bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
The SHADOW


(1) The Shadow/Gölge, veya diğer adıyla Lamont Cranston'un, ilk yayın tarihi Nisan 1931'dir ve The Living Shadow adı altında Street and Smith yayınlarından çıkan basmakalıp bir hikaye olarak başlamıştır. Bu hikaye, The Shadow Magazine dergisinin birinci sayısında yeniden yer almıştır. Walter Brown Gibson'ın Maxwell takma adıyla yazdığı eserde, suçlularla savaşan Shadow adlı esrarengiz bir karakter ve en az kendisi kadar akıl sır ermez yardımcı tayfası hikaye edilmiştir. Radyodaki 'The Shadow' şovuyla aynı anda yayınlanan karakter, 1930'ların adından en çok bahsettiren tiplemelerden birisi olmuştur. Daha sonraki on yıl içerisinde çizgiroman dergilerinin birer birer boy göstermeye başlamasıyla Shadow'un da kendini öne çıkarması fazla zaman almamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi518.jpg


Howard Chaykin'in çizdiği The Shadow albümünün kapağı.

Street and Smith, 1940 Mart ayında ilk The Shadow çizgiromanını çıkardığında bir zamanlar gecelerin görünmez savaşçısı olan Shadow, artık alçak kenarlı mavi bir şapkayla mavi bir pelerinin arasından bakan çarpık çurpuk bir yüze dönüşmüştür. Hikayelerin çoğunda Gibson'ın takma adıyla attığı imza bulunmasına rağmen bunları aslında onun yazmadığı bilinen bir gerçektir. İlk dönem hikayelerin çoğu Jack Binder'ın atölyesinde üretilmiştir. Daha sonraki yıllarda ise Bob Powell, 1947-1949 arasında ve adı sanı pek duyulmamış ucuz romanların çizeri Edd Cartier çok kaliteli çizim çalışmalarıyla esere katkıda bulunmuştur. Ancak seri her ne kadar orijinal karaktere sıkı sıkıya bağlı kalsa ve çizimler her ne kadar da birinci sınıf olsa hiçbir zaman radyonun veya roman formatının ulaştığı popülariteyi kazanamamış ve Shadow çizgiroman dergileri 1950'nin Kasım ayına dek toplam 107 sayı dayanabilmiştir.

(2) 1960'ların süperkahraman furyası sırasında Archie Comics grubu, Ağustos 1964 tarihinde başlamak üzere yeni bir Shadow dizisi çıkarmıştır. Bu yeni Shadow'un da Lamont Craston olduğu iddia edilmesine karşın uzaktan yakından ilişkisi, benzerliği yoktur. Mavi ve yeşil kostümü, gerçeklikten uzak çocuksu diyaloglarıyla yeni Shadow artık bir süper kahramandır. The Monster Times'da çizgiroman yazarı olan Doug Murray bu seriyi şimdiye kadar yayımlanan en kötü 10 çizgiroman arasında saymıştır. Seri, Eylül 1965' de 8. sayısında sonra sona ermiştir.

(3) National Comics, 1973'ün ilk dönemlerinde eski Shadow dizisini yeniden başlatmayı planladığını açıklamış ve Danny O'Neill yazar/editör olarak görevlendirmiştir. Ancak aynı senenin Kasım ayında ilk nüshası yayımlanan dizi büyük bir artistik çatışma yaşamıştır. Berni Wrightson, Alex Todi ve James Steranko gibi tanınmış yeteneklerle birlikte genç Mike Kaluta, ilk üç sayıyı idare etmeyi başarmış ve gerek duyarlı yaklaşımı, gerekse 1930'lardaki çöküşün portresini yaratmadaki ustalığıyla büyük beğeni kazanmıştır. Dördüncü sayıdan itibaren çizimleri Frank Robbins yapmaya başlamış, ancak daha çok aksiyon ve maceraya konsantre olan Frank'in versiyonu baştan sona farklı tarzda hazırlanmıştır.

(4) The Shadow aynı zamanda 1938-1942 yılları arasında kısa bir süreyle gazete bantı olarak da yayınlanmıştır. Çizimlerini Vernon Greene'in üstlendiği dizinin dağıtım hakları ise Ledger grubuna aittir. Gazete versiyonu hem atmosfer hem de ele alınış bakımından romandaki orijinal karaktere çok yakındır. Green, sürpriz bir şekilde çok başarılı bir hareketli çizim ustası olduğunu kanıtlamıştır. Yarattığı gerilim dolu, kasvetli ve tehlike kokan kompozisyonlar onun Shadow'unu bir anlamda Will Eisner'ın The Spirit'inin devamı yapmıştır.
 

Marctorius

Yeni Üye
8 Şub 2016
47
37
bir kaç yıldır dynamite şirketi shadow ve bazı pulp karakterleri yeniden derliyor. Watchmen'in under the hood adlı kısmında Nite Owl Hollis Mason da Shadow'a bir kaç kelimeye değinmişti. onun karanlık ve soğuk bir hikaye olduğundan bahsediyordu. Action Coimcs'in süper kahramanlarını tam ihtiyaç duyduğu tipler olduğunu yazmıştı hollis. ben katılmıyorum şahsen. Shadow hep hoşuma giden bir karakter olmuştur.
 
Üst