Nasıl Yapılır Serisi: CBX Tools [PDF den CBR ye, CBR/CBZ den PDF ye çevirici ve CBR/CBZ optimizasyon programı]

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,979
90,465
hiçbiryerde :)
Cevaplar, bu nasıl denirdi, hap gibi mi, basit ve net açıklamalar için çok teşekkür ederim.

Genelleme yapmayayım ama bendeki genel görüş "saldım çayıra, mevlam kayıra"
olduğu için şu anda kendi tarayıp paylaştığım bir çok dosya arşivimde yok :).

Yeğenim Hollanda'da üniversiteye başladı bu yıl, zar zor burs bulup da gidebildi.
Aralık sonunda gelmişti buraya, dün beş günlüğüne yine gelmiş. Sordum, bir iki
ay bekleseydi yıl sonunu, çünkü annesi onun yanındaydı son bir ay kadar... Neymiş,
oradaki insanlar soğukmuş, arkadaşları da çok muhabbet etmiyormuş, buluşunca
kısa sürede ayrılıp, herkes kendi işine bakıyormuş. O yüzden memleketi çok özlemiş.

Bu konu başından beri bilgileri veren bir akıl var ve iki yıl önce paylaşılmış bu
konuyu tam bilmeyen, şu çok derli toplu, veri saklama yöntemlerini dahi daha
şimdi biraz daha iyi anlayan benim gibi hayta akıllar da var (çoğunlukta)...
demem o ki, hadi bizden geçti sayılır ama çocuklarımız umarım daha iyi olur.

Son düzenleme:

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
831
10,458
Cevaplar, bu nasıl denirdi, tablet gibi mi, basit ve net açıklamalar için çok teşekkür ederim.

Genelleme yapmayayım ama bendeki genel görüş "saldım çayıra, mevlam kayıra"
olduğu için şu anda kendi tarayıp paylaştığım bir çok dosya arşivimde yok :).

Yeğenim Hollanda'da üniversiteye başladı bu yıl, zar zor burs bulup da gidebildi.
Aralık sonunda gelmişti buraya, dün beş günlüğüne yine gelmiş. Sordum, bir iki
ay bekleseydi yıl sonunu, çünkü annesi onun yanındaydı son bir ay kadar... Neymiş,
oradaki insanlar soğukmuş, arkadaşları da çok muhabbet etmiyormuş, buluşunca
kısa sürede ayrılıp, herkes kendi işine bakıyormuş. O yüzden memleketi çok özlemiş.

Bu konu başından beri bilgileri veren bir akıl var ve iki yıl önce paylaşılmış bu
konuyu tam bilmeyen, şu çok derli toplu, veri saklama yöntemlerini dahi daha
şimdi biraz daha iyi anlayan benim gibi hayta akıllar da var (çoğunlukta)...
demem o ki, hadi bizden geçti sayılır ama çocuklarımız umarım daha iyi olur.
Yazdıklarınız insanın kendini ve yaptıklarını sorgulamasına neden oluyor. Belki de doğrusu “saldım çayıra, mevlam kayıra” metodudur. Çünkü bir noktadan sonra insan ister istemez “Ben bu sakladıklarımı gerçekten tekrar okuyacak mıyım?” diye düşünüyor. Arşivlemek güzel bir alışkanlık ama kontrolsüz olunca kolayca biriktirme refleksine dönüşüyor. O yüzden bence burada asıl mesele her şeyi saklamak değil, gerçekten değerli olanı ayıklamak. Çünkü zaman sınırlı, dikkat sınırlı; elinin altında binlerce şey olması çoğu zaman hiçbirine dönmemek anlamına geliyor. Hele de sitemizde paylaşılmış ve henüz hiç okumadığım binlerce çizgi roman sırada beklerken.
Bir de bu arşivlerin çoğu sadece bizim erişebildiğimiz şeyler oluyor. Yani aslında onca kaynak bir yerde “kapalı kutu” gibi kalıyor. Bu da insanın motivasyonunu sorgulamasına neden oluyor: Hem zaman harcıyorsun hem depoluyorsun ama belki de kimse bundan faydalanmıyor, sen bile.
Öte yandan herkesin ortak katkı yapabildiği, düzgün organize edilmiş kolektif bir arşiv fikri gerçekten çok cazip. Aslında bunun farklı örnekleri var ama ya çok dağınık oluyor ya da telif ve erişim gibi sebeplerle sürdürülebilirliği zorlaşıyor.

Keşke derneğin daha çok kaynağı ve imkânı olsa da paylaşımlar MediaFire ya da Mega gibi kişisel linkler yerine doğrudan derneğin sağladığı sunucular üzerinden paylaşılıp indirilebilse, hatta online olarak okunabilse. Burada düzenlenip her bir başlık altında paylaşılan dosyalar topluca görülebilse. Bu durumda en azından benim için bir arşivleme gereksinimi olmazdı.

Son düzenleme: