bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
MORRIS
(Maurice De Bevére), (1923-2001)



1 Aralık 1923 tarihinde Caurtrai, Belçika'da doğan Maurice De Bevére ya da çizgiromanlardan bilinen adıyla Morris, henüz ilkokula giderken okumaya ve çizmeye meraklı olduğu çizgiromanlarla büyümüş ve hiçbir temel resim eğitimi almadan önce animasyon, ardından da çizgiroman ressamı olmuştur.

Morris, C.B.A. Stüdyolarında çizim yeteneğini konuşturarak çizgifilmler hazırlayan bir ekibe dahil olmasına rağmen, aklı çocukluğundan beri çizgiroman sanatına gitmiştir. Bu isteğini de, aynı şirkette çalışan Peyo, Eddy Paape ve Andre Franquin gibi- şirketin maddi imkansızlıkları ve kısıtlı çizgifilm pazarı nedeniyle oradan ayrılarak 1946'da girdiği Dupuis yayınevine ait Le Moustique dergisinde kapak ve sonra da Spirou'da Lucky Luke/Red Kit çizerek gerçekleştirmeye başlamıştır. Bir western parodisi olan kahramanı Red Kit, ilk macerası olan Arizona 1880'i L'Almanach Spirou 1947/1947 Spriou Yıllığında, yaşadıktan ve okurlarda büyük bir hayranlık uyandırdıktan sonra bir fenomen haline gelecektir. 1940'ların sonunda Jijé, Franquin ve Willy Maltaite ile birlikte 'The Gang of 4' adı altında Jijé' nin stüdyosunda çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Yıllar ilerledikçe Morris, hem en popüler kahramanı olan Red Kit'i, hem de onun macera yaşadığı Vahşi Batı ortamını yeni karakterlerle zenginleştirecek, bir o kadar da komikleştirecektir. ikinci macerasında sigara içmeye başlayan Red Kit, 1980'lerin sonunda -çevreci bir kimliğe bürünen Morris sayesinde- bir ot parçasıyla onu değiştirecek ve çocuklara örnek olacaktır. 1955 yılından itibaren birlikte çalışmaya başladığı René Goscinny'nin senaryolarıyla Dalton Kardeşler ve Rin Tin Tin gibi muhteşem yan tipler kazanan seri, yazarının 1978'de ölümü üzerine, tamamen Morris'in, omuzlarına kalacaktır.

img007a-1.jpg


Morris en popüler kahramanı Red Kit ile birlikte.

1948 yılında, henüz iki yıldır Red Kit çiziyorken Avrupa'da daralan iş imkanlarından dolayı ABD'ye giden Morris, bir yandan da Spirou dergisine kahramanının maceralarını çizmeye devam etmiştir. Altı yıl kaldığı Amerika kıtasından deneyim ve bol görsel arşivle dönen çizer, sonradan transfer olduğu Dargaud yayınevinde de aynı kahramanın maceralarını çizmeyi sürdürmüştür. Goscinny'den sonra Bob de Groot, Fauche, Leturgie, Vidal gibi pek çok senaristle çalışan çizer, Avrupa çizgiromanının dev isimlerinden biri olarak, 1993 yılında Angouléme çizgiroman festivalinde 'Büyük Onur Ödülü' ile taçlandıktan sonra Red Kit mitinin mirasını öldüğü tarih olan 2001 yılına dek devam ettirmiştir.
 
Üst