Toprakkale İlçesi

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,580
Genel Bilgiler

Toprakkale ilçesi cografi konum olarak Akdeniz bölgesinin Adana bölümünde yer alan Osmaniye iline bagli bir ilçe olup Osmaniye'ye 8 km uzakliktadir. Bu durumuyla Osmaniye'ye bagli diger ilçelerden (Kadirli, Bahçe, Düziçi, Sumbas, ve Hasanbeyli) il'e en yakin olanidir.

1996 yilinda Osmaniye'ye il statüsü verilmesiyle Toprakkale de ilçelik statüsü almistir. Ilçenin kurulus yeri ve bu yerin fiziki ve beseri özellikleri ilçeye birçok avantaj saglamistir. Bunlar, tarim faaliyetine son derce uygun iklim, toprak ve yüzey sekilleri ile ulasim gibi beseri unsurlardir.

Nüfus 1935'ten 1997 yilina kadar artmis 1997- 2000 devresinde yaklasik 3000 kisilik bir azalma göstermistir. Nüfusun bu sekildeki gidisi kirsal yerlesmeleri ile ilçe merkezi arasinda farklilik göstermistir. Son dönemlerde 1997'den sonra ilçe merkezi nüfus kaybederken kirsal yerlesmelerde nüfus artisi devam etmistir.

Nüfusun ekonomik nitelikleri bakimindan kir ve merkez arasinda farkliliklar vardir. Kirda yasayan nüfusun hâkim ekonomik ugrasisini birinci sirada zirai üretim, ikinci sirada hayvancilik olusturur. Merkezde ise sehirsel fonksiyonlara bagli olarak ekonomik faaliyetlerde çesitlenme göze çarpmaktadir. Bunlar; ticaret, toplum hizmetleri, kisisel ve sosyal hizmetler, vb. seklinde olmaktadir.
Nüfusun sosyal ve kültürel özelliklerine baktigimizda okuryazar orani yüksek, okuma - bilenlerin orani % 85 okuma - yazma bilmeyenlerin orani ise % 14gibi düsük bir degerdir.

Ilçede diger sosyal faaliyetler ise halk egitim merkezlerinde verilen diger egitim faaliyetleri ile spor faaliyetleri ve çesitli dügün ve eglenceler seklinde olup nüfus çogunlukla sosyal faaliyetlerini Osmaniye'de gerçeklestirir.

Nüfusun cinsiyet ve yas durumuna bakildiginda kadin erkek oraninda hemen dengeli bir dagilis görülmektedir. 15–19 ve20 -24 yas grubundakiler oldukça fazla olup toplam nüfus içindeki sayilari 3100 kisidir.

Yerlesme durumuna bakildiginda hem ilçe merkezi toplu ve sik dokulu bir yapiya sahip olup kirsalda su kaynaklari ve tarim faaliyeti ilçe merkezinde ise sehirsel fonksiyonlar buna sebep olmustur.

Temel ekonomik faaliyetlerinin tarima dayandigi ilçe köylerinde çiftinin ürettigi ürünlere yeterli deger verilmemekte ve taban fiyatlari uygulamalari ile destekleme alimlari ve diger krediler saglanmamakta bu durumda üretimde de azalmalar meydana gelmektedir.

Ilçede son yillarda gelisen sulama, gübreleme ve makine kullanimiyla yapilan tarim faaliyetleri ilçe ekonomisi açisindan büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte son yillarda sadece geçime yönelik olmayip ticari amaçli endüstri bitkileri (misir, ayçiçegi vb.) ekilmeye baslanmistir. Ancak ilçe bu ürünleri isleyip mamul madde haline getirecek fabrika ve tesislerden yoksundur.

Bütün bunlar göz önüne alinarak denilebilir ki Toprakkale ilçesi nüfus sayisi bakimindan sehir olma özelligine sahiptir. Ancak nüfusun kirsal yerlesmelerde yüksek oranda olmasi ve ilçenin yeterli sehirsel fonksiyonlardan yoksun olmasi nedeni ile burasi sehir olmayip büyük bir kasaba özelligindedir.


İlçenin Tarihçesi

Toprakkale ilçesi kökleri çok eski çağlara dayanan uygarlıkların yaşamış olduğu Çukurova’da kurulmuştur. Tarihi gelişimi Çukurova tarihi ile paralel özellik gösterir.

Çukurova’ya ilk gelen kavim Luviler’dir. Milattan önce 17-16. yüzyılda Çukurovalılar güneydoğudan gelen göç dalgalarından korunmak için bir krallık kurmuşlardır. Geçmişte Kizvatno diye anılan bu krallık, M.Ö. 12. yüzyılın sonlarında Hitit devleti ve denizci kavimler tarafından çökertildiği halde o kargaşalıktan sıyrılmış ve Que adı ile tekrar ortaya çıkmıştır.

M.Ö. 7. asrın 1. yarısında Çukurovalılar, Asurlulara yenilmelerine rağmen karamsarlığa düşmemişler bu imparatorluğun yıkılmasıyla (M.Ö.612) Kilikyalılar olarak eski krallıklarını diriltmişlerdir.
Kilikya ismi; Finike hükümdarı Kilik’in adından gelmiştir. M.Ö. 6. yüzyılda Keyhüsrev zamanında bu bölge İranlılar’ın işgaline uğramıştır.

M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’in eline geçen bölge, Büyük İskender’in ölümüyle Selevkoslar’ın (Seleucus) payına düşmüştür. Güçlü komutan Pompeus’un izlediği yumuşak politika sonucunda M.S. 1. yüzyılın başlarında Roma İmparatorluğu’na katılan bölge, bilhassa Doğu Roma İmparatorluğu’nun yönetiminde uzun yıllar kalmıştır.
Ortaçağın ilk yarısında bölge etnik yönden büyük değişikliklere uğramıştır. Bunun sebebi çok şiddetli depremlerin köy ve şehirleri yıkmış olması, bölge halkını dağıtmasıdır.


Ekonomi

Zirai Üretim

Ilçede nüfusun geçim kaynagini olusturan birinci ekonomik faaliyet kolu tarim'dir. Sahada hüküm süren Akdeniz ikliminin etkisi, uygun sicaklik kosullari ile yagis miktari ve rejimi, iyi drenaja sahip, zengin alüvyal topraklarin mevcudu ve topografik yapinin meyilli olmayisi gibi dogal sartlar ile sulama, gübreleme, makine kullanimi, kaliteli ve islah edilmis tohum kullanimi, tarimda modern yöntemlerin kullanilmasi gibi beseri sartlar bu faaliyet kolunun yürütülmesinde önemli rol oynamistir.

Sahada yapilan anket sonuçlarina göre basta güneydogu Anadolu bölgesinde olmak üzere özellikle GAP'in etkisiyle Adiyaman ve Sanli Urfa gibi illerde isgücünün tarimda istihdam olmasi nedeniyle artik eskiye oranla mevsimlik isçi göçleri Toprakkale ve çevresine olmamaktadir. Azalan bu isçi göçlerine neden olan diger gelisme ise çalisma sahasinda is gücüne dayali zirai ürünlerin artik az ekilmesi ve tarimda makinelesmedir. Nitekim günümüzde sahada pamuk yerine büyük oranda misir ekilmekte ve ayçiçegi üretimi de son yillarda gelistirilen bu ürünler arsindadir.

Çalisma sahasinda var olan bu fiziki ve beseri avantajlardan dolayi sahada yilda iki ürünün alindigi tarim metodu uygulanmakta ve birim alanda alinan verim çok daha arttirilmaktadir.
Kaynak : Toprakkale Ilçe Tarim Müdürlügü

Hayvancilik

Ilçede hayvancilik Tarimdan sonra gelen ikinci ekonomik faaliyettir. Mandira ve besi hayvanciligi seklinde yürütülen bu faaliyette mera hayvanciligi çok az bir orana sahiptir.Mandiralarda ve üretim çiftliklerinde beslenen toplam 4897 büyükbas (Sigir) ‘dan Kültür irkinda yillik 15750 ton süt,kültür melezinden3500 ton peynir ve yerli irktan 315 ton et verimi alinmaktadir.

Ilçede 2005 yili itibariyle 200 adet kovan mevcut olup bunlardan alinan bal miktari ise 2 ton olarak belirlenmistir. Yine 34426 tavuk mevcut olup bunlardan 500000 adat yumurta verimi alinmaktadir. Ilçede mevcut hindi, ördek, kaz sayisi ise toplam 164 olup hindiden alinan yumurta miktari ise 28 tondur.

Ilçede mevcut at, katir, esek ve manda sayilari da ekonomik ve ticari degeri olmayacak kadar azdir.

Ilçede hayvancilik faaliyetinden elde edilen ürünler basta kendisine en yakin olan pazara, iller ve ilçelere (Osmaniye, Ceyhan, Erzin, Hatay) günlük tüketim maddeleri olarak market, bakkal, lokanta ve diger toptan ve perakende satis merkezlerine pazarlanmaktadir.


Nüfus ve Yerleşim

Toprakkale ilçesinin nüfus özellikleri hakkinda ancak 1935 yilindan sonraki dönemlerde yapilan nüfus sayimlari ile saglikli bilgilere ulasabiliyoruz. Buna göre 1935 yilinda 2041 kisi olan ilçede kir nüfusu toplami 1344 kisi iken, ilçe merkezi nüfusu ise 697 kisidir.

2000 yilina gelindiginde 14519 kisiye ulasan toplam nüfusta kir nüfusu 6106 kisi iken ilçe merkezi nüfusu ise 8413 kisiye ulasmistir.1997 de 16996 kisi olan toplam nüfusu 2000 yilina gelindiginde 14519 kisiye düsmüstür. Ancak bu devredeki nüfus artisi ilçe merkezinde olmayip kirsal yerlesmelerinde görülmüstür. Bu durumun iki sebebinden bir tanesinin yerel yönetimin seçim politikasiyla nüfus sayisini fazla göstermesi, digerinin ise kirsal yerlesmelerde son yillarda tarim faaliyetlerindeki yogun iyilesmeler oldugu tahmin edilmektedir.

Aslinda yillar arasi artislara bakildiginda düzenli bir artisin oldugu ve azalisin sadece merkezde oldugu görülmektedir (Tablo 1). Bu sebepler disinda ilçede dogal nüfus artislariyla yillar arasinda siçramalar olmayip düzenli bir artis görülmektedir. Ilçe merkezinde 1997 yilinda Dagistan'in Toprakkale'ye baglanmasi da 1990 da 7993 kisi olan nüfusunun 2000 yilinda 11983 kisiye ulasmasina sebep olmus, bu durum bir önceki döneme göre yüksek bir artis olarak görülmektedir.

Osmaniye, daha önce Adana iline bagli bir ilçe iken, 1996 yilinda il olduktan sonra 1997 ve 2000 yillarinda olmak üzere iki nüfus sayimi yapilmistir. Adana ilinin ilçe özelinde nüfus istatistiklerinden yola çikilarak yapilan hesaplamalarda, Osmaniye nüfusunun 1980 yilinda 316.511, 1985 yilinda 358.702 ve 1990 yilinda 384.104 kisi oldugu görülmüstür. Ilin 1997 nüfusu 1990'dan 1997'ye kadar yedi yillik dönem içerisinde yillik binde 18,59 artis hizi ile 438.372'ye yükselmistir.

Il 1997 nüfusuna göre 80 il arasinda en fazla nüfusa sahip 45. il olmustur. 1990–1997 arasi nüfus artis hizi da yillik ortalama binde 15.08 olan Türkiye ortalamasinin üzerindedir.


Ulaşım

Amanos Dağları ile Doğu Toroslarıı’nın önünde Karaçay denilen bir alanda kurulmuş olan Toprakkale Osmaniye’ ye 8 km. uzaklıkta olup asfalt yolla bağlıdır. İlçe ulaşım yönünden çok rahat bir konumdadır.

Güneyde D- 400 karayolu, kuzey batıda yeni yapılan otoyolla çevrilmiş olan Toprakkale’de Türkiye’nin her tarafına ulaşım sağlayan demiryolu mevcuttur. İlçenin kendi sınırları içerisinde otoyolla bağlantısı vardır. Köy yolları dahil kışın kapanan yolu bulunmamaktadır.

Ulusal enerji sistemine Osmaniye tarafından bağlı olan ilçenin bütün köylerinde elektrik enerjisi mevcuttur. 31.12.2005 tarihi itibariyle Toprakkale merkezde 1970, Tüysüz Kasabasında 682 ve köylerde 797 olmak üzre toplam 3449 aboneye hizmet veren elektrik enerjisi sistemi zaman zaman oluşan kısa süreli arızalar haricinde sürekli enerji ulaştırabilmektedir. Trafo sayısı 46’dur. Arada bir elektrik esintisi olmakta bunun çözümü için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Yıllık elektrik tüketimi 14.071.515 Kw/h dır.

İlçede henüz kanalizasyon sistemi yoktur.

800 ton kapasiteli tek depodan verilen içme suyu 9 km.’lik şebeke ile ilçeye dağıtılmakta olup, şebeke ve kapasite açısından yetersiz kalmaktadır.

Merkezde 1.102, Tüysüz Beldesi abone sayısı 447 ve köyler toplamı 410 olmak üzere toplam 1959 telefon abonesi vardır. Köylerin tamamında telefon mevcuttur. Toprakkale ilçesinde kullanılan ADSL abone sayısı ise 39 dur.


Alıntıdır. mytra tarafından düzenlenmiştir.
 

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,580
dsc-2676-1-e1-large-.jpg


toprakkale4.jpg


00148218.jpg


0270.jpg


2007gezifotoraflar262sf7.jpg


sinyal.jpg


0271.jpg


 
Üst