Tootsie (1982) *Oscar*

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,314
Tootsie (1982) *Oscar*

Yönetmen: Sydney Pollack
Senaryo: Larry Gelbart, Murray Schisgal, Don McGuire
Müzik: Dave Grusin
Ülke: ABD
Tür: Komedi, Dram, Romantik
Süre: 116 dk
Oyuncu Kadrosu: Dustin Hoffmann, Jessica Lange *Oscar*
Vizyon Tarihi: 01 Aralık 1982 (ABD)
Dil: İngilizce
Bütçe: $22 M / Hasılat: $177 M
Çekim Yeri: Hurley, New York, ABD
Nam-ı Diğer: Would I Lie to You?
IMDb Rating: 7.4
1 Oscar ödülü. Golden Globe "En iyi komedi", 23 farklı ödül

Sunum: 900 MB, 720p, orijinal dilde ve Türkçe altyazısı yanındadır.

İndirmek İçin:

l-tootsie-0mv52.jpg

Yönetmenlik ve yapımcılığını Sydney Pollack'ın üstlendiği Tootsie, klasikler arasında yer alan bir komedi filmidir.
1998'de Kongre Kütüphanesinde "kültürel açıdan önemli" filmler arasında kabul edilerek
ABD Ulusal Film Arşivi tarafından koruma altına alınmış olup, ayrıca "Top 40" listesinde yer almaktadır.
Filmdeki oyunculuğu ile Jessica Lange, en iyi kadın oyuncu *Oscar* Ödülünü kazanmıştır.
Yönetmen Pollack da, filmde "George Fields" rolünü oynamıştır.

Bill Murray (Jeff) o zamanlar daha yavaş yavaş parlamaya başlarken, Geena Davis'i (April) gencecik izlemek mümkün.

l-tootsie-19523.jpg

Aslında filmin ismi, "would i lie to you" olacakmış ama,
Dustin Hoffman küçükken annesine taktığı lakap olan "Tootsie" ismi verilmiş karaktere.
"Tootsie" sözcüğü ise filmde sadece bir yerde geçer.

Aşkın anatomisi ele alınan bir filmdir.
Kadın karakter, yatakta kadın sandığı insana "keşke biri çıkıp direkt seni götürmek istiyorum diyen bir erkek olsa" der.

Tootsie-2.jpeg

Ama hemen ardından bir kokteylde farklı kılıkta ve gerçek, erkek görünümlü olarak "seni götürmek istiyorum"
diyen adama tokat atar, içki bardağını başından boca, adamı da rezil eder. Ve sonrasında olaylar gelişir.

Filmin anafikri; aşk komik bir şeydir; kadınlar ise anlaşılmaz yaratıklardır.
Kadınları anlamak için, kadın kılığına girip biraz kadın gibi takılmak şarttır.
:)

l-tootsie-n66kk.jpg

Dustin Hoffmann anlatıyor:

30 senelik can dostum Murray Schisgal (filmin senaristi) bir konuşmamız sırasında Tootsie’yi ilk şu soruyla anlatmıştı:
"kadın olarak doğsaydın nasıl farklı olurdun?"

Soru ‘kadın olmak nasıl bir his?’ değil, o soruyu her cinsiyette insan kendine sormuştur, karşı cinsten olmak nasıl bir his acaba diye.
Onun sorusu başkaydı: kadın olarak doğsaydın nasıl farklı olurdun?

Öyle başladı.
Şimdi;
Tootsie’yle iki yıl nasıl uğraştık, bir yönetmenimiz dahi olmadan senaryonun değişik taslakları üzerinde nasıl çalıştık,
anlatmak uzun sürer.
Ama bir noktada Columbia’ya gidip "kadına benzeyebilmem için makyajlı bir deneme çekimi yapmaya para harcayabilirler mi ve eğer benzeyemezsem filmi çekmeyi kabul ederler mi" diye sordum.
"Neden bahsediyorsun" dediler.
Sezgisel olarak şunu hissettim ki ancak New York sokaklarında bir kadın olarak dolaşıp insanlardan
‘kim bu kadın kılığındaki adam’ ya da ‘kim bu hilkat garibesi’ gibi tepkiler almayacaksam bu filmi yapmak istiyordum.
Seyircinin kuşkusunu ertelemesini istemiyordum.
Makyajlı denemeden sonra çekimi ekranda izlediğimde, beklediğimden daha az çekici göründüğüme şaşırdım.
Dedim ki, "beni kadına benzetmişsiniz tamam, şimdi de güzel bir kadına benzetin."
Çünkü eğer bir kadın olacaksam, güzel olmam gerek diye düşünüyordum.
Kadın olacaksam, mümkün olduğunca güzel olmalıydım.
Bana olabileceğimin en iyisinin bu olduğunu söylediler. "Seni ancak bu kadar güzel yapabiliyoruz."

O an bir uyanış yaşadım. Eve gittim ve ağladım.
Eşimle konuşurken dedim ki "bu filmi yapmam lazım". "Neden" diye sordu.
Ona şöyle cevap verdim, "çünkü ekranda kendime baktığımda ilginç bir kadın olduğumu düşünüyorum.
Ve şunu da biliyorum ki eğer kendime bir partide rastlasam o karakterin yanına gidip asla konuşmazdım.
Sırf bu kadın, çıkma teklif etmek için aramaya şartlandırıldığımız fiziksel özellikleri karşılamadığı için.
"
"Sen ne diyorsun", dedi. Beynim yıkanmış olduğu için bu hayatta tanıyamadığım çok fazla ilginç kadın olduğunu söyledim.

…Tootsie benim için asla bir komedi filmi değildi.” *Dustin
Hoffmann*

l-tootsie-9cr4l.jpg

Para kazanamayan aktörlerin katıldığı bir parti var ve bir kadın elinde tuvalet pompası ile kapıyı çarparak tuvaletten çıkıyor.
Önce yarım saattir içerde kapalı kalmasının kimsenin dikkatini çekmemesine içerliyor. Sonra;
"eğer 'kapana kısılmışı' oynamam gerekirse, bu hissi unutmamalıyım" diyor.
Durumdan feyz alıp profesyonelce tecrübesine katmak.
;)

Robin Williams'ın "Mrs Doubtfire" isimli filmindeki performansının karşılaştırıldığı
Dustin Hoffman bir kez daha ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu ispat etmiştir.
Öyle ki, filmin "cast" kısmında ismi iki kez geçer. (hem eril, hem dişil rolü için)

l-tootsie-rqht3.jpg

1982 kadınların yılı olmuş gibi görünüyor;
çünkü ana tema olarak aynı konudaki 'Victor Victoria' filmi de aynı senenin ve o da bir *Oscar* ödüllü.

Aynı konudalar, ama çok önemli bir farkla:
'Tootsie' iş bulmak için kadın rolü yapan bir erkeği konu alırken;
'Victor Victoria' bir "tık" daha ileri giderek,
iş bulmak için kadın rolü yapan bir erkeğin rolünü yapan bir kadını anlatır.

Karşılaştırma yapabilmek için; birazdan...

Keyifli seyirler, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

*

Son düzenleme: