Tekerlekler (Wheels) dizisi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,836
39,375
İstanbul
Tekerlekler-1-Wheels-E.png

TRT'de 1980 yılında gösterime giren ve çok sevilen, 1978 yapımı 5 bölümlük bir mini diziydi. Başrollerinde; Rock Hudson (Adam Trenton), Lee Remick (Erica Trenton), John Beck (Peter Flodenhale), Ralph Bellamy (Lowell Baxter) ve Blair Brown (Barbara Lipton) oynuyordu.
İngiliz-Kanadalı yazar Arthur Hailey'in, 1971 basımı aynı isimli romanından diziye uyarlanan eserde olaylar; 1960’ların sonlarında Detroit’te geçiyordu ve otomobil endüstrisine, özellikle de büyük bir otomobil üreticisi olan National Motors’un sahiplerine odaklanıyordu. Burada en çok dikkat çeken karakter ise, zengin ailenin damadı rolündeki Rock Hudson'dı.

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,836
39,375
İstanbul
11 Aralık 1978 (Sayı: 50) tarihli TV'de 7 Gün dergisinden...

TEKERLEKLER (WHEELS) DİZİSİ

"Cehennem Sıcağı"nın yerine, 10 hafta süreyle beyazcama gelecek olan "Tekerlekler" dünyada satış rekorları kıran bir romandan televizyona aktarılmıştır... Dünya otomobil sanayiinde dönen dolapları, ilginç aşk öyküleri, aile dramlarıyla içiçe veren, heyecanlı olduğu kadar öğretici de olan birinci sınıf bir dizidir... Gösterildiği her ülkede olay yaratmıştır.

Dizide başrolü "McMillan ve Karısı"nın yıldızı Rock Hudson oynuyor. "Zengin ve Yoksul"un Bill'i, "Mutsuzlar"ın Baba Baylır'ı ve Joseph Armagh'ın sevgilisi de "Tekerlekler"le tekrar ekranlarımıza geliyor...

Pazartesi akşamlan, yerimiz yurdumuz belliydi. Küçük Frenchmen's Bend kasabasında ya Willi Warner'in iflasına, ya da Ben Quick'in o derme çatma çiftçi kulübesine konuk oluyorduk. Bu kasabada kimlerle karşılaşacağımız da aşağı yukan belliydi. Ama "Cehennem Sıcaağında” dizisi, mutlu bir sonla ekranlara veda edince, ne yalan söyleyelim, bir garip olduk. Yakışıklı Ben Quick'i, sevimli Clara Wamer'i, başından hiç eksik etmediği kovboy şapkasıyla kasabanın kralı Willi Warner'i çok özleyecektik. Ama Pazartesi akşamlan, "Cehennem Sıcağında” dizisinin yerine "Tekerlekler"in alacağını öğrenince de eski dostları bir kenara bırakıverdik. Yeni dizi, öyle sıradan bir televizyon dizisi değildi. Yıllardır sözü edilen bir romandan ekrana uyarlanmış, dev bir yapımdl. Üstelik başrolde Rock Hudson oynuyordu, Ben Quick'ten ayrı düştük diye üzülürken, eski San Francisco Emniyet Müdürü McMillan’a tekrar kavuşuyorduk...

DEV BİR ESER, DEV YILDIZLAR, DEV BİR DİZİ…
"Tekerlekler", Amerikalı ünlü yazar Arthur Hailey'in aynı ismi taşyan romanından televizyon dizisi yapıldı. Dünyada, ikişer saatlik beş bölüm halinde oynatıldı ve gösterildiği her ülkede de büyük ilgi topladı.

Amerikanın "Best Seller 3 en çok satan kitaplar" şampiyonları arasında başta gelen Arthur Hailey'i televizyon izleyicileri "Tefeciler" dizisinin yazan olarak da anımsayacaklar. Sinema meraklıları ise onun "Otel", "Havaalanı" gibi romanlarından alınan filmleri mutlaka izlemişlerdir.

Arthur Hailey, uzun yıllar gazetecilik ve senaryo yazarlığı yaptıktan sonra roman denemeleri yapmaya başlamış ve ilk kez "Havaalanı" romanıyla edebiyat dünyasında büyük üne kavuşmuştu. Günümüzün “Best Seller” şampiyonlarının çoğu gibi o da belirli bir kesimi eserine konu alır ve ilginç serüvenlerle gerçekleri birbirine karıştırıp, yarı belgesel nitelikte bir eser ortaya çıkarır.

"Tefeciler”de Amerika'da büyük bankaların içyüzünü, borsalarda döndürülen dolapları izlemiştik. "Tekerlekler" ise otomobil sanayiinin iç. yüzünü gözler önüne seriyor. Arthur Hailey'in "Tekerlekler"i yazdığı sıralarda, bir başka ünlü romancı Harold Robbins de aynı konuyu içeren bir roman yazmıştı. Harold Robbins “'Betsy” adını verdiği romanı yüzünden Arthur Hailey ile yıllar öncesine uzayan dostluğuna son vermiş, çağdaş iki yazar, bir roman yüzünden birbirlerine düşman kesilmişlerdi. Bu arada Ford Ailesi de her iki yazarı suçlamış, "Tekerlekler” ve “Betsy”in Ford Ailesinin şöhretine gölge düşürdüğünü iddia etmişti.

İşte "Tekerlekler" böyle önemli ve de ünlü bir eser... Dizide baş rolleri oynayan sanatçıların hepsinin rollerini büyük bir 'başarıyla oynamalarıyla "Tekerlekler" son yılların en beğenilen TV dizilerinden biri oldu.

HOŞ GELDİNİZ ESKİ DOSTLAR
Kalabalık bir kadrosu var “Tekerlekler"in. Ama olaylar daha çok Trenton Ailesinin fertleri çevresinde gelişiyor. Adam Trenton (Roch Hudson) eşi Erica Trenton (Lee Remick) , oğulları Greg Trenton (Howard McGillin), Kirk Trenton (James Carroll Jordan) ve Lowell Baxter (Ralph Beis Ramy) dizinin başlıca kahramanlarını oluşturuyorlar. James Carroll Jordan’ı görür görmez anımsayacaksınız. “Zengin ve Yokgul” dizisinde Biliy’i canlandırmıştı. Bu kez de Trenton Ailesinin uçarı, işini bilir hovarda delikanlısı olarak ekranlara geliyor.

Ralph Bellamy, ”Mutsuzlar” dizisinin Baylor Carly’ı, "Tekerlekler” dizisinde de "Baba ' rolünde. Adam Trenton'un kayınpederi. Büyük bir otomobil fabrikasının sahibi. Kızına ve damadına karşı sert, olumsuz tüm tutumuyla dikkati çekiyor. “Mutsuzlar” dizisinin yaman işadamı, “Tefeciler" in ölümle pençeleşen genel müdürü, "Tekerlekler" de dev bir kuruluşun "Büyük beyin"i olarak karşımıza çıkıyor..

"Tekerlekler"in en önemli kahramanları Adam Trenton ile eşi, yani Rock Hudson ile Lee Remick...

Elli üç yaşındaki aktör Rock Hudson, bugüne kadar elli dokuz film çevirdi. "Mc Millan ve Karısı ” dizisi ise tam altı yıl sürdü. Kamyon şoförlüğü yaparak hayata atılan aktörün, çeyrek yüz yıl içinde bu kadar çok film çevirmesi, seyircinin ondan bıkmasına neden olmadı. Aksine, Rock Hudson da yaşlandıkça, ününü arttıran, giderek daha çok hayran toplayan bir sanatçı. Ona bugüne kadar oynadığı roller arasında en çok hangisini beğendiğini sorarsanız, hiç düşünmeden "Tekerlekler" diye cevap verecektir. Otomobillere özel merakı olan ve belirttiğimiz gibi hayata kamyon şoförlüğüyle başlayan Rock Hudson, otomobil sanayiinin girdisini çıktısını gayet iyi biliyor. Dizide canlandırdığı Adam Trenton'un karşılaştığı sorunların hiç de yabancısı değil.

Bu dizide onun canını sıkan tek olay da, dizinin bir bölümünde, rol arkadaşı Lee Remick'e şiddetli bir tokat vurmak zorunda kalması. Rock Hudson ile Lee Remick, dizide mutsuz bir çifti canlandırıyor. Lee Remick'in genç otomobil yarışçılarıyla flört etmesi, çoğu kez körkütük sarhoş bir halde dolaşması, şirketin genel müdürü olmak için büyük mücadele veren Adam Trenton'un sabrını taşırıyor ve eşinin yüzüne tokadı indiriveriyor…

Rock Hudson, “O sahnenin dizlden çıkarılmasını istedim ama kabul ettiremedim" diyor. “Blr kadına el kaldırmak bana çok ters geliyor. Üstelik Lee Remlck de çok sevdiğim ve de saydığım bir meslektaşım. İnanır mısınız, bu sahnenin çekimi İçin yarım gün uğraştık. Kamera çalışmaya başladığı zaman, elim havada kalıyor, bir türlü Lee Remlck’e vuramıyordum. Sonunda Lee, bana yalvarmaya başladı: "Ne olur Rock, hızlı vur, da şu sahne bitsin. Canımın acımaşına aldırma."

Bizim eski dostumuz Mc Millan, her şeye rağmen, sinemayı tercih ettiğini söylüyor. Altı yıl süreyle San Francisco Emniyet müdürünü canlandırmak, onu televizyondan soğutmuş. Ayrıca sinema filmlerinin çekimine daha fazla özen gösterildiğini, doksan dakikalık bir filmin çekiminin bazen on on iki hafta sürdüğünü, buna karşılık bir televizyon dizisinin bazen sekiz on günde tamamlamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Tabii "Tekerlekler" dizisi için böyle bir durum asla söz konusu olmamıştı. Dizinin dev kadrosu on saatlik diziyi tamamlayabilmek için aylarca stüdyoda sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar çalışmak zorunda kalmışlardı.

"Tekerlekler" ilginç bir konuyu, ilginç aşk öyküleri, aile dramlarıyla iç içe veren, heyecanlandırdığı kadar öğretici de olabilen birinci sınıf bir dizi... Bugüne kadar oynatıldığı ülkelerin hepsinde, herkesi ekran başına mıhlayan dört başı mamur bir TV yapımı.

“Tekerlekler”ın ilk bölümünü izledikten sonra ne Frenchmen's Bend kasabasını, ne Warner'leri ne de Ben Quick'i aramak aklımıza gelecek. (TV’de 7 Gün / 11 Aralık 1978 / Sayı: 50)

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,559
5,287
Osmaniye
Aristokrat kaliteli bir diziydi. Bir kaç yıl önce internette rastlamış hayal mayal hatırladığım için biraz bakayım demiştim. Ancak İngilizcem yeterli olmadığı için sadece seyretmekle kalmıştım. İngilizcem hala yeterli değil.

Not: Cep telefonu