bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
MISTER NO


1975 yılında Zagor'un da yaratıcıları olan iki üretken isim, Guida Nolitta ve Gallieno Ferri tamamı beş bölüm/sayı sürecek yeni bir çizgiroman dergisi tasarlamıştı. Güney Amerika'da, Amazonlarda geçen tempolu maceraların kahramanı Amerikan asıllı bir pilot olan Mister No'dur. Yayınlanan ilk bölümden sonra okur nezdinde gördüğü ilgiyle başlığın beş sayıda noktalanmayıp, günümüze değin ulaşması sağlanmıştır.

Mister No ismiyle anılan kişinin gerçek adı Jerome (Jerry) Drake'dir. ikinci Dünya Savaşı gazisi Drake, Batı dünyasının sömürü, şiddet ve uyguladığı haksızlıklardan tiksinti duyarak yaşadığı New York'u ve Amerika'yı terk etmiş ve kendi ütopyasını aramak üzere Amazonya'nın kalbinde sakin bir Brezilya kenti olan Manaus'a yerleşmiştir. Burada Pırpır adını verdiği tek motorlu küçük bir uçak satın alarak vahşi bölge üzerinde turist rehberliği yapmaya başlayacaktır. Dürüst olduğu kadar meteliksiz, samimi, neşeli olduğunda tadına doyulmayan, güzel kadınlara düşkün, biraz tembel olmasına karşın gerektiğinde cesurca harekete geçmekten çekinmeyen bir serüvencidir

Sempatik kahraman Mister No, özgürlüğünden ödün vermediği maceralarında uçağından başka ona eşlik eden hiç kimse yoktur. Ancak bazı maceralarda eski bir Alman askeri olan ve SS adıyla tanınan Otto Kruger yer almıştır. Bununla birlikte Manauslu barmen Paulo Adolfo, pistteki tamirci Augustino, şarkıcı Dana Winter de Mister No'nun sayfalarına ara-sıra konuk olarak katımıştır. Tabii uzun yıllar sonra serisinin 241. sayısında Manaus'dan bir süre uzaklaşmak zorunda kalarak, önce Afrika'ya, oradan da doğup büyüdüğü şehre, New York'a dönen Mister No burada çenesi düşük barmen Harvey Fenner, gece kulübü sahibi Max Culver ve güzel sarışın Patricia Rowland'la Manaus'a tekrar döneceği 273. sayıya kadar samimiyet kurmuştur. Bu arada Roberto Diso, Franco Bignotti, Franco Donatelli, Fabio Civitelli, Vincenzo Monti gibi diğer Bonelli çizerlerinin de katkı sağladığı başlığa, yazdığı senaryolarda Guido Nolitta takma adını kullanan Sergio Bonelli dışında bilhassa Ongaro, Tiziano Sclavi, E.Missaglia gibi kalemi güçlü yazarlar da katılım sağlamışlardır.

img002a-1.jpg

img002-1.jpg


(Soldan Sağa) 2002 Lal Kitap, özel seri ve normal serisinde 1988 Tay, 2003 Maceraperest ve 1998 Aksoy Yayınları serilerinden birer Mister No kapağı.

Ülkemizde Mister No ilk kez fasikül formatında ve 19 Mart 1976'dan itibaren Tay Yayınları logosuyla haftalık yayın periyodunda çıkmıştır. 9 Mart 1979'a dek devam eden bu seri toplam 156 sayı (50. cildine denk gelmiştir) boyunca okurlarıyla buluşmuştur. Yayın stratejisi olarak dergilerinin iadelerini ciltler halinde yeniden piyasa süren Tay Yayınları, bu kez de 51. ciltten itibaren yayını on beş günde bir basılan temposuyla 244. sayıya dek yayınlama başarısı göstererek Türkiye'deki en uzun Mister No koleksiyonunu oluşturmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi423.jpg


Tay Yayınları logolu ilk Mister No cildi.

Bu serinin noktalanmasından sonra başlık 'Yeni Dizi' ifadesiyle zenginleştirilerek 1987 yılından itibaren yeniden yayına başlamıştır. Toplam 104 sayı çıkan bu seriden bir sene sonra ise yine Tay Yayınları'nca 28 sayılık 'özel seri' ve önceki serisinin iadelerinden derlenen kalın ciltli albümleriyle birlikte pilot kahramanın bu yayınevindeki kariyeri tamamlanmıştır.

Bazı maceraları 1990'ların ortasında Meydan Gazetesi ilavesi olarak sunulduktan sonra, 1998 yılında Aksoy Yayınları Mister No başlığını yeniden hayranlarıyla buluşturmuştur. 2001 yılının Nisan ayına dek Aksoy Yayınları toplam 21 sayıyla bu başlığı noktalamıştır. 2002 yılında kurulan Lal Yayınları ise Mayıs ayından itibaren bir sene önce kaldığı yerden Mister No'yu Türk okuyucusu için pırpırıyla yeniden havalandırmış, Maceraperest Çizgiler ise 'efsanevi maceralar' serisine onu da dahil etmiştir.
 

ahmet akyol

Onursal Üye
18 Ocak 2016
654
2,551
İzmir
italyan bonelli comics tarafindan yayinlanmis olan amerikan cizgi roman kahramani. 2. dunya savasinda savastiktan sonra brezilya ya yerlesmistir. pilottur, kendine ait ucagiyla insanlari gezdirir, amazonlarda maceradan maceraya kosar. capkindir, hayattan zevk almaya bakar. soyle de guzel bir sarkiyi sozler neseli oldugu zaman:

hayat ne kadar guzel hos
haydi durma sevgiline kos
ozgursen, varsa cebinde biraz para
mutlusun, dusunme kara kara
Peki bu şarkının gerçekte hangi şarkı olduğunu hiç düşündünüz mü....
Ben merak ettim ve araştırdım...İşte Mister No'nun keyifli olduğu zamanlarda dilinden düşürmediği ve sürekli nakaratını söylediği ''hayat ne kadar güzel hoş
haydi durma sevgiline koş'' Şarkısı.... :)
www.youtube.com/watch?v=XJ7HRaG980U
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,824
52,199
Kendi Koltuğunda
Bence kesinlikle farklı mister nonun söylediği tam bir neşe kaynağına girince söylüyor vede neşesini belli ediyor şimdi şarkıyı dinledim ama hüzünden başka bir duygu vermedi hareketin ası bile yok belki sözleri aynı olabilir ama orada mister nonun bize okurlken verdiği o ritimlerin melodinin duygusunu kesinlikle vermiyor..
 

ahmet akyol

Onursal Üye
18 Ocak 2016
654
2,551
İzmir
Bence kesinlikle farklı mister nonun söylediği tam bir neşe kaynağına girince söylüyor vede neşesini belli ediyor şimdi şarkıyı dinledim ama hüzünden başka bir duygu vermedi hareketin ası bile yok belki sözleri aynı olabilir ama orada mister nonun bize okurlken verdiği o ritimlerin melodinin duygusunu kesinlikle vermiyor..
Sadece yazıyla ritmi yakalamak çok zordur sevgili beymelikli...Dolasıyla yazıda melodileri biz farklı ve istediğimiz gibi algılıyoruz...Ve emin olun herkesin algısı bile sadece yazıda farklı algılar,yani sizin zihninizdeki düşündüğünüz melodi benim düşündüğüm melodiden çok farklı olur....Şarkıya gelince yabancıların eğlence ve müzik ritimleri oldukça değişiktir....Yaptığım araştırma sonucu bu şarkının 3 farklı versiyonu var,ama Mister No'nun en çok sevdiği yorum buymuş...Ben şahsen kendi adıma şarkıyı çok eğlenceli buldum,ama az öncede söylediğim gibi herkesin algı yapısı farklıdır...Saygılar.
 
Üst