bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
RADYOLU POLİSLER
(Radio Patrol)



1933 yılında okuyuculardan gelen yoğun talepler üzerine ABD Boston Daily Record'un editörleri, kadrolarından Eddie Sullivan ve Charles Schmidt'i maceraları şehir ortamında geçecek olan bir dedektif serisi hazırlamaları için görevlendirmiştir. Aynı yılın Ağustos ayı içerisinde de çizimlerini Schmidt'in yaptığı senaryosunu Sullivan'ın yazdığı Pinkerton Jr. adlı başlık ortaya çıkmıştır. Bunun başarısı o denli büyük olmuştur ki, King Features Syndicate'in editörü Joseph Connoly bunun ülke çapında dağıtımına karar vererek teklif götürmüştür. Böylece önce Radio Patrol ve daha sonra da Sergeant Pat of the Radio Patrol adıyla yeni bir versiyon 16 Nisan 1934'de günlük bant olarak çıkmaya başlamıştır. Bant 11 Kasım tarihinde bir de renkli Pazar sayfasına kavuşmuştur. 1930 yılında yayınlanan bütün çizgiroman bantları gibi Radio Patrol'ün de kendisini zirveye taşıyacak bir macerası olmuştur: 'Public Enemies Through the Ages/Çağlar Boyunca Halk Düşmanları' bir nevi 'Suçlular Dünyasında Kim Kimdir?' versiyonudur. Ancak bunun ardından seri bir daha uzun soluklu bir başarı yakalayamamış ve bu maceranın arkasından gelenler aynı kalitede olmamıştır.

Başlığın ses getiren atraksiyonu, hikâyenin o aralar polisin yeni yeni kullanmaya başladığı telsiz devriye arabası üzerine oturtulmasıdır. Arabada iki İrlanda asıllı polis bulunmaktadır. Maço bir yakışıklılığa sahip Pat ve fil gibi dev cüsseli ortağı 'Stutterin' Sam (Kekeme Sam)'dır bunlar. Görevleri zaman zaman vurguncu çeteleri dağıtmak, kamyon hırsızlarının saflarına sızmak veya kasa farelerinin, fidyecilerin, banka soyguncularının ve çeşitli suçluların hakkından gelmek olan ikilinin yardımına ara sıra, tabii ki Irish (yani İrlandalı) adlı köpeğiyle koşan bir de Pinky (daha önceki versiyonlardaki adıyla Pinkerton Jr.) adlı genç bir arkadaşlan vardır. Ayrıca çok güzel ve kendi çapında gayet zeki bir suç çözümleyici olan irlanda asıllı kadın polis Molly Day de çizgiromanın romantizm unsurunu oluşturmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi479.jpg


1939 tarihli bir 1001 Roman Özel Sayı'sı kapağından duyurulan Radyolu Polisler macerası.

Başta Dick Tracy olmak üzere diğer 'dedektif çizgiromanları'nın yoğun rekabetine rağmen, göz kamaştırıcı olmasa da Radio Patrol on yıl boyunca saygın bir popülarite kazanmıştır. Bununla beraber savaş sonrası yılları, etnik yapısı ve dürüstlüğü simgeleyen tavrıyla Radio Patrol için ölümcül bir dönem olmuştur. Ve kısa bir süre içinde de (Pazar sayfası Kasım 1946'da, günlük bant Aralık 1950'de) tamamen yok olup gitmiştir.

img015-1.jpg


1939 serisi 1001 Roman'ın 221. sayısında yayınlanan Radyolu Polisler sayfası.

Ülkemizde ilk kez 26 Temmuz 1937 tarihinde yayınlanan Çocuk Sesi dergisinin 396. sayısından itibaren ve yayın telifi Opera Mundi'den alınarak Küçük Yılmaz'ın Heyecanlı Maceraları adıyla basılmıştır. Uzun süre devam eden bu ilk maceradan sonra, ileriki yıllarda yayınlanırken Radyolu Polisler başlığını alan seri ikinci kez Son Ay/Aralık 1943 tarihinde yayınlanan 1001 Roman 'Özel Sayı' serisinin 48 numaralı sayısındaki 'Kalpazanlar Çetesi' adlı öyküsüyle Türk okuyucusuna ulaşmıştır. Onu Tahsin Demiray'ın sahipliğine devam ettiği 1946 tarihli diğer bir 1001 Roman serisindeki; 1948'de Hamid Şendur'un bastığı Kara Maske'de; 1965'de Bilge Şakrak tarafından yayınlanan büyük boy Red Kit'de basılan birkaç macerası izlemiştir.



 

Kaya Ö

Onursal Üye
20 Şub 2011
223
1,032
Radio Patrol'un son bandının son karesi (16.12.1950)

Çavuş Pat nihayet meslektaşı Molly'ye evlilik teklifinde bulunmuş...
 

Ekli dosyalar

  • son Radio Patrol karesi.jpg
    son Radio Patrol karesi.jpg
    75.2 KB · Görüntü: 9
Üst