ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 1/6

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 1/6
1982

206 sayfa (1. Cilt), 115 MB, 2772px, pdf/s
Görsel Yayınlar, 1982


52616911849_bdc9e93ba7_o.jpg

(MediaFire)

52617133873_f66a761917_o.jpg


Bu 6 ciltlik büyük boy ansiklopedi takımı çok uzun yıllar önce taradığım kitaplardan biriydi. A3 boyutuna yakın bir sayfa büyüklüğüne sahipti. O tarihlerde ne bir A3 tarayıcım vardı, ne de Photoshop'ta sayfa birleştirme diye bir olaydan haberim vardı. Zaten daha internet bile yoktu, hem Photoshop daha Windows versiyonunu yeni çıkarmıştı_daha önce sadece MAC'lerde vardı. Hard disklerin kapasitelerinin sınırlı olduğu, CD yazıcıların filan ufukta görünmediği ve ortalama kalitede tarayıcıların çok yavaş olduğu (30-40 saniye/sayfa) o yıllarda yüksek kaliteli tarama deyince akla 150 dpi gelirdi. Ben obsesif davranarak hep daha da yavaş olan 300 dpi tarardım. Bunların da kağıt giyotiniyle sayfa kenarlarındaki beyaz marjları kırpmış, A4 boyutuna küçülttüğüm sayfaları 300 dpi taramıştım. Dosyalar bir klasörün içinde yıllardır bir HD'in köşesinde öylece duruyordu.

Geçenlerde aynı 6 ciltlik seti bir eski kitapçıda gördüm, hem de çok ucuzdu, yürüyüşten sonra alırım dedim ama ayırtmayı düşünemedim (nasılsa satılmaz dedim). Döndüğümde satılmıştı! Eve gelip eski taradıklarımı gözden geçirdim. Photoshop vs. yardımıyla sayfalara yeniden beyaz marj ekledim ve düzenledim. Bence çok iyi oldu. Pdf içinde metin araması da yapılabiliyor.

Ciltler ortalama 208'er sayfa. Toplamda 1270 sayfa kadar var. Bu nedenle cilt cilt sunacağım. Ciltlerin içeriği de şöyle:

Prof. Ekrem Akurgal'ın yazdığı önsözü de aşağıya aldım, ansiklopedi hakkında bilgi verebilir. O yıllarda ansiklopediler gözdeydi, o nedenle buna da ansiklopedi adını vermişler. Oysa bunlar başlı başına bir kitap. Zaten sayfa sayılarının ciltten cilde devam etmesinden de anlaşılıyor. Genişçe bir indeksi de var.

ÖNSÖZ
6 ciltlik bir takım halinde ortaya konan “Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi” yurdumuzun geçmiş dönemlerini Tarih Öncesi Çağlardan günümüze değin incelemektedir. 2000’i aşkın fotoğraf, plan, harita ve çizgi resimden oluşan bu yararlı eser Anadolu tarihinin siyasal dönemlerini anlattığı ölçüde onun Sanat, Edebiyat, Müspet İlim, Hukuk, Ekonomi, Mitoloji ve Sosyal Yaşam konularını da ele almaktadır. Böylece bu eser Türkiye Tarihi’nin bütün dönemlerini bir arada toplu ve oldukça geniş kapsamlı olarak tanıtan ilk Türkçe yayın olmak nedeniyle büyük bir önem taşımaktadır. Eser aydınlara olduğu gibi uzmanlara da yararlı bir niteliktedir.
Yazar kadrosu daha çok İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden olmak üzere, İstanbullu bilim adamlarından oluşmaktadır. Çok değerli 18 bilim adamının bir heyet halinde ve güzel bir uyum içinde çalışarak kısa sürede bu denli başarılı bir eser ortaya koymaları övgü ile anılmaya değerdir. Bu nedenle Yayın Yönetmeni Mustafa Eren’i ve bilim heyetini candan kutlamak gerektir.
Anadolu uygarlıklarının Dünya Tarihi içinde çok müstesna bir yeri vardır. Yurdumuz toprakları gerçekten Prehistoria döneminde olduğu oranda tarihi dönemlerde de dünyanın çok önemli olaylarına ve kültür hareketlerine sahne olmuştur.
M.Ö. yedinci, altıncı ve beşinci binlerde gelişen Çatalhöyük yerleşmesi insanın yerleşik bir yaşama ulaştıktan sonra meydana getirdiği ilk iskân merkezlerinden biri ve onların en yüksek kültür düzeyindeki örneğidir. Konya yöresindeki bu yerleşmede evlerin duvarları renkli resimlerle ve kabartmalarla süslü idi. Çatalhöyüklüler tarıma başlamışlar ve birçok hayvanları ehlileştirmişlerdi, obsidien’den yapılmış aynaları, mülkiyet hakkını simgeleyen mühürleri ile o çağ için gerçekten öncü durumda idiler.
Hititler M.Ö.1800-1200 tarihlerinde özgün ve ilginç bir uygarlık yaratmışlar, onların ardından Geç Hitit beylikleri ve Urartular Helenler ve Etrüskler üzerinde büyük etkilerde bulunmuşlardır. Yunanistan’da Attika ve özellikle Korinth sanatı Geç Hitit ve Urartu modellerini örnek almışlar Yunan dini ve mitolojisi de büyük ölçüde Hitit kaynaklarından esinlenmişlerdir.
Dünyada ilk kez hür düşünce ve müspet ilim M.Ö.6.yüzyılın ilk yarısında Batı Anadolu’da İon kentlerinde ortaya çıkmış Karialı Hexamyes’in oğlu olan Thales tarihte ilk defa olmak üzere M.Ö. 28 Mayıs 585’te olagelen tam güneş tutulmasını önceden hesaplamıştır. Batı Anadolu bu dönemde dünyanın en parlak ilim, sanat ve kültür merkezi idi.
Anadolu efsaneler diyarıdır. Bütün önemli ve ünlü efsaneler Anadolu ile ilgilidir. Başta Homeros’un Troia savaşları efsanesi olmak üzere, Fryg Kralı Midas (M.Ö.725-690), Lydia Kralı Kroisos (M.Ö.560-546) efsaneleşmiş kişilerdir. Batı ülkelerinde okutulan mitolojinin geri kalan kahramanlarının da çoğu, ya Anadoluludur ya da Anadolu ile ilgilidir.
Hellenistik çağda (M.Ö.300-30) Anadolu yeniden dünyanın en parlak uygarlıklarının geliştiği bir ülkedir. Büyük İskender’in şarkı fethetmesi ile doğu ve batı kültürleri birbirlerini karşılıklı etkileyerek Pergamon, Ephesos, Priene, Miletos, Didyma gibi tarihin ilk mamur kentleri Batı Anadolu’da oluşmuştur. Bugün bu kentlerin örenleri dünyanın en değerli kültür varlıkları arasında yer alırlar. Bu kentlerde gelişen sanat Roma mimarlığına ve heykel sanatına büyük ölçüde etkili olmuştur. Romalılar çağında Batı Anadolu kentleri her alanda Roma ile yarışacak nitelikte idiler.
Bizans sanatı doğuşunu büyük ölçüde Anadolu kentlerinde gelişen Mimarlık, Heykel ve Resim sanatlarına borçludur.
Selçuklular döneminde Anadolu yine doğu ve batı arasında bir köprü ödevini görmüş, ilmin ve ticaretin gelişmesine sahne olmuştur.Selçukluların Medreseleri, Hastaneleri, Rasathaneleri ve özellikle Kervansarayları ile Köprüleri dünya sanatının göz alıcı ve ilginç eserleri olarak beğeni kazanmaktadırlar.
Osmanlılar yeryüzünün çok güçlü imparatorluklarından birini kurmuşlar, özellikle mimarlıkta başarılı olmuşlardır. Sinan merkezi kubbe tipini geliştirerek dünyanın en büyük mimarları arasına girmek mazhariyetine ulaşmıştır.
Anadolu bugün Atatürk Türkiyesinde yeniden doğu ve batı arasında birleştirici durumunda olup biz Türkler bu iki kültür dünyasının karşılaşmasından yeni ve başarılı bir sentez kurmak şansına sahip bulunmaktayız.


Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal

Ciltler şöyle:

ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 1/6
ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 2/6
ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 3/6
ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 4/6
ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 5/6
ANADOLU UYGARLIKLARI ANSİKLOPEDİSİ - 6/6

 
Son düzenleme:

faqeacc

Kıdemli Üye
24 Tem 2019
187
465
On iki yaşındayken bayiden bir kaç sayısını alıp ta ekonomik sebeplerden dolayı bırakmak zorunda kaldığım Ansiklopedidir. Birden çocukluğuma götürdünüz beni. Çok teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık. Bu seri harika bir eserdir. Herkese tavsiye ediyorum. İyi okumalar....
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Daha önce de farklı kitaplarla ilgili yazmıştınız.
İnanamıyorum, o yıllarda bu taramaları
yaptığınıza sevgili üstat. :Z:49: Tabii ilgi
alanı, merak ve konu hakkında bilgili olmakla
ilgili bunlar. E-kitap veya neredeyse her şeyin
dijitalleştirilebilmesi, nispeten son yıllarda çok arttı
(bkz NFT; halen kafam almıyor o konuyu :) ).

Hititler ve Sümerlerle ilgili birkaç kitap
okumuştum. Çok heyecan verici bir
tarihi var Anadolunun. Bu ansiklopedi de
kapsamlı içeriği ile çok keyifli ve yararlı
olmuş/olacaktır. Güzel emeklerin için
teşekkür ederim "scanfan" üstadım...
 
Son düzenleme:

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
892
4,652
İzmir
Tarihi çok seven biri olarak az bulunan ve geniş içerikli bu güzel kaynak eser için çok teşekkürler. Anadolu tarihi, hepimizin bilmesi gereken, sayısız uygarlıkların gelip geçtiği, her geçen zaman içinde Göbeklitepe gibi daha eskilere dayanan dünyada örneği pek olmayan halkların çeşitliliği ile son derece önemli.
Bu kitabın taramasını 2000'li yıllardan önce yaptığınızı söyleyince çok şaşırdım. Bir insanın ilgilendiği her konuda eğer imkanı varsa, sınır tanımayacağına güzel bir örnek bu. Taramanın kalitesi de çok iyi. Sağ olun, var olun.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,725


Sayın scanfan ;

Sunumunun son satırları şöyle bitiyor :
"Eve gelip eski taradıklarımı gözden geçirdim. Photoshop vs. yardımıyla sayfalara yeniden beyaz marj ekledim ve düzenledim. Bence çok iyi oldu. Pdf içinde metin araması da yapılabiliyor."

"Bence çok iyi oldu" diyorsun. Bir kez sen (scanfan)ı tanımıyorsun. Scanfan yapar ve sunar da "ÇOK İYİ" olmaz mı ? "ÇOK ÖZGÜN" olmaz mı?


Görsel Yayınları ile ilgili ( Kurucuları ve Sahiplerini ve yöneticilerinde bazıları ile Ankara Petrol Ofisi Genel Müdürlüğünde birlikte çalışmıştık. ) birçok anım var ama yeri değil , bu nedenle kısa keseyim...

Görsel Yayınlarına ait birçok ansiklopedim var. Ama inan bu ansiklopediyi almak bir türlü kısmet olmamıştı. Sayende hiç olmazsa e-kitap olarak edineceğiz.


Bilindiği gibi Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal ; Soyad kanunu çıkınca babasının önerisi ile "A-KUR-GAL" in birleşimi olan soyadı almıştır. Bu soy ad
Sümercede üç ayrı sözcüğün karşılığıdır.
A = Baba
KUR = Ülke
GAL = Büyük
sözcüğünün karşılığıdır. Üçünün yanyana gelmesi ile oluşan bir soy addır.
Ben bunu aslında şöyle Türkçeleştirmiştim : "Büyük Baba Ülke" , "Babanın Büyük Ülkesi" , "Ataların Büyük Ülkesi" ------->> ANADOLU

Değerli arkeolog - bilim insanı Ekrem Akurgal'ı 1 Kasım 2002 de kaybettik ( bilindiği gibi ) çok değerli bir kültür insanı idi. Yazılarını hep okurdum. Anısı önünde saygı ile eğilirim...


Emeğine ve paylaşım isteğine ve de yılmayan iradene teşekkür ederim...




***Not : Her zamanki gibi ( hele kitapla ilgili anıların ) sunumun harika!!!




 
Üst