The Third Man (1949).1080p.TR.ENG.

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
228
2,131
130991_front.jpg

thethirdman(1949)1080ptrengmkv_thumbs.jpg

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,835

1949 tarihli kara film "The Third Man" (Üçüncü Adam) filminin tema müziği Viyanalı sanatçı "Anton Karas"a ait. Doğu Avrupa'ya özgü "Zither" adlı bir enstrümanla yapmıştı bu içli müziği. Filmin melankolik siyah beyaz sahneleriyle birlikte dinlemesi daha etkili oluyor (yani filmi seyredin!). Bu müzik parçası o tarihlerde uzun süre Billboard listelerinde bir numarada kalmış. Filmin Yönetmeni Sir Carol Reed (Oliver Reed'in amcası olur), "Anton Karas"ı bir kafe/birahanede Zither çalarken görür görmez ve filmin müziğini onun yapmasını istemiş. Tam arşivlik bir film ve arşivlik bir kopya (TR-EN sesli 1080p, Blu-ray rip) Sayın "ebuselam" bu gidişle bana eski arşivimi bozdurup yeni bir arşive başlatacak galiba.

"Anton Karas" Üçüncü Adam filminin tema müziğini Zither'inde seslendiriyor. "Anton Karas"-Üçüncü Adam Tema Müziği

Son düzenleme:

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
228
2,131
Sayın scanfan arşivinizdeki türkçe dublaj klasik filmleri merak ettim mümkünse arşivinizi listeleseniz bende olmayan türkçe dublajlı filmleri
görmek isterim.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,835

Sayın "ebuselam", benim 5000'in üzerinde filmden oluşan bir film arşivim vardı, ama hatırladığım kadarıyla içlerinde hiç Türkçe dublajlı olanı yok (belki TV'den kendi kaydettiklerim arasında bir iki tane vardır). "Vardı" dedim, çünkü uzun süredir arşive bir katkıda bulunmadığım gibi birçoğunu da da arşivden çıkardım. Ben arşiv yaparken Blu-ray daha yeni yeni piyasaya giriyordu. Bu nedenle 1080p film çok azdır (zaten 1080p filmleri çevirecek güçte bir işlemci ve ekran kartım yok, ne yazık ki). Daha çok orijinal dilde filmler vardı. Bunlara altyazı uydurmak için çok uğraşırdım o zamanlar, baştan yazdıklarım bile olmuştur. Arşive beta video kasetlerle başladım, sonra VCD diskler geldi, sonra bunlar demode olunca belki 500-600 VCD diski isteyenlere dağıttım (görüntü kaliteleri çamur gibi olurdu, bilirsiniz). Sonra DVD diskler geldi, sonradan onların da kalitesi dama atıldı maalesef. Sonra netten indirilen DVD ripler (veya full DVD'ler filan). Bu arada Digitürk gibi aboneli kanallardan da sayısız kayıtlar yapmıştım ama TV kartıyla yapılan kayıtlar malum, onları da bir köşeye attım. Nihayet uzun süre önce arşiv yapmayı bıraktım, ta ki sizin paylaşımlarınıza gelinceye kadar! Benim gibi film arşivi yapan bir yurttaşımızın nette şu yazdıklarını okuduktan sonra içimde bir kuşku doğdu, adam şöyle diyordu: "Binlerce filmden oluşan arşivimi barındıran hard disklerden birisi arızalandı, filmler uçtu gitti. Tam filmler için üzülüyorken zihnimde bir şimşek çaktı. Benim bu filmleri yenden izlemek için vaktim olmayacaktı ki! Geri kalanları da ben attım. Şimdi indiriyorum, seyrediyorum ve siliyorum." Adamın bu sözlerinni okuduktan sonra ben de arşiv yapmayı bıraktım ve arşivin bir bölümünü dağıttım. Altmış küsür yaşındayım, bu filmleri yeniden izlemeye vakit bulacağımı sanmıyorum. Günde 2 film izlesem 14 senemi alır. Ama zamanında çoğunu birkaç kez dikkatle seyretmiş olduğum için önemli şeyleri hatırlıyorum. Onlar üzerine mütalaa yapmak daha zevkli. Bu filmde de Anton Karas ve Zither'ini unutmamışım. Hatta o tarihteki TV/sinema dergilerinde bu Zither'i Sitar ile karıştırmışlar ve tanıtım yazılarında sitar diye bahsetmişlerdi. Oyza Zither bambaşka bir enstrüman. Filmleri miras bırakmak da akıl karı değil, pek bir işe yaramaz teknoloji çok hızlı değişiyor. Mesela buradaki Blu-ray 4K olarak dijitalleştirilmiş, DVD'ye kim bakar artık? Oysa DVD'nin ülkemize gelmesini iple çektiğim günleri, bir kaydedilebilir CD diske $25 verdiğim, kaydedicisine de $500 verdiğim günleri dün gibi hatırlıyorum.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,835

Çok donanımlı ve entellektüel bir sinema eleştirmeni olan Atilla Dorsay'ın kitaplarında "Üçüncü Adam" filmindeki müzik enstrümanı "Zither", "Sitar" (Hindistan'ın geleneksel enstrümanı) olarak yazılmış. Belki de bir dizgi hatasıdır.

Ucuncu_Adm_Thrd_Man_Dorsay_al_nt.jpg

Son düzenleme: