Çizgi roman okumaya nasıl başladınız?..

P

panda78

Küçükken gazete satan yerlerden çizgi roman alıp okurdum. O zamanlar fiyatlar şimdiki gibi değildi. Küçük bir çocuk bile haftalık harçlığı ile alabiliyordu. Zaman geçtikçe alamamaya başladım aldıklarımın çoğunu okusunlar diye kitabı olmayan köylere bağışladık artık orada yaktılar mı bilemem. Sonra internetten İngilizcelerini takip etmeye başladım, hatta Türkiye de ilk Çeviri Balonlama yapanlardan olduğuma inanıyorum. Sonradan bu scannerlar çıktı. Scanner çıktı mertlik bozuldu misali internet taramalar ile doldu. İyi mi oldu tabi ki çok iyi oldu ama çeviri ve balonlamaya o kadar emek verildiği el emeği göz nuru olduğu ve hiçbir karşılık beklenmeden paylaşıldığı halde taranan eski bir çizgi romanın daha çok rağbet gördüğü de maalesef acı bir gerçektir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

apollo1967

Yeni Üye
26 Eyl 2009
79
15
Ben de her halde teyzeoğlunun getirdiği Tarkan'la başladım. Ama ilk çıktığı zaman aldığım Mister No fasiküllerini hiç unutmayacağım herhalde.. Aynı dönemde Mandrake ve Kızılmaske fasiküllerde favorilerimdi. Tabii o zamanlarda, böyle çok çesit yok. Yok Ipaddir, internettir, video oyunlarıdır falan. Herkes ÇR okuyordu. Kaç defa tırpan yedim hatırlamıyorum, yok "üniversiteye başlıyorsun bunlari bırak" gibi... Yoksa simdi abartisiz 1000 kusur tane kitabım olurdu. En son 2005de Türkiye'den çıkış yaparken oğlana aşılamak için aldığım 150 küsur kitabı satarak vedalaşmıştım. Buralara gide gele yine ateş canlandı. Bu sefer oturaklı bir kolleksiyon yapacağım, şayet ölmezsem...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kral911

Süper Üye
12 Ocak 2010
3,050
1,505
Sünnetimde bir süpermen çizgiromanı alınmıştı... Ardından arkası geldi... :Ğ
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,327
istanbul
Ben de tam olarak hatırlamasam da babam biraz meraklıydı, evde vardı bir kaç Kaptan Swing, Tommiks, Red Kit, Tenten, Örümcek Adam... :) Sonra gazetelerin verdikleri oluyordu, onlar da eve giriyordu devamlı öyle başladım... Tommiks, Red Kit, Tenten'le başladım ama ben Spiderman, Captain America, Fantastc Four vs. gibi Marvel'a yöneldim. Bir süre ara verdim. Bu arada fantastik kurgu kitaplarla tanıştım... Onlara daha fazla zaman ve para ayırdım... Sonra arkabahçenin X-men ve Spidermanleri ile birlikte yavaş yavaş tekrar canlandı çizgi roman okumam...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
558
311
Tam hatırlamıyorum sanırım 85'de filan Bilka'nın Örümcek Adam'ını çok sevdim. Bir süre sonra okumayı bıraktım ve sadece gördüğümde okuyordum. Aktif değildim yani. Sonra Arka Bahçe filanla 97 gibiydi; sayılardan pek emin değilim, yine okudum. En son 6 yıldır her şeyiyle takip etmeye çalışıyorum .
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Makinist16000

Kıdemli Üye
8 Eyl 2010
123
220
Bursa / Osmangazi
Her iki ağabeyimin de çizgi romanı sevmesi ve annem bundan hoşlanmasa da nerede ise her hafta sonu eve bir kaç çizgi roman getirmesi sayesinde olmuştur . 80'li yılların sonlarından bahsediyorum. O zamanlar Bursa Kapalı Çarşı'nın sonlarında Pazar günleri çeşitli dükkanların kapalı kepenklerinin önünde işportacı misali yerlere sergi açıp eski kitap , mizah dergileri ve özellikle çizgiroman sahaflığı yapılırdı . Bunlardan ilk okuduğumun Alfa yayınları'ndan ^çıkan Marvel Çizgiromanları olduğunu; Özellikle Barbar Conan'ın bana çizim yapmayı ve ince ayrıntılarına kadar insan anatomisinin ne kadar göz alıcı olduğunu gösterdiğini hatırlıyorum. Halen hobi olarak bir şeyler karalasam da, bunu bana sevdirenin Conan olduğunu iyi biliyorum . Sonra Atlantis ile Martin Mystere en sevdiğim çizgi eserler arasında yer alıyordu . Çocukken çok bir şey anlamasam da karakterin sürekli bilinmeyen şeyleri gün ışığına çıkarması ve özellikle Dünyanın her yanına yaptığı seyahatler bana içinde bulunduğum şehirin, daha doğrusu mahallemizin ötesinde Dünya'nın ne kadar büyük olduğunu gösterdiği de ayrı bir hatıradır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

nferit

Yeni Üye
11 Eyl 2011
2
3
1960-61yıllarıydı, ilk okul 3. sınıfı bitirmiştim. Babamla gezmeye gitiğimiz Ordu'da bir gazete büfesinin vitrininde gördüğüm Teksas'ı almasını istedim, aldı. Hemen orada, yolda okumaya başladım, hala da zevkle okuyorum. Geçen yıllar bu sevgimi arttırdı, azaltmadı.
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
2-3 yaşlarındaydım... Oturmaya gittiğimiz teyzekızının evinde,oyalanmam için elime tutuşturulan bir fasikülle başladım... Kapağında bıyıklı pelerinli takım elbiseli ve de şapkalı bir abi arbaları havaya kaldırıyordu...Birşey anlamadığmdan yere atıp çiğnemeye çalışmıştım... Bizim teyzekızı baktı kitabı gidiyor ; koskoca siyah piyanosuna oturtmuştu beni...Yıllar sonra okumayı söktüğümde kapaktaki şahsiyetin Mandrake olduğunu anlamıştım...Sonraları dayımdan aldığım Mister no Zagor Alaska Atlanislerle devam etti bu ... Komşularla değiştirdiğim ÇR'ler de cabası... Günde 3-5 tane okurdum abartısız...Annemle babam bu konuda çok hoşgörülü idi...:):cool:
 

lion35

Aktif Üye
26 Mar 2009
463
2,182
İzmir
1976 yılında ilkokulumun karşısındaki gazete bayiine yardım ederken çizgi romanla tanıştım ve harçlıklarımla Zagor almaya başladım.O zamandan beri aralıklarla çizgi roman tutkusunu sürdürüyorum.
 

affedilmeyen

Yeni Üye
25 Eyl 2011
7
2
Benim ki sizinkiler kadar eskiye gitmiyor da ama daha okula başlamamıştım, Sabah gazetesi Örümcek Adam'ın çizgi romanını veriyordu hergün. 10-15 sayfa kadardı. okuma yazma bilmezdim ama resimlerle anlardım yada anladığımı sanıyordum :D o spider-man serisini hiç kaçırmadım her sabah gazete almak için erkenden kalkar annemin tepesine dikilirdim. bir dolap dolusu biriktirmiştim onlardan. daha sonra okumayı öğrenince onları okumuş daha iyi anlaşmıştım :D zaten sonra da devamı geldi. annem ve arkadaşlarım halen bebek gibi resimli kitap okuyorsun deseler de bu asla vazgeçemeyeceğim bir tutku bende.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
annem ve arkadaşlarım halen bebek gibi resimli kitap okuyorsun deseler de bu asla vazgeçemeyeceğim bir tutku bende.

Küçümseyen ama meraklı gözler, temizliğe başlamış anneler ve küçük çocuklar genç bir nerd'ün koleksiyonunun en büyük düşmanlarıdır :D :D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hanefi

Süper Üye
13 Şub 2010
3,143
822
1974 senesinde elime ilk defa bir çizgiroman geçti (o yıllar ilkokul 3'teyim).
Zagor'un Profesör Hellingen'le (bizim profesör değil) olan ilk macerasının geçtiği fasiküldü.
Bu fasikül yengemin erkek kardeşine aitti (Kendisi sanatçı Hadise'nin babasıdır, o yıllar henüz bekâr, genç bir delikanlıydı). Hollanda'ya gideceklerdi, okuduğu çizgiromanı da bana bıraktı. Böylece çizgiroman sevgim ve merakım başlamış oldu.
Sebep olan herkese teşekkür ederim.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,345
1,724
Hanefi o kadar çok mesaj yazdın ki, kaç gündür siteye yeni eklenen kitapları takip edemiyorum!.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

enigma23

Kıdemli Üye
4 Haz 2011
195
85
Ben de eskiden Örümcek Adam, X-men falan okurdum tabii çocukken ama param olmadığı için hep yarım kalırdı. Askerdeyken, can sıkıntısından internetten roman okumaya başladım, ama hiç sarmadı. Bir gün çarşı izninde cafedeyken bir sitede Green Lantern Siniestru savaşını görüp okudum sonra yenilerini okumak için internette biraz arama yaptım ve karşımda çizgidiyarını buldum. Şimdi okumadığım çizgi roman kalmadı çizgi diyarı sağolsun. Herkese çevirileri için bol bol teşekkürler...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

merkal

Kıdemli Üye
3 Ocak 2012
131
289
Ankara
Okumayı söktüğüm andan itibaren çizgiroman tutkum başladı. Öncesinde amcamın büyük oğlu bizlere Tarkan, Kara Murat fasiküllerini okurdu. Tarkan'ın Gümüş Eyer isimli macerası hafızamda yer etmiştir. Babam Milliyet çocuk dergisi alırdı. Bu dergileri okulda sınıfta ders esnasında gizlice okuduğumdan öğretmenim az kulağımı çekmemişti. Zamanla Zagor, Tommiks, Teksas, Kızılmaske, Kaptan Swing, Kit Taylor, Red Kit derken Conan kitapları birikmeye başladı. Bu arada gazetelerin verdiği Günaydın Çocuk, Bulvar Çocuk, vs. derken Lise çağında oldukça geniş bir kolleksiyona sahip olmuştum. Bir müddet çizgi roman almaya ara verdim, üniversite yıllarında Teks, Ken Parker (Alaska), Judas, Martin Mystere (Atlantis), Mister No Biriktirmeye başladım. Maalesef 1999 Kocaeli depreminde 1000'nin üzerindeki sayıda bu dergi arşivimi kaybettim. 2000'li yıllarda İnternet üzerinden bu boşluğu doldurmaya çalıştım. Ve Bu Forum Sayesinde Türkçe yayınlanan serillerin hakkı ödenmez paylaşımcı arkadaşlar aracılığı ile elektronik olarak arşiv imkanına sahip oldum. Bende naçizane kendi arşivimdeki ingilzce yabancı dergileri zaman buldukça paylaşmaya başladım. İyi ki varsınız arkadaşlar. Çizgi roman okumak ve arşiv yapmak benim için bir tutkudur. Bu tutkuyu yaşayanlarla beraber paylaşmak bana büyük bir haz veriyor. İnşaallah bu birlikteliğimiz daha uzun yıllar devam eder. En iyi dileklerimle...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,938
İstanbul
Benim ÇR ile tanışmam babam sayesinde olmuştu. Kendimi bildim bileli babam ÇR okurdu. (Teksas, Tommiks, Swing, Teks, Zagor ve Red Kit hatırladıklarım) Ben okuma yazmayı bilmediğim dönemlerde Red Kit'in resimlerine bakardım. Bunun akabinde büyük kuzenim de Tercüman Çocuk okurdu. O derginin de sadece resimlerine bakardım. Okumayı söktüğümde ilk Red Kit okuduğumu hatırlıyorum. Akabinde kuzenlere gittiğimde ise Tercüman Çocukları okurdum. Daha sonraları Ocak 1981'de annem bana ilk Tercüman Çocuk dergimi hediye etti ve o günden sonra kapanana kadar Tercüman Çocuk'un tüm sayılarını biriktirerek okudum. (Milliyet Çocuğu ise arkadaşlardan temin ederek bazen okuyabiliyordum. Hele ki doğum günümde bir arkadaşım bana Milliyet Çocuk hediye ettiğinde dünyalar benim olmuştu.)

Ayrıca okumaya başladıktan yaklaşık 1 sene sonra; sanırım 1981 ya da 1982 yıllarıydı. Babamın okuduğu mizah dergileri olan Gırgır, Çarşaf ve Fırt'lara da göz atmaya başladım. Ama babam Fırt dergisini "yavrunuzun sayfası"ndan olsa gerek hem komidinin içine saklardı. :D Ben gene de gizlice ona da göz atardım. Red Kit'den sonra ise ÇR olarak ise başta Zagor, Teksas ve Tommiks okurdum.
 

Julien Sorel

Kıdemli Üye
10 Eki 2010
177
943
Çizgi romana nasıl başladığımı şurada anlatmıştım. Tekrarlamıyorum...
http://www.cizgidiyari.com/forum/kara-murat/70276-kara-murat-07-pekin-celladi-tam-macera-2.html#post341727

İlkokul 5- Lise 1 arasındaki 4 yıllık dönemde,
Tarkan, Kara Murat, Tolga, Karaoğlan, Yüzbaşı Volkan, Teksas, Tom Miks, Kızılmaske, Zagor, Kaptan Swing, Tex, Jeriko ve Judas'ı kaç sayı yayınlandıysa (bayiide bulamadıklarım dışında) hepsini okudum.

Mister No, Gordon, Zembla, Mandrake, Kinowa ve Honda'yı ise ara sıra okudum.
Diğerlerini hiç okumadım bundan sonra da okumayı düşünmüyorum...(Ken Parker hariç)

Lise bire geçtiğim yıl çizgi romanı bırakıp başka bir alana geçtim: Erkekçe, Playmen...

Sonrasında çizgi romana 30 yıl dönüp bakmadım....

4 yıl önce ikinci dönüşüm şöyle oldu:
Oğlum altıncı sınıfa gidiyordu. İlk sınavlarda Matematik, Fen, Türkçe gibi derslerden 90-95 alırken Sosyal Bilgiler"den 70 almıştı. "Oğlum neden böyle oldu?"diye sorduğumda, "Baba hoşuma gitmiyor, yok Hunlarmış, Göktürklermiş, Uygurlarmış" diye yanıtladı.
Üzüldüm! Üzüntüm sadece notun düşük olması değildi, ben kendimi milliyetçi diye tanımlamam ama ulusumun tarihini severim hatta o tarihle gururlanırım ve oğlumunda öyle olmasını isterim. Tarihimizde utanılacak şeyler yok mu ? O ayrı, zaten hangi ulusun yok ki... (Çağrışım, Lozan'da İsmet Paşa'dan Lord Curzon'a gelsin : "Bizim ellerimiz bilhassa temizdir")
O zaman, çocuğa önce bu dersi sevdirmem lazım diye düşündüm. Ve internetten üçer cilt Tarkan ve Karaoğlan aldım. Beraber okuyarak Hunlar ve Uygurlar konusunu hallettik. Ancak orta ikide Osmanlı İmparatorluğu işlenecekti ve fakat Kara Murat yayınlanmıyordu. İnternette ararken -ismi lazım değil- bir siteye rastladım ve üye oldum. Arkadan konuşmak gibi olmasın ama parya muamelesi gördüm, "very important people" olmadığımdan bir fasikül Kara Murat bile indiremedim.

Sonra Çizgi Diyarını keşfettim, ara sıra indirmeler yaptım. Kuru bir teşekkür mesajı bile atmadan... Yaptığımdan utandığım için şu an borcumu ödemeye çalışıyorum (ödüyorum değil ödemeye çalışıyorum). Yoksa benim balonlama yapacak zamanım yoktur...

Oğlum mu? Geçen yıl SBS'ye girdi...Sosyal'den 20 soruda 19 doğru yaptı. Şu an İstanbul'da iyi bir Anadolu Lisesinde....

Peki bunları niye anlatıyorum?
1- Çizgi romana nasıl başladın sorusunu yanıtlamak için...
2-Benzer bir sorunla karşılaşan üyelere katkı sağlamak için...

Sahi genel kanı neydi?
"Çizgi romanı hep tembel öğrenciler mi okuyordu?"
 
Son düzenleme:

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,361
12,903
iskenderun-Hatay
Ben çok iyi hatırlıyorum, ilkokul ikinci sınıfa gidiyordum, komşumuzun oğlu olan arkadaşım garip garip kitaplar okuyordu(çizgiroman). Bir gün ben de bakayım neymiş bunun elinden düşürmediği kitaplar deyip ilk çizgi romanımı okumuş oldum..Evet o kitap, ilk okuduğum çizgi roman olan bir Mister No idi ve adeta büyülenmiştim..Mister no'nun ormanda dev Kara Fatma böcekleriyle olan mücadelesini anlatan macerasıydı..Ne zaman o macerayı içeren sayıyı görsem aklıma ilk okuduğumdaki o duygu gelir..
 
Son düzenleme:

bonelli1910

Kıdemli Üye
25 Nis 2011
129
230
8 yaşındayken anneannemlere yaz tatilinde kalmaya gittiğimde dayımın kitaplarıyla tanışmıştım, 1991 yılnda. Okuduğum ilk kitap "Teksas - Akbat hazinesi" tay yayınlarnın büyük albümüydü. Sonra "Zagor - Zombilerin gecesi" devamları olmadığından merak etmiştim. Hep sonlarını yıllar sonra sayenizde maceraların devamlarını okuyabildim. Hepinizin emeklerine sağlık.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

symser

Yeni Üye
18 Mar 2014
8
15
Bir gün hava alanındaydım alacak kitap arıyordum. Zaten Marvel ve DC Comics karakterlerine çocukluğumdan beri hayranlık duymuşumdur. 5 yaşında ben wolverine'yim diye anneannemin şişlerini ellerime geçirir gezerdim. Neyse, bir anda Avengers "İç Savaş" adlı çizgi romanı aldım.Sonra devamı geldi şu an iyi gidiyorum koleksiyonculukta..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hayaletaslan

Yeni Üye
17 Tem 2010
45
55
Küçükken rahmetli komşumuz karı koca Perihan abla ve Ziya abimiz vardı; onların oğlu abimiz Timur sayesinde çizgi roman okumaya başladım. Annem onların evine eve katkı olsun diye belli günler temizlige giderdi, bazen beni de yanında getirirdi. Timur abide sürüyle Judas, Jeriko, Zagor, Alaska, Teksas kitapları olurdu. Onları ilk o zaman okumaya başladım ve her gittiğimde acaba yenileri var mı diye merak ederdim. Sagolsun rahmetli Perihan teyze kitaplara bakmama müsaade ederdi. 1974 doğumluyum ve hala okumaya devam ediyorum..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Bu konuyu çok yerde yazmışımdır ama bahsini etmekten en çok keyif aldığım muhabbetlerdendir. Bir kere daha zikredeyim. Urfa'da 1977 yılında Cumhuriyet İlkokulu 3. sınıftayken Abdullah Dağ isimli arkadaşın çantasında bir çizgi roman gördüm. "Ya verde şunu ben de okuyayım güzelmiş" dedim. Hemen çıkarıp çantama attı. Akşam eve gelip okudum... ve dünyam değişti. Abdullah'ın sayesinde neredeyse yeni bir hayata başlamış oldum. Bana verdiği kitap işte buydu:

zagorclt107.jpg


Tesadüfen Zagor tarihinin en baba maceralarından biri denk gelmişti. Yağmur. Daha doğrusu 106. ciltte başlayan maceranın 107. ciltteki fasikülleri. 1977'nin Urfa'sından bahsediyoruz. Yerine göre Darkwood ormanından daha ıssız, daha tehlikeli, daha karanlık bir şehir. Zagor, Kazmakürek Bill, Bat Batterton, Profesör Mac Leod, Colemanların güzel kızı Margie öyle bir dolduki zihnime gece penceremden bakıp Kandraks'ın izini sürer olmuşum günlerce. Bu dünyadan ayrılıp o fantastik dünyaya böyle geçtim işte. Herkes ilk okuduğu kitabı pek bir hatırlar ama ben ikinciyi de hatırlıyorum. Tommiks-General Ruiz macerası(giriş maceralarından olduğu için haliyle en çok tekrar eden öykülerden). O maceradaki trenli sahneleri bilimkurgu okur gibi okumuştum. Affedersiniz Urfa'da tren yoktu ve ben treni sadece kitap ve televizyonlardan biliyordum. Ha bir de Tommiks'ten tabii :) Trenin üstündeki akrobasi filan, o günlerde aldığım keyfi hiç bir Holywood efektinden almadım bir daha.

Sonra... Sonrası malum. Sıkı bir hedef geliştirdim kendime. Öyle bir kitaplığım olacaktı ki kitapların çokluğundan odadan içeri giremeyecektim. Gerçi o kadar büyük bir şey yapamadım ama şunları yapabildim:

imag0003kjk.jpg


imag0002ada.jpg


Ha bir de hayalim vardı. Aslan Şükür kapaklı onbinlerce sayfası olan bir Zagor olsun(şöyle adam boyu bir kitap, düşünebiliyor musunuz!) da ben okuya okuya bitiremeyeyim. Onu da yatay olarak hallettik :) Bu arada 20 yıl sonra Abdullah'ı arayıp buldum. Urfa'da bakkallık yapıyormuş. Kendisiyle telefonda muhabbet ettik biraz. Benim dünyamı nasıl değiştirdiğinden bahsettim ona. Farkına vardı mı bilmem, ama o da görüştüğü için çok mutlu olmuştu.

Biz hala çocuk ruhumuzu koruyoruz be. Ne mutlu bize.

Selamlar
Lami Tiryaki
 

tardi

Yeni Üye
11 Ara 2013
61
32
1969 Zagor ile başladım ve diğerleri geldi. Hepsini çok seviyorum. Hala tüm ÇR'ları okurum. Sayenizde okuyamadıklarıma da ulaşıyorum. Ellerinize sağlık.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

bilal64

Yeni Üye
18 Haz 2014
46
57
UŞAK
Galiba yanılmıyorsam 1973 yılıydı. Okulda kütüphaneden bir çizgi roman elime, yanılmıyorsam "Doğan kardeş"ti. O zamanlar TV yayınları çok kısıtlıydı. Çizgi roman bir hayal sinemasıydı ve çok hoşuma gitmişti, sonra gazetelerdeki çizgi ekleri okuyordum, sonrasında okul ilerledikce o yılların en büyük çizgi roman deyimi Tommiks-Teksascılar arasına girdik. Bu sayede bir çok arkadaşla da tanışmış olduk. Bizim için çizgi roman arkadaşlarının zengin veya fakir olması hiç farkatmezdi. Yeter ki takas edecek kitapları olsun hemen arada samimi bir ortam oluşurdu. O günler günümüzde çok özlediğim, en güzel anılar arasında kaldı. :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ktby5

Yeni Üye
20 Eki 2014
20
8
Mahallede Kenan abi vardı. Elinde Kızılmaske görmüştüm. Rica etmiştim, vermişti sağolsun.. Sonra çizgi romanlar elimden hiç düşmedi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

mango39

banned
17 Eki 2014
26
30
Koca Mustafa Paşa'daki Çınar karakolunun karşısında İstanbul sineması vardı bir zamanlar.. Orada kitap değiş tokuş ederdik. Bir ara kitapların üzerine bozuk para atma adeti çıkmıştı; kim attığı bozuk parayı kitabın üzerinde durdurursa, kitabi alırdı. İsabet etmeyen bozuk paralar kitap sahibine kalırdı. Bunların yanında kartonlara delikler açılıp niyetler falan yapardık. Ne günlerdi!.. Sadece hatıra hatıra hatıra.. O günleri yaşamayanlar o günleri bilemezler. Heyyy haaattttttt!!.. Saygılar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hozal

Yeni Üye
28 Ocak 2013
50
101
1964 yılında babam ZIP ZIP mecmuasının 1.sayısını satın alıp eve getirdiğinde ben 6 yaşındaydım. O gün çizgi roman ile tanıştım. Sonra SAMİM UTKUN kapaklı TEKSASLAR, TOMMİKSLER benim irademi esir aldılar. Böyle bir "esareti" herkese tavsiye ediyorum! Ülkemizde, geçmişte çizgi roman yayımlamış olan ve bugün yayımlamakta olan kıymetli insanlara çok teşekkür ediyorum.
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Ben de 7 yaşımda Tarkan ile başladım, çizgi roman okumaya.
Sonra Güneş Dergileriyle Karaoğlan tutkumuz başladı.
Tercüman Çocuk, Türkiye Çocuk, Şeker Çocuk, Doğan Kardeş vs...
Derken bir de baktım 18 yaşıma geldiğimde kısa çizgi romanlar çiziyorum,
Diyanet Çocuk'ta yayınlanıyor.:)
Aynı zamanda Afşin Bey'imin de ilk çizgi romanını çizmiş, ikincisine başlamıştım.
Bizim kuşağın talihsizliği bu işin tam bizim hız alacağımız bir dönemde bitmesi olmuştu.
Ben ülkemizde çizgi romancılığın son dönemine denk gelmiş biriyim. Ancak 6-7 yıl üretebildim.
Sonra bitti bu işler. Tam da bu işte derinleşip ilerleyeceğimiz genç bir yaştayken...
Başka bir sanat dalında (Grafik Tasarım ve illüstrasyon) ekmeğimi kazandım. (Zaten okulundan mezundum.)
Ders kitapları, hikâye ve masal kitapları resimledim ve tasarladım.
Bir sürü kitap kapakları yaptım, logolar, afişler, kitaplar tasarladım.
Araya tam 15 yıl girdi. Ve son yıllarda yeniden çizgi romana dönüş yaptım. Tekrar üretiyorum.
"Malazgirt 1071 - Sultan Alparslan ve Afşin Bey" çizgi romanımı çıkararak yeniden başladım.
Yeni kitabım da yolda. "Tarihe Yön Veren Zaferlerimiz ve Unutulmaz Kahramanlar".
Yazar-çizer arkadaşları da çizgi roman üretmeleri için gaza getirmeye, telkin etmeye çalışıyorum.:)
Son yıllarda bir avuç çizgi roman tutkunları olarak, çizerler, forumlar, sosyal medya, bazı yayınevleri
bu işin bir ucundan tutarak el birliğiyle yeniden piyasayı hareketlendirmeye çalışıyoruz.
iş tamamen gönüllülüğe dönüşmüş durumda. Yoksa birilerini beklemekle olmuyor. Ee ömrümüz gidiyor, ne yapalım yani..

İşte benim çizgi roman maceram da budur.:)

Herkese sevgi ve selamlarımla...
 

rekent

Yeni Üye
13 May 2015
31
45
İlk mizah dergisini (Gırgır) nerede ve ne zaman okuduğumu çok net olarak hatırlıyorum ama ilk çizgiromanı ne zaman okuduğumu hiç hatırlamıyorum. Ama Tarkan-Kara Murat ikilisiyle başlamış olmam lazım.
 

grebat

Yeni Üye
21 Tem 2015
22
7
Akşam gazetesi bir ara Teksas - Tommiks verdi, onlara ilgim arttı biraz. Sonra araya zaman girdi ve süper kahraman film ve dizi sektörü büyüyünce filmlerden sebep ile çizgi romanlara da ilgim arrttı ve şimdi buradayım. En sevdiklerim:
1) Batman
2) Spider man
3) Wolverine
4) Iron man :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hemşinli

Aktif Üye
11 Eki 2014
224
677
Çizgi roman okumaya ilk defa 1984-85 arası, babamın çarşamba günleri, bizzat kendisi okumak için aldığı "Kara Murat dergisi" ile başladım, sonra amca oğlundan Tarkan ile Karaoğlan çizgi romanlarını duyunca, onları da merak edip, okuma arzusu duydum... Önceleri elime para geçmediği için mahalle bakkalının önünde durarak, melül melül onlara bakıyordum, daha sonra elime para geçince onları da alıp, okumaya başladım, sadece ben ve babam değil, amcam da okuyordu, artık evimize her çarşamba günleri üç çizgi roman birden giriyordu ve her haftayı heyecan ve sabırsızlıkla bekliyorduk.. :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ahmet30

Kıdemli Üye
25 Nis 2009
110
91
İlk Zagor okumuştum, çok heyecanlı bir macerasıydı; mezarlıkta canlanan insanlar filan çok ilginç ve fantastik maceraydı.Yıllar sonra bu sitede o macerayı tekrar okudum ama tabi aynı tadı alamadım. Şu konu çok önemli çizgi roman okuyan insanlar daha duygusal ve uyumlu ve insancıl oluyorlar ve daha akıllı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,938
İstanbul
Yıllar sonra bu sitede o macerayı tekrar okudum ama tabi aynı tadı alamadım. Şu konu çok önemli çizgi roman okuyan insanlar daha duygusal ve uyumlu ve insancıl oluyorlar ve daha akıllı.
Yazdıklarınızda sizlerle hemfikirim zira aradan geçen onca yılda hayatımıza bir çok yenilik girdi, ister istemez bizler de her ne olursa olsun biraz değiştik. Aynı tadı alamasak da gene de keyif duyduğumuz kesin; bunun yanında çizgiroman okuyan insanların daha duygusal, uyumlu, insancıl ve daha akıllı oldukları görüşünüze de kesinlikle katılıyorum, zira gözlemlerim bu tezinizi doğrular nitelikte... Zaten uzun yıllardır çizgiroman okumanın insanın hayalgücünü geliştirdiği de çoğu yerde söyleniyor..
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,213
3,865
Osmaniye
Çizgiromanlarla tanışmam 5-6 yaşlarında biraderler sağolsun sayelerinde olmuştu. Tarkan Karamurat Gırgır hastasıydılar. Daha sonra da Teksas Tommiks tabi. Akabinde yayınlanan diğer çizgiromanlar. Büyüdükçe olaya bende ortak olmaya başladım ancak ne yazık ki hazinem odun sobasını bulmuştu çoktan. Sonra Kuzenler ve arkadaşlarla malum çizgiroman değiş tokuşları. Daha sonra Tercüman Çocuk almaya başladım, kuzenlerden birisi Türkiye Çocuk diğeri de Milliyet Çocuk dergisi alıyordu, Değiş tokuş yapıyorduk. Sonra Conan geldi (piyasaya çıktı), Bulvar Gazetesi ekleri vs vs
 
Son düzenleme:

Martel

Yeni Üye
15 Eyl 2016
1
4
Çizgi roman okumaya başlamamdaki en büyük etken, Marvel ile ilgili birçok şeyi sevmemdi. (Sinematik evren ve de çizgi dizilerini izliyordum daha önceden. Marvel Comics'in karakterleri ile ilgili birçok şeyi de çok merak ediyordum.) 2015 yılının başında bilgisayarıma öncelikle okumam gereken bazı Marvel çizgi romanlarını indirdim. Sonra da gerisi geldi işte. Bir süreliğine çizgi roman indirmeyi bırakmak zorunda kaldım. (İnternet'in parası çok gelmeye başlamıştı maalesef.) Para biriktirmeye başladım ve kendi çizgi romanlarımı almaya başladım. Annem tabii ki, ''Sen çocuk musun kızım? Bunları alacağına kendine kıyafet al.'' dedi kaç kere ama yine de onu dinlemedim. (Bazı kız arkadaşlarım da öyle dese de tıpkı benim gibi kızlarla arkadaşlık kurdum. Artık onlarla çizgi roman sohbetleri yapıyorum. ^^)
 
Üst