YENİ SUPERMAN FİLMİ FİLİSTİN YANLISI MI?

Kaya Ö

Onursal Üye
20 Şub 2011
249
1,183
Vizyondaki yeni Superman filmini Eleştirel Kültür'e yazdım:



519418922_24096892299974015_6845281694901851083_n.jpg


Superman_Afis_02.jpg
 

Çitaku

Yeni Üye
28 Ocak 2015
101
496
Yazınızı ilgiyle okudum, kaleminize sağlık hocam,

Bir kaç satır da ben bir şeyler söylemek isterim.

Süperman'in dünya üzerindeki bu tip sorunlara müdahale etmesi - etmemesi ikilemi değişik sayılarında işlenmişti. Süperman, neredeyse tanrısal sayılabilecek güçleri sayesinde isterse dünya üzerinde tek bir diktatör bırakmayacak, bütün savaşları engelleyebilecek hatta suç mevhumunu bile neredeyse tamamen ortadan kaldırabilecek kudrettedir.

Ama bunu yapmalı mıdır? "Haklı" tarafı seçip, savaşı haklı adına kazanmalı mıdır? Çizgi romanlarda bu ikilem genellikle ahlaki yönüyle ele alınır. Olağanüstü güçlere sahip bir uzaylının insan politikasına bu denli karışması insanlık için gerçekten doğru olan mıdır? Hatta süperman'in Dünya'nın yönetimini tamamen üstüne aldığı bir seri bile mevcuttur. (INJUSTICE: GODS AMONG US)

DC yazarlarının temel tezi böylesi bir müdahalenin neredeyse her zaman kötü sonuçlanacağı yönündedir. Ben bu tercihin Süperman'i politik olmaktan korumak için bilinçli olarak yapıldığını düşünüyorum. Kötülükleri engelleme gücü olan süper kahramanlar ülkelerinde ve dünyada sömürüye, yoksulluğa, diktatörlüklere karşı değil de kriminal olaylara ve kozmik tehditlere karşı savaşırlar genellikle. Gerçek olan sistemsel sorunları çözmek yerine sonuçlarla uğraşırlar. Bu, çizgi roman şirketleri için politik bir tercihtir ama pratik bir kaç başka sebebi de vardır. İlkin, süper kahramanlar "gerçekten" kötülükle savaşmaya başlarlarsa bunun düşünsel olarak sonu yoktur. "Kötülüğün" ne olduğu konusu her zaman o kadar berrak değildir. Amerikan çıkarlarını savunmak mı? Yoksa buna rağmen dünya halklarının yanında durmak mı? Dinler ve sebep olduğu savaş ve karışıklıkları nereye koymalı? Bilmem neredeki sınır tartışmasının tarihsel kökenleri nedir? Bunlar çoğunlukla karmaşık tartışmalardır. Ana akım çizgi romanlar bu tartışmalardan uzak kalmayı seçerler genellikle. İkinci olarak da "eğer kurtuluşumuz insan üstü varlıkların iradesine kalmışsa çoktan boku yemişiz demektir" düşüncesidir. Bu tip "tanrısal" girişimler İnsan'ı bir tür olarak bakıma ve korunmaya muhtaç hale getirecek ve kendi iradesi ve etkinliği ile kendi geleceğini kurma konusunda acizleştirecektir.

Süper kahraman yapay evrenleri bu soruya zaman zaman, asıl kahramanların bir şeyleri değiştirmek için cesaretle öne çıkan sıradan insanlar olduğu cevabını verirler. Dünyayı etkileyen şeyler hala, süper olmasa da bireylerin, nispeten basit hareketlerine bağlıdır. Bu da çizgi roman dünyası için ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Sağlıcakla.
 
Son düzenleme:
Üst