Bizler elimizdeki yeteneklere sahip çıkmayı bırak bir şekilde ülkeden uzaklaştırmanın hep bir yolunu bulmuşuz.

Tüm çalışmalarında yukardaki çizgi roman gönüllülerine canı gönülden tekrar tekrar teşekkürler.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,745
İstanbul
Efendim, güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Çizgi roman hazırlarken alın terimizi mürekkebe katıp baki kalan kubbede bir hoş hatıra bırakmaya çabalıyoruz. Verilen emeğe karşılık en güzel cevap siz kıymetli çizgi roman okuyucularının müspet veya menfi karşılık vermeniz, sesimize soluk katmanız olmaktadır. Dilerim tüm dünyada halen varlığını devam ettiren çizgi roman çalışmaları bizim toprağımızda da yeşermeye devam eder. Tüm dostlara selam ve hürmetlerimle.
M.Afşin GÜRLER

Üstad ne güzel söyledin; aslolan "Baki kalan bu kubbede hoş bir seda" bırakabilmek. Ne mutlu size ki sahiden üreten, yaratan bir kişisiniz ve bu kubbede sizden hoş bir seda kalacaktır. Uzun bir ömür ve kaleminize, bileğinize, zihninize kuvvet dilerim. Elbette bir sanatçı bu hoş sedanın peşinde koşar ama bir yandan da ürettiği şeylerin hayatta, toplumda bir karşılık bulmasını bekler. Bu toprakların sanat ve sanatçıyla olan münasebeti pek parlak değil ama umalım ki değişsin bu tablo.

Yeni çalışmalarınızı merakla bekliyor olacağım, üstadım. Fırsat bulur da forumumuzda da arada bir çizgi roman sohbetlerine katılabilirseniz bizi memnun edersiniz.

Sevgiler, saygılar.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,130
Sayın "Profesör",
öncelikle atladığım ve de üstelik şahsıma hediye edilmiş olan bu harika paylaşım için teşekkür ve minnet duygularımı belirtmemdeki gecikmemden dolayı sizden ve sizin nezdinizde başta "M.Afşin Gürler" üstadımız başta olmak üzere fotoğrafta yer alan tüm güzel insanlardan özür diliyorum.
Nezaketiniz ve hediyeniz için gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
Tarihimizi her yönüyle en sade ve en güzel şekilde anlatan emek dolu bu harika kitabı en kısa zamanda alacak ve arşivime zenginlik katacağım. İlk baskısı 2000 adet basılan bu kitabın en kısa zamanda hakettiği 20. 000'li rakamlara ulaşmasını gönülden temenni ediyor,
en derin saygılarımı sunuyorum.
Sağ olun, var olun...

bayrakzaf.gif
 

beybure

Yeni Üye
15 Ocak 2011
4
18
Tüm çizgi roman dostlarının iyi niyetli yaklaşımlarına teşekkür ederim. Ne yazık ki günümüzde yaşadığımız bazı piyasa sorunlarını anlamak ve anlatmak zor olmakta,uygun sözcük bulmak mümkün olamıyor. İlk tüccarlardan bu yana geçerli olan kural günümüzde de geçerli.Ne demiş eskiler;
"Marifet, iltifata tabidir. Müşterisiz mal, zayidir."
Üretilen her ürün aynı zamanda ticari bir nitelik taşıyor günümüzde. Alıcısı olmaz ise yapmak da mümkün değil elbette.Bu sebeple okumak istediğimiz konuların arkasında değil yanın da olmalıyız. Çizgi roman sadece geçmiş hatıraları yad etmek için değildir bence... Bugünümüzü anlamlı kılmak içinde çok faydalı bir ifade biçimidir. Biz çizgi roman severler olarak sevdiğimiz, istediğimiz çalışmalar konusunda net ve anlaşılır bir tavır takınmalıyız.Tüm dünyada var olmaya devam eden bu güzel sanat alanı yurdumuzda da yaşamaya devam etsin.Bizimle yaşayan,bizimle nefes alan çalışmalar ancak biz istersek olur.Lütfen istemeye devam edelim...Bizlerin de söyleyecek sözü vardır diye düşünüyorum.
Selam ve saygılarımla..
 

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
391
9,658
İstanbul
O karede olup Çizgi roman adına yapılan sohbete kulak misafiri olmak isterdim. ne keyifli bir sohbet olmuştur eminim. Paylaşım için teşekkürler Haluk abi
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Paylaşım için, misafirperverliğin için öncelikle sana çok teşekkür ediyorum Haluk ağabey. Artık Ankara'da senin ofisin biz çizgi severlerin buluşma merkezi haline geldi, senin bu engin gönüllüğün sayesinde..

Mustafa Afşin Gürler kardeşimizle tanışıklığımız aslında Diyanet Çocuk Dergisi'ni hazırladığım, çizimler yaptığım 90-95'li yıllara dayanır. O zamandan bu yana kendisini hem kişilik, hem karakter hem de yeteneği itibariyle sever sayarım. Her ne kadar sık görüşemesekte. Bildiğimiz, tanıdığımız bir kardeşimizdir. Allah yolunu açık etsin, bileğine, yüreğine kuvvet versin. Bu zamanda ayakta kalmak çok zor. Müşterisi olmayan mal zayidir hesabı, bugün ne üretirsek üretelim, en güzelini en mükemmelin yapsak bile ne ilgi, ne itibar görüyor. Allah'tan çizgi forumlar var da en azından çizgi severlerle paylaşabiliyoruz. Bu alan, bu dal, yani çizgi roman ne hikmetse hiç bir iktidarın ilgisini çekmeyip, ciddiye alınmamıştır. Bazı örnekler ve dönemler hariç. Bu ciddi bir kültür ıskalamasıdır ülkemizde. Çizgi roman denildiği zaman bir yazılı tarih vardır. Tarihine sahip çıkmazsan, başka kültürlerin esiri olursun. Bu kadar basittir bu işin sonucu. Şimdiki çocuklar bu anlamda kayıp bir nesildir. Bizler öyle değildik. İçeriği dolu dolu olmasa bile en azından kendi kültürümüze yönelik çizgilerle, dergilerle büyüdük. Allah razı olsun, Sezgin Burak'tan, Suat Yalaz'dan, Ayhan Başoğlu'ndan.. Tercüman, Türkiye Çocuk vb.lerinden... demek istiyorum...

Şimdi bizler bu kabuğu kırmaya uğraşıyoruz. Elimizden geldiğince, hiç bir destek görmeden... Bir de bürüokrasi kesimiyle yayınlatma anlamında uğraşmak zorunda kalarak. Kırk dereden su getiriliyor. Aylar geçiyor, yayınlatmak ayrı bir dert, paranı almak ayrı bir dert... Biraz da bu işlerden anlayanların o makamlara gelmesi, getirilmesi gerekir. Ben şahsen her olumsuzluğa rağmen tüm bu gayretleri gösteren arkadaşlarımı kutlamak istiyorum. Afşin kardeşimi de canı gönülden tebrik ediyorum. Kültürümüze, hoş bir sada bırakmak için gösterdiği gayretleri, emeği ve çalışmaları adına.
Allah sonumuzu hayır etsin, yöneticilerimize bu işlere ilgi göstermeleri için akıl, fikir versin.
 
12 Şub 2010
15,006
543,719
Bir dokun, bin ah işit.

Sanatçı dostlarımızın yorumlarını derin bir üzüntü ile okudum, kahroldum.

Sanata, sanatçıya en fazla destek olması gereken kurumlarımızın, sanatçıyı süründüren, canından bezdiren, işinden soğutan tutumlarını şiddetle kınıyorum.

Ülkemizde kelaynak kuşu kadar nadir sanatçı yetişmesinin nedenlerinden birisi demek ki buymuş.

Popçuya, topçuya gösterilen ilginin, verilen desteğin, sağlanan kaynakların yüzde biri sanata, sanatçıya aktarılsa dünya çapında sanatçılarımızın yetişmesi mümkün olacaktır. Yazık ki biz mevcut sanatçılarımızı canlarından bezdiriyoruz.

Gerçek anlamda sanat ve sanatçı dostu Kültür Bakanları, Milli Eğitim Bakanları görmek umuduyla diyorum.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,094
Sanata ve sanatçıya devlet destek vermiyorsa biz çizgi roman seven gönül dostları destek vermeliyiz.
Almalıyız,alınması için teşvik etmeliyiz.
Okumalıyız,okunması için destek olmalıyız.
Bu tür eserleri bulmak zor,aynı çizgi roman maceraları tekrar tekrar basılıp piyasaya çıkıyor.
Yeni soluk,yeni çizim ve kahramanlara ihtiyaç var.
Ustalara tam destek vermeliyiz.
Emek veren,emeği geçen ustalara bir defa daha teşekkür ederim.
 
Üst