kemalettin
Onursal Üye
- 13 Eyl 2011
- 590
- 3,220
Nostalji Haftası: Çizgi Filmler
GazetePencere 16 Mart 2024
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Oscar Ödülleri’nin sahiplerini bulması ve sezonun da yavaşlamasından istifade biraz rölantiye geçip, gençliğimize yola çıkacağımız bir yazı yazmak istedim. Tabii tek sebep bu değil. Önümüzde heyecanlı bir olay var. En azından benim jenerasyonum için heyecanlı olduğunu tahmin ettiğim bir olay. Büyük sevdalısı olduğumuz X-Men’in 90’larda çıkan çizgi filmi geri dönüyor. Ayın 20’sinde bu sebeple Disney+’ta buluşacağız ancak o zamana kadar bir dönüp bakalım derim. Neye mi? Çocukluğumuzu çağrıştıran, bizi büyüten çizgi filmlere.
Yapımlarımıza geçmeden hemen belirtmek istiyorum, burada sadece jenerasyonlarımız için tanımlayıcı olmuş dizi şeklinde izlediğimiz işleri yazmak istedim. Hepimiz için kıymetli onlar. Bazen dönüp dönüp yeniden izlediğimiz, bazen beklenmedik bir yerde hatırlayıp “Yahu ne güzeldi, izlerdik” dediğimiz yapımlar bunlar. Tabii böyle bir yazıyı sadece kendi fikirlerime dayandıramazdım, bu vesileyle benimle değerli fikirlerini ve gençlik anılarını paylaşan ailem ve değerli dostlarıma teşekkürlerimi de iletirim.

- Temel Reis, Sinbad’a Karşı, 1936 (MUBİ)
Bu arada seri içerisinden bu özel bölümün MUBİ kütüphanesine eklenmesi de rastlantısal değil elbette. Bu 16 dakikalık kısa film aynı zamanda Oscar adayı olmuş ve barındırdığı tekniklerle animasyon tarihinde önemli bir yere sahip. Animasyona üç boyut hissi veren sahnesiyle ünlü ve animasyonu teknik açısından ileri götüren bir yapım. Bu bölüm haricindeki diğer bölümler ise YouTube’da mevcut.
- Tom ve Jerry, 1941 (YouTube)
Daha sonra farklı kişilerin elinden çıkmaya devam etse de orijinal çizgisinde oldukça kaliteli bir yapım olduğuna hemfikir olabiliriz diye düşünüyorum. Özellikle fiziksel komedinin baş tacı olarak da anabiliriz kendilerini. Seneler boyunca birkaç cümleden fazla konuşmamış olsalar da biz onların karakterlerini çok iyi biliriz. Jerry candan ve oyuncu bir arkadaştır, Tom ise hemen kızmaya meyilli biraz da inatçı bir karakter. Yine de Tom’dan nefret etmeyiz, çünkü o da Jerry gibi oyuncu ve sevimli bir tarafa sahiptir. Bu arada Tom ve Jerry her zaman dövüşüp durmazlar, bazen en iyi arkadaşlardır. Bu yönüyle biraz kardeş ilişkisine benzetebilir ve böylece onların kavgaları daha da sempatik hale gelebilir.
- Heidi, Alpler’deki Kız 1974 (FilmBox+)
İsviçreli Johanna Spyri’nin kitabından uyarlanmış bu dizinin jeneriğini izlemenin bile pek çok insan için huzuru verici bir yönü var. Heidi hem duygusal ve önemli temalar hakkında konuşan bir çizgi dizi hem de bunu neşeli ve renkli bir şekilde yapmayı başarmış bir yapım. Onu izlerken Heidi ve arkadaşlarına bağlanıyor, hikayesiyle duygusal bağlar kuruyorsunuz. Heidi’nin İsviçre doğasının içinde olması da kıymetli. Böylece çocuklarla doğayı ve hayvanları sevmenin güzelliğini de paylaşıyor. Bu yapımın İsviçre’de geçmesi ve materyalini İsviçreli bir yazardan almasına rağmen, yönetmenliğini ünlü Japon stüdyosu Ghibli’nin kurucularından olan Isao Takahata’nın yaptığını da ekleyelim.
- X-Men, 1992 (Disney+)
Mutant olduğunu keşfeden Jubilee’yle başlayan yolculuk, her daim heyecan katsayısını yüksek tutmayı beceriyor. Aynı zamanda “süper kahraman” anlatısının en önemli ve popüler ögelerinden biri olmayı da başarıyor. Pek çok arkadaşım için çizgi romanlara sempati de oluşturmuş bu yapım. Bu dizinin bu kadar sevilen bir iş olması belki Marvel sinematik evreninin neden bu kadar sevildiğine de biraz ışık tutuyor olabilir diye düşünüyorum.
- Pokemon, 1997 (Netflix)
- Sünger Bob Kare Pantolon 1999 (Netflix)
- Avatar: Son Hava Bükücü, 2005 (Netflix)
…
Bu yazıda dönüp baktığımız dizilerin, sizde sıcak bir anıyı çağrıştırmış olmasını umarım. Bu yazıdaki çoğu dizi için “yeniden olsa açıp izlerim” söylediğinizi duydum. Belki de bu hafta bir değişiklik yapıp bunlardan birini açıp izleyebiliriz? Ne dersiniz?