bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Nezih DÜNDAR, (1935- )


img071.jpg

17 Nisan 1935 tarihinde istanbul'da doğan Nezih Dündar, ilkokul yıllarında başlayan güzel yazı yazma ve resim merakını Emin Barın'ın öğrencisi olarak Güzel Sanatlar Akademisi Yazı ve Cilt Bölümü'nden 1959 yılında mezun olarak perçinlemiştir.

Nezih Dündar, akademiye devam ettiği dönemde, ilkin 1955 yılında Erdoğan Egeli'nin sahibi olduğu Ceylan Yayınları'nın çıkardığı Ceylan adlı haftalık çocuk dergisinde çalışmıştır. Burada ve 1956 yılında Yeni Sabah Gazetesi'nde çalışmış ve tefrika başlıklarıyla çizgiroman bantlarının kaligrafilerini yazmıştır. 1957 yılından itibaren uzun süre Safa Kılıçlıoğlu'nun Pazar adlı dergisine pek çok vinyet ve resimlemeler yapmıştır. Dündar, ressam kardeşi Cemal Dündar'ın aksine kaligrafistliğe ağırlık vermiştir. 1965'de Saklambaç Gazetesi'nin fotoromanlarının balon yazılarını hazırlamış, 1969'dan itibarense 1991'de emekli olana dek Günaydın Gazetesinde performans sergilemeye devam etmiştir. Ünlü kaligraf bu tarihten sonra da Sabah Gazetesine geçmiş ve 2001 yılına değin burada çıkan hemen tüm yayınların kaligrafilerini yazmıştır.


Nezih Dündar ayrıca 1950'lerin sonunda Tahsin Demiray'ın Türkiye Yayınevi'nden çıkan Çocuk Haftası dergilerine küçük vinyetler çizmiş ve çoğu çizgiromanın balonlarını yazmıştır. Yine uzun yıllar boyunca Adnan Şakrak, Burhanettin Şener gibi yayıncıların periyodik çizgiroman dergilerinin ve Ceylan Yayınları logosuyla çıkan Teksas, Tommiks, Teks, Kinova ve benzeri sayısız çizgiroman serisinin kaligraflığını üstlenmiştir. Usta 'baloncu' 1972 yılında yayına başlayan Gırgır mizah dergisinin ilk kaligrafi olmuş, ardından da Fırt, Fırfır, Avni ve 1992'de de Uff! dergisinin kaligrafilerini yazmıştır. Dündar, emekliye ayrıldıktan sonra Silivri'ye yerleşmiştir.
 
Üst