bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Samim UTKUN, (1928-2001)


izgiromanAnsiklopedisi618a.jpg

10 Mart 1928 tarihinde doğan Samim Utkun, Ziraat Mühendisi bir babanın ilk çocuğu olarak ilkokulu -babasının görev yeri dolayısıyla-Adana'da, liseyi Balıkesir'de tamamlamış ve ailesiyle beraber İstanbul'a dönmüştür.

Samim Utkun
, çizerlik kariyerine karikatürle başlamış ve Sedat Simavi'nin yayınladığı Karikatür adlı mizah dergisine çalışmalar yapmıştır. Onu 7 Gün'e hazırladıkları izlemiş ve 1946 yılında Türkiye Yayınevi'nde profesyonel olarak çizerlik yaparak profesyonel kariyerine yeni bir açılım kazandırmıştır. Türkiye Yayınevi patentli Rakım Çalapala yönetimindeki Yavrutürk ve Çocuk Haftası dergilerinde ve M.Faruk Gürtunca'nın 1947'de yeniden yayına başlayan Çocuk Sesi dergilerinde kapak ressamlığı yapmıştır. Kore Savaşı'na katılan askerlerden olduğu için 1950 yılını bu Uzak Doğu ülkesinde geçirmiştir. Dönüşünde basın çizerliğine kaldığı yerden devam etmiş ve Demokrat İzmir, Tercüman, Yeni Asır gibi gazetelerde çalışmıştır. Utkun, çeşitli yayın kuruluşlarına resimler hazırladıktan sonra, 1955 yılından itibaren uzun yıllar boyunca çalışacağı Ceylan Yayınevi'ne girmiştir. Erdoğan Egeli'nin birbiri ardına ve haftalık periyotlarla yayınlamaya başladığı Teksas, Tommiks, Kinova, Zagor, Ceylan, Tim, Kit Taylor, Atlı Karınca, Superman, Akbulut Kaan gibi pek çok çizgiroman mecmuasının kapak illüstrasyonlarını büyük bir üretkenlikle çizmiştir. Utkun, bu arada ayrıca 1950'lerin popüler polisiye cep kitaplarına da düzinelerce kapak çalışması yetiştirmeyi başarmıştır. Hatta bir dönem stoğu biten Kinova serisi için bazı 'özel' maceralar çizmiştir. 1970'lerin başında Tay Yayınları için çizgiroman kapakları çizmeye başlayan Aslan Şükür ortaya çıkıncaya kadar bu türde Türkiye'de en fazla kapak çizen ressam unvanını korumuştur. Bilhassa 1960'lar boyunca her hafta 20-25 dergi kapağı illüstre eden Utkun, bu alanda önemli bir üretim rekoruna imza atmıştır. Ayrıca yine bu dönemde, 1953 yılında 500. Fetih Yılı münasebetiyle basılan İstanbul'un Fethi adlı çizgiroman albümünü Fuat Yılmaz ile birlikte çizmiştir.

Utkun, 1980'li yılların başından itibaren bünyesinde kariyerini noktalayacağı İhlas Grubu'nda çalışmaya başlamıştır. Bu gruba bağlı Türkiye Gazetesi sayfaları için pek çok resimleme ve vinyet çalışması yapmıştır. Bunlar arasında Kemal Akmeriç'in metinlerini yazdığı 'Kesimli Evliya Çelebi Seyahatnamesi' öne çıkmıştır. Ayrıca 1980'lerin sonunda Türkiye Gazetesi'ni yayınlayan İhlas Matbaacılık ve Gazetecilik A.Ş. tarafından basılan 'Türk Sultanları Ansiklopedisi'nin kapak ve iç resimlerini illüstre etmiştir.

1990'lı yılların ikinci yarısında uzun süredir kapak illüstrasyonları hazırladığı Türkiye Çocuk dergisinde iki çocuğun başından geçen maceraların anlatıldığı Afrika Rüzgarı başlıklı bir çizgiromanla ara verdiği dokuzuncu sanat çalışmalarına bir defalık yeniden geri dönmüştür. 1994 yılında bu kurumdan emekli olan Samim Utkun, iki bacağının kesilmesine neden olan kronik damar tıkanıklığı dolayısıyla İstanbul'da dört yıl tedavi gördüğü hastanede 14 Temmuz 2001 tarihinde vefat etmiş ve ertesi günü Kocatepe Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.
 
Samim Utkun sayfanızda kullandığınız fotoğraf ve biyografi yazısı,sağlığında yakın dostum olan Samim ağbiden bizzat yazdığım yaşam öyküsü yazım ve çektiğim portre fotoğrafından alınmadır.Bu fotoğraf ve Samim ağbinin biyografik yazısını ilk olarak ,üyesi olduğum Karikatürcüler Derneği bültenine,sevgili sanatçı ağabeyimin vefatı üzerine yazdım.Sayfanıza koyduğunuz fotoğrafı da ilk kez orada kullandım.Daha sonra,2006'da basılan Çizgi Roman Ansiklopedisi (İnkılap Kitabevi) yazarı Hakan Alpin,ansiklopedisinde bu fotoğrafı ve yaşam öyküsünü kaynak belirtmeden kullanmış.Bu durumu ona telefon konuşması ile belirttikten başka, onun mail adresine Samim ağbinin yazısı ve fotoğrafı bulunan Karikatürcüler Derneği Bültenini gönderdim.Ona yazının sonunda adım ve soyadımın yazılı olduğunu gösterdim.Aynı bültenin 1994 yılı sayılarından birinde fotoğrafı ile yaşam öyküsünü yazdığım,Cumhuriyet dönemimizin ilk yerli çizgi romancılarımızdan Orhan Tolon'un biyografisini Levent Cantek ve ondan alıntı yapan Hakan Alpin alıntı yaparak kullanmışlardır.Ancak dernekte bültenin o sayısını hazırlayan çizer arkadaşım Kamil Yavuz,adımı yazmayı unuttuğu için o konuda açıklamamı alıntı yapanlara şifahen bildirdim.Gerçeğin bilinmesini istedim.:'(:cool:
 

asical

Yeni Üye
26 Haz 2009
13
10
Evimize Türkiye gazetesinin girdiği günlerde gazetenin orta sayfası vazgeçilmezimdendi.hayatım roman ve hikayeler bölümlerinin resimlerini çizen Samim Utkun imzası hiç fotografik hafızam olmamasına karşın şu an bile gözümün önünde canlanıyor.Sanırım bu etki insan anatomisini yakından tanıması ve oranlara dikkat etmesinden kaynaklanıyordu.Tabii ki pek çok değerimiz gibi onuda bana çok acı veren şu saniyelerde yukarıdaki makaleden biraz tanıdım.Gene de mutluyum.Bir fatiha yollayıp az da olsa bir borç ödemeyi düşünüyorum.
 
Daha önceki yazımda SAMİM UTKUN'un doğum tarihi ve yeri konusunda,yıllar önce kendisinden aldığım bilgiler ışığında yazdıklarımın yanlışlığını,15 gün önce (Nisan 2011'de) vefat ettiğini öğrendiğim,değerli eşleri HACER UTKUN (Doğ: 1930 İst.) için kızları Candan Utkun'a (Doğ. 1955 İst.) gittiğimde ,elime geçirdiğim nüfus kayıtlarından öğrendim.Sevgili Samim ağbimiz;10 Mayıs 1929 Giresun doğumlu.SAMİM UTKUN'un yaşam öykülerindeki yanlış doğum tarihi ve yerinin düzeltilmesini dilerim.
 
SAMİM UTKUN'un doğum tarihi ve konusu hakkında şu ek açıklamayı yapmaya gerek duydum.Samim ağbi,sağlığında ondan doğum tarihini öğrendiğimde bana 10 Mart 1928'de İstanbul'da doğduğunu söylemişti.Ancak nüfusunda 10 MAYIS 1929 GİRESUN yazılıdır.Bu durumun açıklaması,sanırım şöyledir: Samim ağbi,bana söylediği 10 Mart 1928'de İstanbul'da doğmuştur. Ziraat Mühendisi olup,ülkemizin çeşitli şehirlerinde memuriyet yapan babası,Samim ağbinin nüfusunu,doğumundan bir yıl sonra,görev yaptığı Giresun'da çıkartmıştır.Bu nedenle nüfusunda 10 Mayıs 1929 GİRESUN yazılıdır.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Nüfusta yazanlar hep gerçeği yansıtmıyor. Yıllar evvel yapraklı nüfüs cüzdanlarında benim doğum yerim olarak ankara yazardı ve bu doğruydu. Sonra tek sayfalı nüfus cüzdanını memleketimde çıkarınca baktım hem doğum yerim değişmiş hem de iki gün doğum tarihim farklılaşmış. Ağızdan alınan bilgiler daha sağlıklı olabiliyor bu konuda.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Yener ağabeyin renkli anılarından birisini paylaşmasından dolayı çok sevindim.
Bu doğrultuda üstadın bilgilerini güncellemek de bizim borcumuz.
 

mudi

Aktif Üye
3 Kas 2010
257
534
İstanbul,Fındıklı
Allah rahmet eylesin 1970'lerde Cağaloğlunda o zaman Hürriyet gazete binasının yanındaki hanın yanılmıyorsam 2.katında seri olarak:)kapak çizmeye devam ediyordu ve izlemek ayrı bir keyifti,kapaklarını içeren bir çalışma yapılabilse keşke.
 
Üst