bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
SUPERMAN


"Uçan Adam" diye de bilinen Superman, 1935 yılında ABD'nin Cleveland kentinde yaşayan zayıf ve çelimsiz olmalarından dolayı yaşıtlarının oluşturduğu grupların arasına pek giremeyen iki arkadaşın yarattığı bir karakterdir. Üstün özelliklere ve güçlere sahip olan Superman tipi bir anlamda Jerry Siegel ve Joe Schuster isimli gençlerin psikolojik rahatlama araçları olmuştur. Havada uçma, gözlerinden laser ışınları yayma, insanüstü bir güce, yenilmezliğe ve bunların yarattığı büyük popülariteye sahip olan karakter o dönemin meşhur çizgiroman karakterlerinden çok farklıdır.

Senaryosunu Jerry Siegel'in yazdığı ve Joe Schuster'in çizdiği Superman'den oldukça umutlu olan iki arkadaş, 1935'den 1938 yılına kadar kahramanlarını tanıtarak, yayınlanması amacıyla aşağı yukarı bütün yayınevlerini dolaşmışlardır. Ancak kendilerine sadece o yıllarda henüz ün kazanmaya başlamış olan M.C. Gaines inanmıştır. M.C. Gaines, 17 yaşlarındaki bu iki gencin hazırladıkları çizgiromanı çok ilginç bulmuştur. Ve Superman isimli bu yeni kahramanın yeni çıkaracağı bir çizgiroman dergisinde yer alacağının müjdesini vermiştir. İmzalanan kontrat sonucunda Haziran 1938 tarihinde gazete bayilerinin vitrinlerinde yerini alan Action Comics isimli derginin ilk sayı kapağında Superman vardır.

1-1-11.jpg


Action Comics'in 1. sayısında Superman.

Bu yeni dergiyi satın alanlar ilk başta bir hayli şaşırmışlardı, Kapakta bütün vücudunu saran mavi giysisi, arkasına astığı kırmızı peleriniyle bir adam son model bir arabayı etrafindakilerin şaşkın bakışları altında tuttuğu gibi havaya kaldırmıştır. Birkaç hafta sonra derginin ilk sayısının satış raporları geldiğinde M.C. Gaines'ın tahmini gerçekleşmiş ve herkes 1.400.000 adetlik tiraja kulaklarına inanamayarak gıptayla bakmıştır. Bütün tiraj rekorları altüst olmuştur. İddialı yayıncı Gaines, kendisine ait bu rekoru 1940 yılında 2.000.000 adetle kıran Superman'den esinlenilmiş bir çizgi karakter olan Captain Marvel/Kaptan Marvel'i önce telif haklarından dolayı mahkemeye vermiş ardından da satın almıştır.

Action Comics'in bu kadar çok satış yapmasına sevinen M.C. Gaines, hemen yayınevinin adını National Publications olarak değiştirmiş ve Superman'in yanına eklediği Batman, Green Lantern, Wonder Women gibi başka süper kahraman dergileri birbiri peşi sıra yayınlanmıştır. Ayrıca 1939 yılının Ocak ayında Superman kendi başlığı altındaki özel dergisine kavuşmuştur.

1-1-12.jpg


Superman'in kendi başlığı altındaki ilk yayını.

Ülkedeki kitap piyasasından yayınlayacağı kahraman kadar iyi anlayan Gaines, yayına hazırladığı dergilerin fiyatiarını da çocukların haftalık harçlıklarıyla alabileceği düzeyde tutmuştur: 10 cent. Bu noktada yayınlanan ilk Action Comics sayısından şu an için tüm dünyada sadece 50 adet kaldığını ve her birinin koleksiyon fiyatının 50.000 dolardan başladığını belirtmek ilginç olacaktır. Superman, Hindistan'dan Fransa'ya, Avustralya'dan Filipinler'e kadar tüm dünyada bant veya dergi olarak yayınlanmaya başlamıştır.

Superman dünyadan çok uzaklardaki Kripton gezegeninde doğmuştur. Mon-El isimli bilginin karısı bir erkek çocuk doğurmuştur. Kal-El adı verilen bu bebek, doğduğu sırada babası yaptığı araştırmalarda gezegenin yakın zamanda infilak edeceğini keşfetmiştir ve bu nedenle çocuğunun doğumuna sevinememiştir. Ne var ki, kimseyi felakete inandıramamıştır. Karısıyla gezegenlerinin kaderine teslim olurken yeni doğan bebeklerinin geleceği için onu taşıyacak bir mini roket yapacak zamanı ancak bulmuştur. Kal-El'i bu rokete yerleştiren aile gözyaşları içinde roketi yeni gelişmekte olan bir gezegene yönlendirirmiştir. Roket Kripton'dan ayrılırken gezegen infilak etmiştir. ABD'nin Smallville kasabasında bir tarlaya düşen roketi Kent Ailesi bulmuştur. Martha ve Jonathan oldukça yaşlıdırlar ve hiç çocukları olmamıştır. Buldukları bebeğe Clark adını verip evlat edinmişlerdir. Küçük bebek dünyanın yerçekimi kuvvetinin doğduğu gezegenden farklı olmasından dolayı bazı insanüstü güçlere sahip olmuş, ancak bu inanılmaz güçlerini iyilik yapmakta kullanmıştır. Ailesinin ve kendisinin rahatsız edilmemesi ve zarar görmemesi için gerçek kimliğini saklamıştır.

Annesi Martha'nın diktiği çarpıcı renk ve biçimdeki özel kostümü giyerek, sahibi olduğu güçleri Superman kimliğinde kullanarak yaşamını sürdürmüştür. 1945'den itibaren yapılan senaryo geri dönüşleriyle Superman'in Smallville'deki hayatı Superboy ismi altında aktarılmıştır.

Gazetecilik mesleğini seven Clark Kent ailesiyle vedalaşıp Metropolis kentine giderek 'Daily Planet' gazetesinde çalışmaya başlamıştır. Burada patronu Perry White, kendisi gibi gazeteci Lois Lane ve fotoğrafçı Jimmy Olsen'le tanışmış, arkadaşlıklarını ilerletmiştir. Lois Lane karakteri aslında Superman'in sevgilisi konumundadır. Fakat o bile aşık olduğu Superman'in Clark Kent gizli kimliğinde yaşadığını bilmez. Clark, silik bir kişidir, bu nedenle Lois ondan pek hazetmez. Müdahale etmesi gereken bir durum olduğunda hızla Superman kılığına bürünen Clark Kent bir kamuflaj kimlikten ibarettir...

izgiromanAnsiklopedisi542.jpg


Bilka Yayınevinden çıkan 1982 serisinin ilk sayı kapağı ve daha sonra bu serinin yanına eklenen 'süper seri' ilk sayısı ve Superman'ın Doomsday tarafından öldürüldüğü macerayı barındıran
1 Numara Yayıncılığın Supermen sayısı.

Action Comics dergisinin ilk sayısının çıkışından iki yıl sonra Siegel ve Schuster, National Periodical Publications'dan ayrılmıştır. Ancak bu ayrılma Superman'i hiç etkilememiş, yayınevinin kadrosundaki yazar ve çizerler seriyi aksatmadan sürdürmüştür. Bu uzun, sürükleyici kronolojik tarihçe ve kariyer aslında fikir olarak yazar Philip Wylie'nin 1930 yılındaki bilimkurgu romanı 'Gladiator'ü büyük oranda temel almış olan Jerry Siegel'ın çizgiroman kavramı artık klişe olmuş üç temel üzerine kurulmuştur: Yabancı gezegenden gelen ziyaretçi, çift kişilik ve insanüstü güç. Bu şablon o yıllarda bile oldukça tanıdık olduğundan Jerry Siegel ve Joe Shuster'in çizgiroman kahramanlarını pazarlamak için gittikleri tüm gazete 'syndicate'leri tarafından geri çevrilmişlerdir.

M.C. Gaines'in Superman'i yayıncı Harry Donnenfeld'e tavsiye etmesi, tiplemenin dönüm noktası olmuştur. Çünkü Harry Donnenfeld bütün handikaplarına rağmen Superman'i 130 dolara satın alıp, onu 13 sayfalık bir çizgiroman dergisi macerasına çevirmiştir. Böylece 1941 yılına gelindiğinde, yarım düzine radyoda ve bir o kadar çizgiroman dergisinde gözükürken Superman'in tanıtım reklamı haklı olarak 'Dünyanın en büyük macera çizgiromanı' cümlesinden oluşmaktadır. 1950'lerde Mort Weisenger, Kryptonite konseptini farklı etkilere yol açan farklı renklere yaymıştır. Ve böylece Superman'in maceralarının tonunu büyük ölçüde değiştiren de Weisinger olmuştur. Jerry Siegel'ın konsepti, neredeyse kendisi kadar büyük yeteneklere sahip rakiplerle dövüşen bir Superman'i merkez alırken; Mort Weisenger'in konsepti gezegen üzerindeki ikinci en güçlü adamlarla uğraşan birinden çok tanrıvari bir Superman'dir. Ve kahramanın Mr. Mxyzlptlk gibi şapşallarla, Toyman gibi muziplerle ya da çeşitli aygıtlar kulanan Lex Luthor gibi deli bilimadamlarıyla başı derde girmeye başlamıştır.

Çizim açısından Joe Shuster'in kaba ve neredeyse karikatürize versiyonu, çizer tiplemeyi tamamen bıraktıktan sonra ortadan kaybolmuştur. Daha sonraki yıllar boyunca onun çalışmalarının tekrar baskısı sözkonusu olduğunda yayıncılar gelen teklifleri, "Fazla amatörceydiler," diye geri çevirmişlerdir. Wayne Boring'in seriyi çizmeye başlamasıyla birlikte Superman kareleri, taştan oyulmuş gibi kaslı tiplemelerin boy göstererek gezindiği bir alan haline gelmiştir. Onun çizim tarzı ve yorumları daha anlamlı yüzleri de barındırmaktadır.

izgiromanAnsiklopedisi539.jpg


Pazar dergisinin 99. sayısında basılan Superman bantı.

Superman, ülkemizde ilk kez 1957 yılında Pazar dergisinde Uçan Adam adıyla ve Wayne Boring'in çizgilerinden oluşan maceralarıyla yayınlanmış, bu seri 1960'lann hemen başından itibaren Dünya Gazetesi tarafından günlük bantlar halinde ve Uçan Adam Supermen başlığıyla yinelenmiştir. Ayrıca Ekicigil Yayınlarının 1957 yılı ortalarında çıkardığı Kaptan Marvel adlı haftalık derginin 9. sayısında Superman'in bir macerası basılmıştır. Ertesi yıldan itibaren de Ceylan Yayınları tarafindan Uçan Adam Supermen adıyla haftalık bir süreli yayın olarak uzun süre basılmıştır. Sonraki yıllarda ise, 1964 Mayıs ayında Çocuk Haftasında, Uçan Adam, Yarasa Adam ve Robin başlığıyla; 1966'da Doğan Kardefdc Uçan Adam; 1967 yılında ise Ceylan Yayınları tarafından kendi başlığını taşıyan ilk bağımsız dergisinde Supermen adıyla haftalık olarak yaklaşık bir yıl boyunca maceralar yaşamıştır. Başlık Tay Yayınları'nın Kızılmaske dergisinde Supermen ismi altında dolgu çizgiromanı olarak Eylül 1974-Haziran 1975 döneminde çıkan 60-97. sayılar arasında maceralar yaşamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi540.jpg


Tek Ofset'in yayınladığı Superman sayısı.

1979 yılı içinde sonradan Bilka Yayınları'nı da kuracak olan Yılmaz Çetiner'in sahibi olduğu TekOfset A.Ş. tarafindan haftalık olarak yayına sokulan Superman, ilk kez kendi orijinal başlığının modifiye edilmeden basılan bir dergiye evsahipliği yapmaya başlamıştır. Yaklaşık bir yıllık bir süre boyunca çıkan 60 küsur sayı sonradan 21 cilt halinde bir araya getirilmiştir. Seri Superman'in yanı sıra Süperboy, Supergirl ve Legion of the Super-Heroes maceralarına da sayfalarında yer vermiştir. Superman'in Tercüman Çocuk sayfalarına Süpermen adıyla taşınması ise, Ekim 1981 tarihinde gerçekleşmiştir. Burada birkaç macera yaşamasının ardından 1982 yılında Süpermen başlığı ve L.Tuska'nın çizimleriyle Güneş Gazetesinde bant olarak basılmıştir.

izgiromanAnsiklopedisi540a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi540b.jpg


Ceylan Yayınlarının 1958 ve 1967 Süpermen serilerinden ikisinin kapağı.

En uzun soluklu Superman serisi ise, Süpermen başlığıyla 1982'den itibaren cildi olarak Bilka Yayınları'ndan çıkmış, bunlar daha sonra dan 'süper seri' ibaresi altında yeniden okurla buluşturulmuştur. Bilka ayrıca Süpermen Muhammed Ali Karşı Karşıya adıyla büyük boy özel bir de albümünü piyasaya sunmuştur. ABD'de yayınlanan orijinal dergisiyle aynı formattaki ilk yayını ise, Mayıs 1996-Ocak 1997 tarihleri arasında 1 Numara Yayıncılık'tan çıkmış, ancak bu seri sadece 9 sayı sonunda noktalanmıştır. Burada yayın yönetmeni olarak görev yapan Ahmet Kocaoğlu'nun ortaklarıyla beraber kurduğu Arka Bahçe Yayıncılık ise 2001 yılında Amerika'da oldukça ses getiren Superman-Dört Mevsim başlıklı dört sayılık mini serisini hayranlarıyla yeniden buluşturmuş, bu macera daha sonradan özel albüm halinde yeniden piyasaya verilmiştir.





 

Eda B.

Yeni Üye
25 Kas 2014
21
63
Türkiye
Çok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık. Ben Superman'in yaratımının arkasındaki hikayeyi bilmiyordum. Hatta epey etkilendim. Yalnız soğumuş konuyu yeniden alevlendireceğim şimdi ama şunu çok merak ettim. Bu iki çocuğun emeğini çalmış gibi olmuyor mu biraz M.C. Gaines? İki yıl sonra çocuklar ayrılıyor, ama o onların fikrinden ekmek yemeğe devam ediyor. Hayır belki de kovmuş ya da bezdirme politikası uygulamış olabilir mi acaba? Düşünün bir süper kahraman yaratıyorsunuz, yarattığınız şey satış rekorları kırarken neden bırakıp gidesiniz ki? Yok yok kesin o çocuklar bir haksızlığa uğradılar kesin... :D
 

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,843
Navajo Köyü
Şöyle gezinirken denk geldimde duygulandım şimdi ya...
Bu Çizgi Diyarı'nın ilk yılları...
Tarih: 29.03.2009 evet henüz yepyeniydi...
Belki de bu ilk paylaşımdı...
Her şey için :89: ÇizgiDiyarı...
 

yolew

Yeni Üye
8 Haz 2022
6
3
İki yaratıcısının Yahudi olduğu ve karakteri geliştirirken Yahudi bir kişilik olarak geliştirdikleri çokça yazılmıştır. Gerçi çizgi romanda hiç bir zaman açıkça dile getirilmemiştir ama bilenler için barizdir. En son Türkçe Şalom gazetesinde bir makale vardı. Hatta çizgi romanın ünlü olduğu yıllarda Göbbels'in Superman'in Yahudi olduğunu söylediği ama sıradan insanların bunu anlamadığı itiraf ediliyordu.
- Eski Ahit'in Hakimler 16 bölümünü okursanız Şimşon (Anglo-Saksonlar Samson diyorlar) karakterinin Superman'in eski kaynağı olabileceği açıktır. Şimşon'un bir kriptoniti bile vardır.
- Göğsündeki S elmas biçimindedir. Geleneksel olarak mücevhere olan düşkünlükleri iyi bilinir.
- Jor-El bir El/Tanrı göndermesidir. El, eski ibranicede ve Aramicede tanrı demektir. Jor-El tanrı, Kal-El, yani Superman ise onun oğludur. Bu durumda Superman Eski Ahit'te sözü edilen beklenen Mesih Kral olur. Superman Dawn of Justice filminde bu artık kuşkuya yer bırakmayacak kadar açık. Bu arada X-Men Apocalypse filminde benzer bir tanrısal kişiliğe rastlıyoruz (X-Men maddesine bkz.).
- Superman yurdundan uzaktır. Diasporadaki Yahudiyi temsil eder. Tevrat'ta bütün Yahudilerin "Yehova'nın çocukları" olduğu yazılı olduğu için herhangi bir Yahudiyi de temsil edebilir. İnsanları kurtarması ise Mesih Kral'ın Yahudileri kurtarmasını temsil eder.
- Bunlar çizgi romanın yaratıldığı yıllarda Yahudilerin zihninin Siyonizmle meşgul olduğu, yani "kurtarıcı" beklentisinin doruğa çıktığı zamanlara denk gelmesiyle uyumludur. Siegel ve Shuster, karakteri gayet dinsel özlemler ve düşlemlerle yaratmışlardır. Elbette bu dinselliği açık etselerdi bu kadar popüler olmazdı.
- Buranın konusu değil ama popüler kültüre (özellikle çizgi romana, filme, müziğe) dikkatli baktığınızda dinsel kökenli olup da sekülermiş kisvesine sokulan binlerce öğe görmeniz mümkündür. Örtüyü kaldırmayı bir kez öğrendiniz mi gerisi çorap söküğü gibi gelir, sizin için artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst