Tommiks'le Kendimizi Sınıyoruz

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
517
3,807
1-Tommiks denen süper velet, can dostu Konyakçı'nın yetiştirmesidir, evlatlığıdır. Peki bu çocuk Doktor Salasso ile hangi macerada tanıştı biliyor musunuz?
a)Yoo bilmiyorum
b)İkinci miydi, üçüncü müydü, ne desem?.. Canım her yayıncı farklı başlık atmış nasıl biliyim.
c)Önemli mi?
d)3. Macera olmalı.

2-Tommiks'in ana-yok-baba yayıncısı Ceylan Yayınları, isimleri türkçeleştirerek kahraman rancerimizi ve arkadaşlarını bir anlamda bize maletmiş. Karelerde Fort-Coulver yazmasına rağmen ünlü Kulver Kale'ye ilk zamanlar ne isim vermişlerdi hatırlayan var mı?
a)Estergon Kalesi
b)Kız Kalesi
c)Karakaya Kalesi
d)Ya ne dedilerse dediler, karştırmayın şimdi.

3-Tom'un müstakbel kayınpeder adayı Albay Brown'ın asıl adını bilen var mı?
a)John Brown
b)Joseph Brown
c)James Brown
d)Bilicen de noolucek? Başın göğe mi erecek?

4-Her bir macerası onlarca kez basılan, ama yine de satış rekorunu yarım yüzyıldır elinde tutan Tommiks'imizin ilk maceralarında Güleç Jack denen hin bi herif vardır. Bu adama ilk dönemlerde ne demişlerdi hatırlıyor musunuz?
a)Ya millet Martin Mystere'de dünyanın bi dolu sırrını çözdü sen daha nelerle uğraşıyorsun.
b)Bu mütebessim arkadaşın nasıl çağrıldığından ziyade, gülen meşine benzeyen suratı enteresandır.
c)Bu şıkka koyacak bir yanıt bulamadım.
d)Siz birazda Nathan okuyun. Nasıl?

5-Gezi Parkı eylemlerinde elindeki palayla kadınlara saldıran münferit şahsın mahkemece serbest bırakılmasının asli gerekçesi neydi?
a)Hoppalaa! Tommiks'le ne alakası var şimdi bunun?
b)Valla bu araya karışmış, biz Tommiks-Teksas okur başımızı kumdan çıkarmayız abi.
c)Kızmayın sayın yöneticiler bir daha olmaz.
d)Yinede, “palayla gezmek suç değildir” desek. Hani soru boşa gitmemiş olsun... Ha, tamam tamam kestik!

6-Gezi eylemlerinde polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük'ün terörist olduğu açıklandı. Hatta adamın terör pususunda amelelik yaptığının fotoğraflarla kanıtlandığı iddia edildi. Oysa fotoğraflarda Ethem, bir askeri karakol inşaatında çalışıyordu. Bu hangi karakoldu?
a)Hay! Tutamadık kendimizi.
b)Valla bi daa olmeyecek.
c)Durun kesmeyin testi bak dönüyorum Tommiks'e.
d)Tüh!

Selamlar
Lami Tiryaki

Son düzenleme:

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,366
3,561
Midgard
1) Doktor Salassoyla barda filan karşılaşıyorlardı ilk macera olabilir :D
2)Eski yayınları bilmediğim için pas :D
3)Sallamasyon şıkkımı kullanarak Joseph Brown diyorum :D
4)c
5)Palayla dolaşmak serbestmişmiş. Oysa basılan büroların mutfaklarındaki çatal bıçağı bile kanıt gösteriyolardı. Yersen...
6)Ethem'in terörist olduğunu söylediler oysa Ethem o terör örgütüyle uzaktan yakından alakası olmayan bir dergide yazardı. Zaten o fotoğraflarda da kot pantolon giyiyor. Kot pantolonla dağa mı çıkılır?

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,009
24,974
Kıbrıs
Lami Bey bir Teks testi hazırlayaydın anında cevaplar hazırdı!Uzun yıllardır Tommiks
okumuyorum.Bu yüzden sadece Fort Coulver'e "Karakaya "dediklerini hatırlıyorum.
Mütebessim Jack'ı da hatırladım.Siyahlar giymiş,birini vuracağında sırıtarak eldivenlerini
takan bir tipti.Hatta kızı Tom'dan intikam çalışmıştı.
Albay Brown'ın ön adını hiç bilmiyorum.Bu albayın soyadı var.Peki Kit Taylor'un
komutanı albayın ne adı ne de soyadı biliniyor!!!

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,009
24,974
Kıbrıs
Lami Bey bir Teks testi hazırlayaydın anında cevaplar hazırdı!Uzun yıllardır Tommiks
Mütebessim Jack'ı da hatırladım.Siyahlar giymiş,birini vuracağında sırıtarak eldivenlerini
takan bir tipti.Hatta kızı Tom'dan intikam almaya çalışmıştı.

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
517
3,807
takan bir tipti.Hatta kızı Tom'dan intikam çalışmıştı.

Dana noolsun caretta kardeş, daha noolsun. Bir de hala Tommiks okuyor olsaydınız kimbilir hangi eklemeleri yapıp bizi utandıracaktınız :) Tebrik ediyorum, 100/100! :D Albay'ın adı zaten esseGesse'de geçmiyor, frankofonlara bakmalı. Harf isteyen var mı? :D

Selamlar
Lami Tiryaki

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,366
3,561
Midgard
Ha bu arada bir ekleme daha yapıyım "kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle" salıverilen palalı adam yurtdışına kaçmış :D

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
526
1,402
Güzelmiş Lami hocam. Şöyle bir Tommiks testide ben hazırlayım bakalım kim doğru cevapları verecek :) :

1- Tommiks'in düşmanı adını Diablito olarak değiştiren apaçinin önceki adı nedir?
a)Siyah Kurt
b)Gürleyen Atmaca
c)Uzun El
d)Kara Bulut

2-Kurbanlarına kasıtlı şekilde çarpıp silahını boş silahla değiştiren sonra da duelloda öldüren kiralik katil kimdir?
a)Sarışın Roger
b)Kır Sakallı Joe
c)Chang li
d)Meksikalı Pako

3-Bir macerada Amerikan başkanına suikast düzenlemeye hazırlanan meksikalı çetenin üyelerinin hepsinin yaptığı dövme ne dövmesiydi?
a)Ejderha
b)Yılan
c)Kertenkele
d)Kuru Kafa

4-Tommiks hikayelerine acemi bir er olarak katılıp daha sonra önemli bir yardımcı karaktere dönüşen Napolili Rancer'in adı nedir?
a)Gennaro
b)Gattuso
c)Geraldo
d)Giovanni

5-Konyakçının gerçek adı nedir?
a)Abrahamsen
b)Alfrodero
c)Artemidoro
d)Albredonagi

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,009
24,974
Kıbrıs
Hayda bir test de Cobra'dan geldi.Tommiks arşivim eski evin müştemilatında.Elimin
altında yoklar ama 3 taneyi bildim:
1)c Uzun El
4)Gennaro
5)Artemidero
Diğer ikisini de arkadaşlar yanıtlasın.Peki şunlara ne dersiniz:General Kalavera'nın salak
yardımcısının adı neydi?Melek Yüzlü Draw ve Kundro kimdir?

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
526
1,402
Profesör ve Caretta hocalarımızın verdikleri cevaplar doğru :D. Caretta hocamın sorduklarını hatırlamıyorum galiba o maceraları okumamışım.

12 Şub 2010
15,002
548,138
Tommiks'in Doktor Salasso ile ilk tanışması ilk değil, daha sonraki maceralardadır. Doktor dişi ağrıyan adamın çürük yerine sağlam dişini çeker, tekrar diş çekmeye kalkınca adam feryat figan kaçar. Konyakçı elinde silahla ne oluyor diye içeri girer ve eski dostu Doktor ile karşılaşır. Az sonra da Tommiks'le tanışma olur.

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
517
3,807
"Araya güncel gündem sıkıştırılmış" testimize "yoğun" katılım oldu :) . Telefonlarımız kilitlendi, faks cihazımız tıkandı. Rekor kırdık arkadaşlar :) (tüm yayınevleri yeni başlayınca bu klişeyi bir kullanırlar, çok ilginç). Katılan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Herkes Tommiks'le bağlarının hala çok güçlü olduğunu belirtmiş. Bu nedenle herkes 100 puanla Tommiks şampiyonu oldu :). Yanıtlara gelince, zaten hepinizin bildiği konular, hem gözden geçirmek hem de geçmişi yadetmek babında inceleyelim:

1-Tommiks ve babalığı Konyakçı'nın, Doktor Salasso'yla ilk karşılaşmaları, esseGesse sıralamasında hemen ikinci maceraya denk gelir. Hani maceraların 58. sayfasının altındaki 8. karede başlayan Büyücü Sake-Naga başlığını da içeren macera. Maalesef esseGesse hikayeleri strip mantığıyla yayınlandığı için macera ayrımlarını yapması da anlatması da zor. Profesör kardeşimin gayet güzel özetlediği gibi, Doktor'umuz Salasso'ya bir hastasının dişine "işkence çektirirken" rastlarız. Eski dostu Konyakçı'yla sarılmaları güzeldir. İtalyanların karakter seçimlerini Holywood aktörlerinden seçme geleneğinin o yıllarda da olduğunu görüyoruz. Nitekim Doktor'umuz Salasso'muzun karakter tasarımı John Wayne'in oynadığı ilk ve belki de en ünlü western filmi Stagecoach (Posta Arabası)'daki gerçekten sarhoş bir doktoru oynayan Thomas Mitchell'dan esinlenilmiştir.

thomasmitchell.jpg

Doktor Salasso, seni hala çok seviyoruz.

2-Karakaya Kalesi ilk başlarda bir miktar kullanılmış, ancak sonradan çabucak vazgeçilmiştir. İyi de edilmiştir. Böylece "Kulver Kalesi" deyimi yarım yüzyılı aşarak hala literatürümüzde durmaya devam etmiştir.

3-Bu soruyu kimsenin bilememesi gayet doğaldır. Çünkü esseGesse Albay Brown'a isim vermemiş. İsmini fransız yazarlar vermişler ve bizde yayınlanan frankofonlarda sadece iki defa geçmiştir. Babacan albayımızın adı:John Brown!

4-Mütebessim Jack. Güleç Jack'den daha sıcak bir isim değil mi?

Bu arada cobra kardeşimin hazırladığı test de muhteşem olmuş. Eline sağlık kardeşim. Bu testteki Kundro karakteri ilginçtir. Çocukluğumda Kandraks'tan sonra beni en çok etkileyen, korkutan ikinci karakterdir. esseGesse'nin bakışlarıyla dehşet yaratan iki karakterinden biridir(diğeri 59. macera Soygun'da yeralan As-Kenamor isimli kızılderili büyücü). İnsanları bakışlarıyla ipnotize ederek kötülük yaratan bu dehşetengiz karakterle, esseGesse 53 sıra numaralı macerada tanışırız(Hoz'un 20. sayısının 112. sayfasında başlayan hikaye).

kunduro1905.jpg

Asıl ismi Kundra olan bu karakterin adındaki tek harfin değiştirilmesiyle sanki 60'lı yıllara uyum sağlamış gibidir. esseGesse'de çizilen en çirkin ama en sağlam kötü karakterlerden biridir. Ne yazıkki sonunu çabuk getirmişler! Oysa Kundro en az Binbir Surat kadar bir kaç macerada yeralmayı hakeden olağanüstü çirkin bir kötüydü. Kundro'nun yüzüne bakarken bir Tommiks filminde bu herifi kim oynar diye düşünüp durduğum olmuştur bazan. Aklıma nedense-pek benzemiyor olsa da-Yiğit Bulut geliyor :) . Saçtaki müthiş jöleden midir nedir Kundro'yla pek bir eşleştirmişim adamı :) .

yigitbulutkanal24tenayrildi.jpg

Yiğit Bulut:Kundro adayım!

Selamlar
Lami Tiryaki

Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,285
81,060
hiçbiryerde :)
Tommiks'i okumayalı 30 yıl olmuştur.
"Otur sıfır", derdi bana öğretmenim,
eğer cevaplarımı yazsaydım...
Yalnız şu Kundro'yu görünce hatıralar
canlanmadı ama,usul usul kıpırdadı,
hani uykudan uyanmak üzeresin ama kendine gelememişsin gibi...