D-DAY 07 - İmparator Çok Yaşa! (Çeviri/Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

D-DAY 07 - İmparator Çok Yaşa! (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 07 - Long Live the Emperor!" (İngilizce adı)
"JOUR J_07 - Vive l'Empereur!" (Fransızca adı)
Delcourt, 2013, 58 sayfa, 103 MB, CBR
Fontlar: CCJimLee-Arlequin (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)



DDAY7_-_Lng_Lve_Emp_kapak.jpg

3 imlâ hatasının düzeltildiği versiyon (v.1)
(Mega)
(Yandex) alternatif bağlantı

Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
DDAY7_-_Lng_Lve_Emp_kpk_en-fr.jpg


Bu kez de sıra "alternatif tarih" temalı serinin 7 numaralı albümüne geldi. Ç/B'sını yaptığım albümün adı "İmparator Çok Yaşa!", alt başlıkta ise şunlar yazıyor: "2 Aralık 1925: Paris’te, V. Napolyon’un Taç Giyme Törenine Bir Saldırı Yapılacağı Söylentileri Dolaşıyor". Serinin genel konsepti bildiğiniz gibi "tarihte olaylar böyle değil de şöyle gelişseydi nasıl olurdu?" sorusu üzerine kurulu. Bu albümde olaylar 1925 yılında başlıyor. Avrupa 120 yıldır barış içindedir, çünkü dönemin iki güçlü devleti olan Fransa ve İngiltere 1802 yılında bir antlaşma yapmışlar ve dünyayı aralarında pay etmişler. Denizler İngiltere Krallığı'na, karalar da Fransa İmparatorluğu'na kalmış. ABD ortada yok, zira İngiltere eski sömürgelerini tekrar boyunduruk altına almış ve göz açtırmıyor, ayrıca Amerika'da çıkan petrol sayesinde buhardan fosil yakıta geçerek donanmasını üstün hale getirmiş. Fransa'da ise egzantrik mucit Nikola Tesla harıl harıl elektrik üzerine çalışıyor, bu nedenle Fransa'da silahlar dahil birçok şey elektrikle çalışıyor. Bir de Fransa'da parlak bir fizikçi olan Arturo Fermi'nin nükleer çalışmaları var. Fransa'nın bu yeni düzeninde Hristiyanlık dini terk edilmiş, antik bir inanç sistemi olan "Mitra" dini kabul görmüştür. Bu arada Fransa'nın istihbaratı ve güvenliği de Müslüman Memlükler'e emanet edilmiştir. Bu arada uyanan bir de dev vardır: Çin (günümüze gönderme mi yapılıyor ne?). İngiltere ve Fransa arasındaki ezeli husumet tekrar canlanacak mı, bunu albümde göreceğiz. Albümde ayrıca Mata Hari, Hitler, Petain, gibi birçok ünlü karakteri farklı kisveler altında izleyeceğiz. Zaten Arturo Fermi adıyla da dünyanın ilk nükleer reaktörünü yapan nükleer çağın mimarı Enrico Fermi'ye bir gönderme yapılmış. Bir de sadece adı zikredilen ünlüler var: Bakunin, Volta, Churchill, Albay Drake (Amerika'da petrolü bulan adam), De Gaulle, H.G. Wells vb.

Epeyce dipnot eklemek zorunda kaldım, zira orijinali Fransa'da yayımlanmış olan bu albümdeki birçok bilgiyi Fransızların biliyor olduğu farzedimiş ki orijinalinde hemen hemen hiç dipnot yoktu (kendi ülkelerinin tarihini, doğal olarak biliyor olmalılar). Dipnotlar hem okuyanı konuya ısındırıyor bence, hem de birtakım dipnotlar olmadan bazı olaylar fazla anlam taşımıyorlar. Her zaman olduğu gibi, bu çeviri sırasında yaptığım küçük araştırmalar benim için çok öğretici oldu, umarım siz de seversiniz. Bu serinin senaristlerinin sabit olduğundan, buna karşılık ressamlarının çoğunlukla albümden albüme değiştiğinden daha önce de bahsetmiştim. Bu albümü "Gess" adlı bir ressam resimlemiş, renklendiren ise "Thorn".

Aklıma gelmişken, "bilimkurgu"nun "steampunk" denen bir alt türü var (Türkçede buhar çılgınlığı diye de geçiyor). Buradaki albüm de bence ucundan kıyısından bu bilimkurgu türüne girebilecek retro-fütüristik desenler içeriyor. İki yıl önce steampunk'la ilgili bir kitap paylaşmıştım, şurada: Steampunk Bible - JEFF VANDERMEER. İlgilenenler bir göz atabilir.

Hepinize iyi pazarlar ve keyifli okumalar diliyorum, saygılarımla.


Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi

 
Son düzenleme:

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
Bunlara bayılıyorum. Her seferinde limonla ayılıyorum. Scanfan çok yaşa. Teşekkürler.
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,113
İstanbul
Gerçekten çok değişik ve ilginç bir seri. Daha Kolomb Paşa'yı okuyorum. Bağımlılık yaratıyorsunuz.
Ayrıca çok özen gösteriyorsunuz. (Diğer çalışmalarınızdaki gibi.)
Gönülden teşekkürler.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
Tanıtım o kadar ilgi çekici ki bu albümü hemen okuma listemin başına aldım. Hem sevdiğim tür hem de inceden steampunk içeriği ile beni cezbetti. Çok teşekkür ederim.
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
893
4,656
İzmir
Fransızlar kendilerine göre ne güzel hayali kurgular yapmışlar. Bizim çizerler de bu şekilde kurgu çizgi romanlar yapsalar ne güzel olurdu.
Mesela, hayal bu ya; 1600'lü yıllar... Esaslı akıllı bir lider... Aldığı kararlar ile ülkemizi çağ atlatıyor. Yönetimde çok sesliliği getiriyor, matbaa ve özellikle latin harflerini kabul ediyor, özel mülkiyeti ve serbest ticareti, banka ile bankerliği serbest bırakıyor. Denizciliğe olağanüstü önem veriyor. Batının gelişen teknolojisini anında ülkemizde gerçekleştiriyor. Ne güzel hayaller değil mi ?
Sonrası daha güzel ve kolay. On dokuzuncu yüzyıla geldiğimizde de Osmanlı İmparatorluğu'nun elindeki ortadoğu petrolleri bize sanayi için gerekli sermaye olarak yeter de artardı bile. Bütün bunları çizgi romanda olsa bile, hayal etmesi bile güzel. Gerçek olmasını tüm kalbimle isterdim, ama ne çare mümkün değil.
Bize bu güzel seriyi sunan Scanfan'a çok teşekkürler.
 

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,166
4,981
Sayın "scanfan" bu seri o kadar keyifli ve güzel ki bir sonraki çeviriyi "dört gözle" bekler olduk. Emekleriniz için çok çok teşekkürler, ellerinize sağlık.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,522
Ankara
En sevdiğim serilerden birisi. Hikayeler özenle yazılmış, resimler özenle yapılmış. Bunun üzerine bir de sizin özenli çeviriniz eklenince okumak çok keyifli bir hale geliyor.
Ellerinize, gözlerinize sağlık.
 

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,278
16,829
Şunu bizim ülkede yapsalar, yazarla çizerin hayatı kayar. Herkes kitabı politize eder, mahkemeye bile düşebilirsiniz :)

Paylaşım için çok teşekkürler.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Tanıtımlar albümün kendinden bile güzel sanki. harika bir işi sevgili scanfan, çok teşekkür ederim.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,020
denize sıfır
Hay bin kunduz! Bu böyle olur! dedirten çalışmalar zincirine bir bakla daha eklenmiş. Çokta iyi olmuş.:)
Teşekkürler üstat, keyifle çayıma ortak edeceğim.:)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Defalarca gözden geçirmiş olmama rağmen dikkatimden kaçmış küçük bir mizanpaj hatası ile 2 minik imlâ hatası saptadım (üzerinize afiyet ufak bir göz problemim de var). 37. sayfada (kapaktan sayarsak 38. sayfa) bir balonu çevirmeden bırakmışım, o balonun çevirisini de yanındaki balona yazmışım. 34 ve 55. sayfalarda da iki minik imlâ hatası vardı. Balon hatası olmamış olsaydı diğer iki miniği nazar boncuğu olarak bırakacaktım, ama bir türlü içime sinmedi. Hataları düzeltilmiş versiyonu (bunlara v.1 dedim) tekrar yükledim ve ilk mesajın altına eskilerinin yerine koydum. Siz de benim gibi küçük hatalara tahammül edemiyorsanız bu v.1'leri tekrar indirebilir, eskileriyle değiştirebilirsiniz. Yoksa eskileri de kalsa büyük bir şey farketmiyor.
Sevgiyle kalın.

 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Hayli ilginç bir seri; müthiş bir emek, titizlik ve özenle birleşince, haliyle ortaya çıkan ürün de "Mükemmel!" nitelemesini hak ediyor...
Uzun süre bekledikten sonra, ardı ardına gelen kitaplarla başımızı döndürdünüz sevgili dostum...
Ellerinize sağlık diyor ve teşekkür ediyorum size.
İyi ki varsınız...
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Yine bir " Scanfan " klasiği demekten kendimi alamadım.Tanıtım yazısı bence kitap kadar değerli.
Tarihe farklı bir projeksiyon aslında.Memluklar diyince onların diğer adının da ed-Devletü't Türkiye olduğunu düşününce Fransız istihbaratı Türklerin eline geçmiş demektir.
Yine tarihte Moğolları yenebilen tek güç olduklarıda dikkate alındığında ( " Sultan Baybars " )tarihte ki ehemmiyetleri dahada artmakta.Yine Baybars'ın diğer bir özelliği de içtihat kapısını kapatan isim olmasıdır.
Bu konunun bu kadar özel ve ince bir şekilde işlenmesi ise daha da ilginç bir durum.Bir tarihsel zenginlik içinde verilen olayların " fütüristik " bir tarzda işlenmesi ise daha da değerli yapıyor bu çalışmayı.
Tarih genel olarak savaş tarihidir.Dün savaş dediğimiz şey bir jenerasyon geçince kahramanlık destanına dönüşür bütün toplumlarda durum böyledir.
Yine Nicola Tesla da aslında Osmanlıdır.Sırpları yüceltip barbar kavimlere karşı Avrupaya siper olduklarını söylemişsede Edison'un kat kat ilerisinde büyük bir dehadır.Matematikte biliyorsunuz TESLA SABİTİ vardır.
Konu ve karekter zenginliği ile bence çok ilginç bir çalışma henüz indirip inceleme fırsatı bulamadım ama tanıtım yazısında sevgili " SCANFAN " konuyu çok güzel anlatmış.Önsöz olarak kullanılabilecek kalitede bir çalışma.Çizgi romanlar artık edebiyatın özellikle roman türünün çok önüne geçmiş gibi.Bu kadar konu zenginliğini , gelecek projeksiyonunu çoğu romanda bile bulmak mümkün değil.Bu çalışma da siyaset bilim , bilim , tarih , edebiyat ne ararsanız var kısaca.

Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
 
Üst