Yeni Olgu - Yeni Dizi Sayı 4 - Nisan 1984

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,016
14,230
İstanbul
qcbmp45.png
6pygg9g.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,475
7,365

Sayın funghu ;

"Disiplin, politik bir ayrıntılar anatomisidir." diyen Foucault'ya göre, disiplin ve cezanın kendisi kullanım amaçlarından daha önemlidir. Bizim okul kurumumuzun şahsına münhasır disiplin ve ceza yöntemleri içinde en çarpıcı olanı
sıradayakları ve toplu cezalandırmalardır. Sıradayakları ,
1. Yapılan bir 'suçun' tüm sınıfa yüklenmesi,
2. Sınıfta işlenen 'suçun' failini ihbar etmeyen tüm öğrencilerin dayaktan geçirilmesi, şeklinde olur. Ayrıksı bir davranış tarzı gösteren başkaldıran 'öğretmen' hakkında ileri-geri konuşan herkes topluluk tarafından ihbar edilmelidir. Yoksa olacaklar ortadadır, demir tavında, çocuk sınıfta dövülür..."

Ersin Kalkan'ın "Şimdi Okullu Olduk" başlıklı yazısından.

Vargı : Aslında okulun en iyi öğrencilerinden (birkaç kişi idik) biri olmama rağmen , Sınıf Başkanı olmama rağmen bir öğretmenim tarafından öldüresiye dövüldüm , başka bir öğretmenim ise sıramda otururken dövdüğü yetmedi , tahtaya çıkarıp hazırolda durup sınıfın önünde dayak yemeyi kabul etmedim diye beni okuldan attı bir öğretmenim (Okul müdürüm olmasaydı ben ortaokul mezunu bile olamayacaktım) aslında bunları anlatacaktım ancak iş çok uzar diye yazmaktan vazgeçtim. Ama şu sözleri yazmasam da olmayacaktı : "Dayak cennetten çıkmadır." diyen bir milletin evladıyız. Bu kadar çağ dışı bir görüş olabilir mi? Tıpkı Kahramanmaraş'ta 9 kişiyi öldüren çocuğun babası tarafından poligona götürüp atış öğretmesi ve oğluna "Oğluma dedim ki ; Silah namustur. Ben silahlarımdan birini sana ileride hediye edeceğim." Geri zekalı NAMUS'u Silah ile özdeştiriyor. Bu insan NAMUS nedir , bilmiyor , bundan emin olabilirsiniz. Bu kadar çağ dışı anlayışa sahip insanların oluşturduğu toplum olsa olsa CEHENNEM olur...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...