Sinbad (Arabian Nights: Sinbad's Adventures) çizgi filmi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,938
İstanbul
Sinbad-Arabian-Nights-Sinbad-s-Adventures-4.png

Tek kanallı TRT döneminde yayınlanan unutulmaz çizgi dizilerden biri de buydu. Sinbad Bağdatlı zengin bir tüccarın tek oğluydu. En belirgin özellikleri; çok akıllı, yardımsever ve becerikli olmasıydı. Babasının aksine, en büyük hayali amcası Ali gibi okyanuslarda gezen bir denizci olmaktı. Bağdat’taki en yakın arkadaşı, şehrin sokaklarında su satan, Hasan adlı fakir bir çocuktu. Lakin, genelde Sinbad’ın yolculuklarında pek yer almazdı.

Sinbad’a yaşadığı birbirinden fantastik maceralarında, en başından beri “Şila” adında konuşan bir Mayna kargası eşlik ederdi. Oldukça zeki olan bu kargayı, kendisine amcası hediye etmişti. Şila aslında Satajit adlı bir büyücü tarafından kargaya çevrilmiş, güzeller güzeli bir prensesti ama bu sırrını birisine anlatacak olursa, ölene dek kuş formunda kalması için lanetlenmişti. Aynı büyücü tarafından, prenses Şila’nın anne ve babası da birer ak kartala dönüştürülmüştü. Sinbad’ın bunu anlaması pek uzun sürmemiş ve dizi boyunca yapılan bu büyüyü bozmak için mücadele etmişti.

Amcası Ali'nin maceralarını dinlemekten büyük keyif alan Sinbad, bir seyahatte kendisine katılmış lakin gemileri dev bir balina tarafından batırılmıştı. Mürettebatın hiç birinden bir haber alamayan Sinbad, Şila ile ıssız bir adaya düşerek kurtulmuşlardı. Bir başka gemi tarafından kurtarılan kahramanlarımız, eve döndüklerinde büyük üzüntü yaşamışlardı, zira Sinbad’dan uzun süre haber alamayan anne ve babası onu bulmak ümidiyle denize açılmış, fakat kendilerinden bir daha haber alınamamıştı.

Kahramanımız Sinbad dizi boyunca, arkadaşları; Şila, Ali Baba ve Alaattin ile farklı yerlere yolculuk ederlerdi . Bu maceralarında; devlere, cinlere, deniz kızlarına, dev kuşlara, dev yılanlara, minik adamlara, cadılara, büyücülere ve şeytani çeşitli yaratıklara rastlarlar ama bir şekilde onları alt etmeyi başarırlardı. Ayrıca Binbir Gece Masallarında yer alan “Alaattin’in Sihirli Lambası” ve “Ali Baba ve Kırk Haramiler”in yanında; “Balıkçı ile Cin”, “Büyülü Prens”, “Sihirli Lambanın Cini” ve “Uçan At” hikayeleri dahil olmak üzere bir çok başka karakter de dizi de yer almıştı.

Dizi nihayetinde mutlu sonla bitivermişti. Sinbad, Sinbad’ın arkadaşları ve arkadaşlarının yakınlarının başına gelen tüm kötülüklerin sorumlusu, bütün büyücü ve cadıların koruyucusu olan Mavi Şeytan Kral taşa dönüşmüş ve yaptığı-yaptırdığı tüm büyüler bozuluvermişti. Böylece, Mavi Şeytan Kral tarafından esir alınan Sinbad’ın kayıp ebeveynleri ve amcası da dahil olmak üzere sevdiği herkes özgürlüğüne kavuşmuş, tabi ki prenses Şila’nın ebeveynleri de kartal formundan insan formuna dönüşüvermişlerdi.

İYİ KARAKTERLERDEN BAZILARI:
Sinbad: Dizinin ana karakteridir. Bağdat’taki zengin bir tüccar ve karısının biricik oğludur. Genç yaşına rağmen olağanüstü zeki ve beceriklidir ve önüne çıkan her engeli aşmayı başarır. Denizci amcası Ali'den esinlenerek okyanusta maceradan maceraya atılır.

Şila: Başlangıçta Sinbad'ın denizci amcası Ali'ye ait olan ve sonra yeğeni Sinbad’a hediye edilen, zeki ve konuşan bir Mayna kargasıdır. Daha sonra ortaya çıkacağı gibi, Şila aslında kötü niyetli bir büyücü olan Satajit tarafından kargaya dönüştürülmüş bir insan prensestir. Şila, içinde bulunduğu bu kötü durumu birine isteyerek anlatırsa kalıcı olarak bu formda kalmaya lanetlenmiştir. Dizi boyunca Sinbad, onun durumunu öğrenir ve sonunda kendisinin ve ailesinin insan formlarına kavuşmalarına yardım eder.

Hasan: Fakir bir aileden gelen temiz kalpli bir çocuk ve düşük statüsüne rağmen Sinbad'ın en iyi arkadaşıdır. Bir esnaf adına Bağdat sokaklarında su satarak, annesinin ve üç küçük erkek kardeşinin geçimini sağlamaktadır. Bağdat haricindeki birkaç macerasında Sinbad’a eşlik etmiştir.

Ali Baba: Genç ve maceraya düşkün, çöllerde yağmalama yapan bir soygun çetesinin eski üyesidir. Bağdat'ta doğmuştur. Çocukken bir köle taciri tarafından kaçırılmış ve onu evlat edinen haydutlar tarafından kurtarılmıştır. Sinbad ile tanışıp arkadaş olduktan sonra fikrini değiştirip, geçmişine sünger çekerek, tüm maceralarında ona eşlik etmiştir.

Alaattin: Bir zamanlar, tüm isteklerini yerine getiren sihirli bir Cin lambası sayesinde kral olan, ancak yıllar önce onu kaybettikten sonra çok zor günler geçiren yaşlı bir adamdır. Nil'de kayıkçı olarak çalışırken, bir Nehir Cini teknesini çalmış ama Sinbad’ın yardımıyla teknesini geri almıştır. Bunun üzerine Alaattin de, Sinbad'a tüm maceralarında eşlik etmeye karar vererek, bilgeliğiyle ona hizmet etmiştir.

Deniz Kızı Prensesi: Sinbad’ın fakir bir balıkçıya yardım etmek için avlandığı sırada, kazayla ağına takılan, sıcakkanlı ve yardımsever bir deniz kızıdır. Sinbad kendisini koşulsuz olarak serbest bıraktığında, onunla arkadaş olmuş ve Sinbad’ın ne zaman denizde başı sıkışsa yardımına koşmuştur.

Kaptan Ali: Sinbad'ın çok sevdiği, gemisiyle sürekli okyanuslarda seyahat eden, iyi yürekli denizci amcasıdır. Ayrıca, konuşan kuş Şila’nın da ilk sahibidir.

Sinbad'ın Babası: Bağdat'ta zengin ve ünlü bir tüccardır. Oğluna karşı her ne kadar sert davranıyor görünse de, iyi niyetli ve fedakar bir babadır.

Sinbad'ın Annesi: Ev hanımıdır. Sinbad’ın üstüne tüm şefkatiyle titremektedir. Sinbad’dan haber alınamadığı dönemlerde, ağlamaktan bitap düşmüştür.

Şila’nın Ebeveynleri: Yaşlı kötü cadı Tabasa'nın oğlu Satajit tarafından ak kartallara dönüştürülen, ancak kızları gibi insan kişiliklerini koruyan bilinmeyen bir diyarın hükümdarları.

Jian: Yeşil renkli ve sivri kulaklı bir çöl devinin, sevimli küçük oğludur. Ali Baba yavru devi ilk gördüğünde korkudan hançerini onun ayağına saplamış, Sinbad hançeri yerinden çıkararak kendisine yardım etmiştir. Bu olaydan sonra minik dev Jian ile Sinbad arkadaş olmuşlar, öyle ki Sinbad ve arkadaşlarını yemeye hazırlanan dev babasını, bu teşebbüsünden vazgeçirerek, bir çok maceralarında onlara yardım etmeyi sağlamıştır.

Rok: Bir yolculuk sırasında Sinbad’ı gemisine alan bir kaptanının, ıssız bir adadaki kayalığın tepesinde bulduğu devasa yumurtadan çıkan dev kaya kuşudur. Gemide yumurtadan çıktığında Sinbad onu beslemiş ve arkadaş olmuştur. Buna karşılık, Rok da Sinbad’ın başı sıkıştığında yardımına koşmuştur.

KÖTÜ KARAKTERLERDEN BAZILARI:
Tabasa: En büyük zaafı farelerden aşırı korkması olan, yaşlı ve kötü bir cadıdır. O ve oğulları Satajit ile Balba; dizi boyunca Sinbad ve arkadaşlarına çeşitli tuzaklar kurarak, başlarının sürekli belaya girmesini sağlamışlardır.

Balba: Cadı Tabasa’nın büyücü olan küçük oğludur. Kötü büyü konusunda uzmandır, öyle ki tahta bir atı bile büyüyle uçurabilir. Büyücülük konusundaki deneyimlerini ağabeyi Satajit’e de aktarır.

Satajit: Cadı Tabasa'nın büyücü olan büyük oğludur. Prenses Şila’nın ebeveynlerini lanetleyerek ak kartallara dönüştürülmelerinden sorumludur.

Sugaru: Dıştan bakıldığında güzel, mavi tenli genç bir kadına benzeyen, ama aslında bir ineğin kafasına ve ön ayaklarına sahip olan kötü bir büyücüdür, ancak gerçek şekli her zaman gölgesiyle ortaya çıkmaktadır. Emrinde, yarasa kanatlı gorillere benzeyen uçan zebaniler vardır, ayrıca sihirli aynasıyla istediği kişiyi taşa çevirebilir.

Mavi Şeytan Kral: Serideki tüm kötü büyücülerin ve cinlerin koruyucusu olan, güçlü, mavi tenli bir şeytandır. Son bölümde, Sinbad’ın Sugaru’dan kaptığı sihirli ayna sayesinde taşa dönüştürülmüştür. Onun ölümüyle kurbanlarına yaptığı tüm lanetler sona ermiştir.


Sinbad.png
 
Son düzenleme:
Üst