Steampunk Bible - JEFF VANDERMEER

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

The Steampunk Bible
Jeff Vandermeer
İngilizce
Abrams Image, New York, 2011
230 sayfa, CBR 45 MB, s-pdf 91 MB


"Steampunk" fantastik bilim kurgu türünün alt türlerinden biridir. Türkçede "Buhar Çılgınlığı" gibi bir karşılık vermişler buna, ama bence aslında tam karşılığı "buhar zırvalıkları" olmalıydı. Çizer "Kutlukhan Kutlu" buna "bilimkurgunun çocukluk düşleri" diye bir karşılık bulmuş. Steampunk, 19'uncu yüzyılın, yani sanayi devriminin başlangıç yıllarındaki buhar makinelerinden ilham alınarak türetilmiş kurgusal makine ve icatların yer aldığı sanat türlerini kapsar, ama günümüzde türetilmişlerdir. Çizgi roman, resim/heykel sanatı ve sinemada da sıkça karşımıza çıkan bu "retro-fütüristik" ürünler günümüzün ileri teknolojili icatlarının fonksiyonlarının tümüne sahiptirler, ancak tamamen buharlı makineler, dişli çarklar ve diğer mekanik aksamlardan oluşurlar. Aslında bunların işe yaramaları mucizedir. Örneğin zeplin benzeri bir uçan araç vardır, ama çok ağır buharlı makinelerle donatılmıştır, bunun yakıtının nerede depolandığı da meçhûldür. Mantıken bu zeplinin uçması imkânsızdır. Will Smith'in oynadığı "Vahşi Vahşi Batı" filmindeki devasa buharlı makineyi hatırlayın (Zaten o filmi de westernlerin yeni bir alt türü olan "steampunk western" türüne sokmuşlar), ya da "Miyazaki"nin "Yürüyen Şato" filmini. Jules Verne ve H.G. Wells'in eserlerindeki makineler de "steampunk" tarzındadır. Kitabın uzun adı: "The Steampunk Bible: An Illustrated Guide to the World of Imaginary Airships, Corsets and Goggles, Mad Scientists, and Strange Literature" ("Steampunk'ın Kaynak Kitabı: Hayâli Hava Taşıtları, Korseler, Kaynakçı Gözlükleri, Çılgın Bilim Adamları ve Tuhaf bir Edebiyatın Resimli Kılavuzu" anlamına geliyor). CBR versiyonunu ben oluşturdum, oluştururken renk, kontrast düzenlemelerini de yaptım. Seçimlik olarak pdf versiyonunu da birlikte sunuyorum. Onun linki taşımadır, ama sağlam görünüyor ve hemen indirmeye başlıyor. Pdf versiyonunda görüntüler biraz soluk ama içinde kelime araması yapılabiliyor.
Not1: Kitaba ilk rastladığımda kapaktaki "Bible" kelimesini görünce, dur dedim, acaba İncil'i steampunk tarzında yazmış olabilirler mi? (yapmadıkları bir şey de değil hani, bir zamanlar resimli roman tarzında yazmışlardı, ÇD'nda da paylaşmıştım-R. Crumb'ın). Oysa buradaki "bible" başvuru kitabı, kaynak kitap, el kitabı anlamınaymış!
Not2:Sevgili "gandor08" daha önce Çizgi diyarında yine bir steampunk kitabı paylaşmıştı, şurada (1,000 Steampunk Creations (DK)).​

file

(Mega)



file


Miyazaki'nin 2004 tarihli fantastik animasyon filmi
"Howl's Moving Castle" ("Yürüyen Şato") filmindeki meşhur steampunk şato/taşıt.
file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst