Radikal Kitap - Sayı 188 - 22 Ekim 2004

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
695
9,572
İstanbul
8ghja0b.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,140
6,274

Sayın funghu ;

Bu gün 18 ocak 2026 Pazar
Kalktım , okuyorum saat 06'dan beri
Dışarıda yağmur ve soğuk
yoksulluk , haksızlık , kötülük , acımasızlık , vicdansızlık, adaletsizlik ....
Var , ..... var , ... var , ..... var....

"
Devrim daima 'bastırılmış olanın geri dönüşü' olarak anlamlandırılabilir. Tam da bu yüzden daima tekinsiz bir çekirdeğe sahiptir ve akıl yoluyla tam olarak kavranması mümkün değildir. Devrim hiçbir zaman simgesel düzenin yerini kibarca başka bir simgesel düzene bırakması olarak görülemez ; tersine arada geçilmesi gereken bir 'Gerçek' aşaması vardır ki, bu aşama tekinsiz bir dehşetle, tekinsiz bir keyifle iç içedir. Eğer çağımız kapitalizmin yeni ve bu kez kolay kolay evcilleştirilemeyecek bir krize gebeyse, bu 'Gerçek' aşamasından geçmemiz de kaçınılmaz görünüyor."

Bu satırlar 5. sayfadaki Bülent Somay'ın "Tarihin Bilinçdışı (Popüler Kültür Üzerine Denemeler)" kitabının tanıtım notundan (Bu satırlar da Bülent Somay'a ait.)
Vargı : Gençliğimizde de ondan beri de tartışıp durduğumuz bir konuya "DEVRİM"e değindiği için alıntıladım buraya... Okunup uzun uzun düşünülecek bir konu. Ben bu konuda yazsam ipin ucu kaçacak. Onun için aradan çekiliyorum. Size bırakıyorum. Lütfen siz düşünün. Dünü ile bugünü ve yarını ile düşünün....

"Folklor ve Edebiyat, Zaman Zaman İçinde, Az Gittik Uz Gittik gibi kitaplarını sonradan okuyacaktım. Başında Fethi Naci'nin bulunduğu Gerçek Yayınevi'nden çıkan 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı ile 100 Soruda Tük Folkloru adlı kitapları da.
......... Boratav'ın en verimli olduğu yıllarda siyasal gerekçelerle üniversiteden uzaklaştırılması, ....."
Bu satırlar 7. Sayfadan...
1940'lı yıllarda ırkçılarla solcuların amansız mücadelesi ve ırkçıların bu mücadelesini her zamanki gibi iktidarın desteği ile kazanması ve bu sol eğilimli değerli öğretim görevlilerinin (Pertev Naili Boratav , Behice Boran vb.) üniversitelerden atılması. Peki kim kaybetti. Sadece bu atılanlar mı?

11. sayfada "Boyut Yayın Grubu ...kitaba yeni yaklaşımlar" reklamı var. Boyut Yayın Grubu'nun ürünlerini lütfen inceleyiniz... Gerçekten de "kitaba yeni yaklaşımlar" getirmemişler mi?

Tam 72 sayfalık dev bir dergi olmuş ( 23. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı Özel Sayısı) , radikal kitap eki....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....