Barış Manço "Sakla Samanı" ve Ayşegül Aldinç "Sorma" Plakları Çıktı

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Merhaba,
Birkaç gün önce satın aldığım Emre Plak’tan bu yıl çıkan(orijinali 1977 tarihli) “Barış Manço/Sakla Samanı” ve Esen Müzik’ten çıkan “Ayşegül Aldinç/Sorma” plaklarımı bu gün test etme şansım oldu.

Öncelikle şunu söylemek lazım: Sakla Samanı 2009’da İspanyol firması Guerrssen’in çıkardığı aynı isimli plakla AYNI ÜRÜN DEĞİL. Kapak aynı ama içerik farklı. Emre Plak, plağın orijinal içeriğini ve sıralamasını korumuş. Ancak Guerrssen, içerikte yazdığına göre telif sahiplerine ulaşamadığından dolayı plaktan bazı şarkıları çıkarıp yerine daha yeni tarihli dört şarkı koymuş. Çıkarılan parçalar da ne yazık ki Barış Manço’nun plaktaki-benim için-en kayda değer parçaları “Gamzedeyim Deva Bulmam” ve “Bir Bahar Akşamı” isimli parçalar. Bunların olduğu 45’liklerin her biri, Sakla Samanı yeni baskı plak fiyatından neredeyse iki-üç kat daha pahalıya satılıyor. Üstelik çok dinlenen ve “kullanılan” plaklar olduğu için epey deforme olmuş vaziyetteler. Plak içerik sıralamaları şöyle:

Guerrssen Versiyonu
SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI, Guerssen, 2009
A Yüzü
1-Hal Hal
2-Gönül Dağı
3-Nazar Eyle
4-Hey Koca Topçu Genç Osman
5-Vur Ha Vur
6-Ben Bilirim

B Yüzü
1-Ölüm Allah'ın Emri
2-Kalk Gidelim Küheylan
3-Lambaya Püf De
4-İşte Hendek İşte Deve
5-Çay Elinden Öteye (Rezil Dede)
6-Eğri Büğrü

Emre Plak Versiyonu
SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI (Ben Bilirim), Emre Plak, 2018
A Yüzü
1-Gamzedeyim Deva Bulmam
2-Gönül Dağı
3-Nazar Eyle Nazar Eyle
4-Bir bahar Akşamı (Hicaz Şarkı)
(Gülme Ha Gülme Parçası kapakta yer almıyor plakta var)
5-Hey Koca Topçu Genç Osman

B Yüzü
1-Ben Bilirim Ben Bilirim
2-Ölüm Allah'ın Emri
3-Kalk Gidelim Küheylan
4-Lambaya Püf De
5-Dereboyu Kavaklar (Kolbastı)

O nedenle dönem baskısı elinde olmayan Barış Manço hayranları bir iki demesin alsın derim ben. Kayıtlar gayet güzel. Dönem baskısı karşılaştırması yapmayın bence. Ellerinden geleni yapmışlar. Basları azıcık arttırın, tizleri de kısın; epey güzel geliyor kulağa, keyifle dinliyorsanız. Yok illa hasarlı çizikli dönem baskısına yüzlerce lirayı yatırırım diyorsanız o başka tabii. Bende hem Guerrssen hem Emre Plak versiyonları oldu. İkisinin de lezzeti başka, ikisinin de dinlemesi harika. Kapağa gelirsek; internet sitelerinde açılır kapak yazıyor ama hatalı yazmışlar. Kapak aynen bildiğimiz zarf kapak ve malzeme iyi, evladiyelik. Yalnız Emre plak bir hata yapmış, A yüzünün 5. parçası olan “Gülme Ha Gülme”yi kapağa yazmamış. Yani plağın A yüzünde 6 şarkı var. Ancak kapakta 5. yi atlayarak 5 şarkı şeklinde yazmışlar. Artık “kadı kızı mı” dersiniz ne dersiniz kataloglarınızda düzeltirsiniz. İyi dinlemeler.

Ayşegül Aldinç/Sorma ise kapakta da yazdığı gibi DDA. Yani dijital kaynaklardan analog teknoloji kullanılarak yapılmış. Bunu göz önüne aldığınızda valla ne diyeyim keyifle dinleniyor. Başka şansımız da yok zaten. Eserin orijinali dijital. Şarkılar tam nostalji, müthiş. Darısı Alimallah’ın başına. Onu da bekleriz.

Kapak olarak ta harika bir albüm. Ön kapak sanatçının güzel bir yakın plan fotoğrafına ayrılmış. Gerçi o kahverengi banda gerek yokmuş ama böylede fena değil. İç kapakta epey editoryal bilgi var. Şarkıların bestelenme öyküleri filan… Arka kapakta yine güzel bir fotoğraf eşliğinde parça listesi ve bilgileri var. İşte burada olumsuz bir detay fena batıyor göze. Biz plak severler için plaklar iki yüzlüdür. CD gibi tek yüzlü değildir. Parça isimlerini A Yüzü B Yüzü diye ayırdıktan sonra 6. 7. 8. diye devam edilmesi plağa CD havası veriyor ve hiç hoş durmuyor. Her yüzün parçaları kendi içlerinde bütündür ve liste ona göre yapılır. B Yüzü 1. parça diye başlanır yani. Birde kocaman poster hediyesi var. Sanatçının imzasını taşıyor. Aldığı parayı hak etmiş güzel bir albüm. Koleksiyonumda yerini aldı ve başım göğe erdi…

Bu arada nerede rastladım bilmiyorum sanatçının ilk plağı diye bilgiler var. LP olarak ilk plak olduğu doğrudur ama Ayşegül Aldinç’in iki adet 45’liği mevcut arkadaşlar. Biri 1978 EMI yapımı Mehmet Teoman’ın okuduğu enfes bir şiir eşliğinde unutulmaz yorumuyla “Hastane” isimli 45’liği, öbürü de Modern Folk Üçlüsü’yle birlikte yaptığı 1Numara’dan çıkan 1981 tarihli Eurovision aday parçası “Dönme Dolap” parçasının olduğu 45’lik. Tabii şimdi bu plaklar astronomik fiyatlara ulaşmış haldeler.

Selamlar








 
Son düzenleme:
Üst