bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
MAMÇAKOĞLU CÜNEYİT


Nuri Kurtcebe tarafından çizilmeye başlayan Mamçakoğlu Cüneyit, Cüneyt Arkın'ın Malkoçoğlu çizgiromanından uyarlanan tarihi atmosferli sinema filmlerinin bir parodisi olarak 1980'lerin başında Fırt dergisinde çizilmeye başlamıştır.

Mamçakoğlu Cüneyit, hayal ürünü bir ülkeymiş gibi sunulsa da Osmanlı'ya benzer tarafları çok olan bir devlette yaşamaktadır. Cesareti ve becerileri sayesinde bu devleti idare eden ve Hünkar olarak adı geçen sultanın en birinci adamı konumuna yükselmiştir. Mamçakoğlu, çıkarcı yanlarını sergilemekten kurtulamadığı ve bu yüzden de başını beladan kurtaramadığı öykülere sahiptir. Her seferinde baltayı taşa vuran ve hünkarının hışmına uğrayan kahraman, sima olarak aktör Cüneyt Arkın'ın benzeridir. Tarihi atmosfer içinde savaşlar, kale fethetmeler, vergi toplamalar, yeniçeriler, kılıç tokuşturulacak düşmanlarla karşılaşıp duran kahraman, hin fikirleriyle öne çıksa da başına olmadık aksilikler çeken bir paratoner gibidir. Üstelik bu aksilikler sonucunda emirlerini dinlemek durumunda olduğu hünkarıyla da sık sık karşı karşıya kalmaktadır. Ancak herşeye karşın halktan yana tavır koyabilen, adalet için hareket etme eğiliminde, fakir ve düşkünden yana kahraman gibi bir kahramandır.

izgiromanAnsiklopedisi394.jpg


Zıpır dergisinde yayınlanan bir Mamçakoğlu Cüneyit bantı.

İkişer bant uzunluğundaki öykülerinde yaşamından kesitler sunulmuştur. Tarihi kostümler, dekorlar arasında genelde hareketli ve dinamik esprilerle sunulan başlık, daha sonraki yıllarda uzun süre Lak Lak mizah dergisinde yayınlanmıştır. Kurtcebe'nin başlığı bırakmasının ardından Bülent Arabacıoğlu'nun devraldığı Mamçakoğlu, bu çizerin bilhassa Lak Lak için çizdiği öykülerdeki stiliyle biraz daha yuvarlak çizgilere kavuşmuştur. Bir dönem 24 Saat Gazetesinde Haydar Işık'ın senaryolaştırdığı öyküleri Murat Alpay'ın çizgiye dökmesiyle ve Mamçakoğlu Cüneyit başlığını almış olarak da çıkmıştır. Mamçakoğlu'nun son olarak 1997 yılından itibaren Zıpır mizah dergisinde bazı eski bantları yeniden yayınlanmıştır.
 
Üst