The Imitation Game Alan Turing Decoded

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,003
2. Dünya savaşı...
Atlas okyanusu derinliklerinde yüzlerce Alman U-Bot dolaşıyor. Amerikan ve İngiliz donanmasına ölümcül zararlar veriliyor, yüzlerce nakliye, savaş, yolcu gemisi batırılıyor, nereden çıktıkları, nereden torpido ateşleyecekleri belli değil, Toplamda 1.000'den fazla üretilmiş bu denizaltılar yok edilmeden Avrupa'yı kurtarmak mümkün değil
İngiliz istihbaratı Enigma'dan bir süredir haberdar, özellikle denizaltılar olmak üzere Alman kuvvetlerinin sevk ve idaresi bu şifreli kripto cihazı üzerinden sağlanıyor.
Çözmek için sıradışı insanlara, sıradışı bir zekaya ihtiyaç var.
Sadece bilgisayar biliminin kurucusu değil, yapay zekayı öngören müthiş bir zekadan bahsediyoruz. Kendi çağının Newton'u diyebileceğimiz Matematikçi Alan Turing sayesinde 2. Dünya savaşı muhtemelen birkaç yıl önce sona erdirilebilmiş, yüz binlerce insanın daha ölmesi engellenmişti.
1952 yılında sırf eşcinsel olduğu için kimyasal hadım edilerek ölümüne neden olunmuş ve bu olay halen İngiliz tarihinde yer alan en büyük kara lekelerden biri olarak görülmektedir.
Ölümden ancak 50 yıl sonra İngiliz hükümeti, ve Kraliçe resmi olarak özür dilemiştir.
1966 yılından beri her yıl onuruna, bilgisayar dünyasının Nobel'i diye adlandırılan Turing ödülü, bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilmektedir.
Ne yazık ki bu olağanüstü biyografiyi Türkçe'ye kazandıran bir yayınevi çıkmamış, belki Diyarda çıkar...

İyi Seyirler...

oxrsjwdr4murxjk5g.jpg

Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,473
9,094
Çağımız hiç şüphesiz , her şeyden önce '' Bilgi Çağı '' . Bilgi her alanda , elimizdeki en değerli anahtar . Ancak , '' bilgi '' yi edinme safhasından başlayarak , aktarılmasına kadar '' güvenlik '' durumu ister istemez ön plana çıkıyor . Yani , bir bakıma üretilen bilgisayarların , çeşitli faaliyetleri sürecinde , kendi güvenliklerinden başlayarak , ilettikleri her türlü bilginin '' güvenlik '' durumu , giderek günümüz insanının en önemli sorunlarından biri oldu. Sn. @cagan73 tarafından sunulan biyografi çizgi romanın öznesi , kriptoloji yani bilgi güvenliğini sağlayan şifre biliminin kurucularından '' Alan Turing ''. Turing'in yaşamından kesitleri , çizgi roman olarak kitap halinde edinmenin sevincini yaşamaktayım. Ne yazık ki , bu eserle aynı adı taşıyan filmi henüz izlemedim , en yakın zamanda izlemeyi planlıyorum. Teşekkürler @cagan73

Bir teşekkürüm de , görevi gereği farklı bir yere gitmesi nedeniyle bir süredir mesajlarına ara veren değerli @balkan dostumuzun paylaşımına tabii . Paylaşımı kadar , yeniden diyarımızda mesajını görmek çok sevindirici benim için . Teşekkürler @balkan .

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,003