Varlık Dergisi - Sayı 925 - Ekim 1984

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
668
9,003
İstanbul
q7oajyk.png

Bazı Başlıklar:
Kurtuluş Savaşı ve İlk Cumhuriyet Kuşağı / Aydın Hatipoğlu
Nereden Öğrendim / Bertolt Brecht
Klasik Batı Müziğinin Evrenselleşme Nedenleri / Uğur Ünel
Her Sayı Yeni Bir Ozan: Hüseyin Alemdar

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,082
6,099
Sayın funghu ;

"ORHAN KEMAL'İN "MURTAZA" ROMANI FİLM OLUYOR

Orhan Kemal'in doğumunun 70. yıldönümünde "Murtaza" adlı romanı sinemaya uyarlanıyor. Ali Özgentürk'ün yöneteceği filmin başrolünde Müjdat Gezen oyanayacak."
Vargı : Bu duyuruyu almamın nedeni çoğmuzun seyretmiş olmamız. O ne romandır öyle. Çok gençken okumuştum. O ne film öyle. O ne ustaca canlandırma. Türkiyede yarışma yapılsa kimse Müjdat Gezen'den daha iyi bir oyuncu bulunamaz. Derslerimizde de (yönetmenlik dersimiz vardı.) Hocamıza derdim : "Hocam yönetmenliğin en önemli anı o rolllere en iyi oyuncuyu bulmak-saptamaktır." diye...

"Ancak Sayın Batur'un dikkat etmesi gereken bir nokta var, toplumsal katmanın özelliğini öznel, kişisel durumlar, tavırlar, özellikler, belirlemez ; tersine nesnel olan koşullar maddi koşullar, maddi koşullar belirler."
.................

"Hiç kuşkusuz Server Tanilli'nin bu saptaması doğrudur. Bilimler, içeriği gereği, diyalektik maddeci olmak zorundadırlar. Söz konusu olan, bilimlerin neliği , yani özü değil; içeriğidir. Yoksa idealist fizik, maddeci fizik ayrımından söz edemeyiz. Sorun, fiziğin hangi açıdan bakacığıdır. Sorun, fiziğin hangi açıdan bakacağıdır."

Bu satırlar Atilla Birkiye'nin "Aydınların misyonu mu, Aydınların Görevi mi?" başlıklı yazısından.

" "Sanat ideali yansıtır" diyenlerle, ""sanat gerçeği yansıtır" diyenlerin tartışması henüz bitmiş değil. Gerçeği tüm boyutlarıyla ; yani duran, yürüyen, çözülüp dağılan, sarmal bağlantılar içinde her gün yeniden kurulan yanlarıyla görüp yansıtan diyalektik düşünce ve bunun edebiyattaki yansıması henüz yanılmış gözükmüyor."

Bu satırlar Mehmet Güler'in "Yazar ve Yapıt Üstüne" adlı yazısından.
Vargı : Satırların sonunda anlattığı "Toplumcu Gerçekçilik" akımıdır. Sadece gerçeği aktaran natüralizm , gerçekliği diyalektik bakışla kavrayan (son satırlarda anlatmaya çalıştığı ) akım ise Toplumcu Gerçekçiliktir. Ben de bu sanat görüşünü benimserim...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
668
9,003
İstanbul
Sayın dedo11,

Bekçi filmini Çemberlitaş sinemasında izlemiştim. Müjdat Gezen'in oyunculuğunu çok beğenmiştim.
Edebiyatın, sanatın rotası 12 Eylül darbesinden sonra değişikliğe uğradı. Yalçın Küçük "Küfür Romanları" ve "Estetik Hesaplaşma" kitaplarını yazmak zorunda hissetti kendisini.
O zamandan bu zamana kadar olan süreçte, belli kanallar aracılığıyla edebiyatın starları üretildi. Cengiz Gündoğdu da, bu star sistemine karşı, İnsancıl dergisinde elinden geldiğince mücadele etti. Beni asıl üzen ise, starların değirmenine en çok su taşıyanlar, sol/solcu gazeteler ve dergiler oldu. Ne çok kapak yaptılar, ne çok söyleşi yaptılar...