Müzeler

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,392
Anıtkabir ve Atatürk Müzesi

anitkabir1.jpg


Adres Anıt Caddesi Tandoğan/Ankara
Telefon (0090) 312 231 79 75
Ziyaret Saati Kış: 09.00-12.00/13.00-17.00
Yaz: 09.00-12.30/13.30-17.00
Pazartesi hariç her gün

Bilgi: Anıtkabir Proje Yarışması şartlarına uygun olarak, Misak-ı Milli ve İnkılâp kuleleri arasındaki bölüm müze olarak belirlenmiştir. Bu amaçla 21 Haziran 1960'ta Anıtkabir Atatürk Müzesi açılmıştır. Burada Atatürk'ün kullandığı eşyalar ve kendisine hediye edilen armağanlar ve giysileri teşhir edilmektedir.
Müzede ayrıca Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından A. Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen'in müzeye armağan ettikleri Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

Cumhuriyet Müzesi

cumhuriyet1.jpg


Adres Cumhuriyet Cad. Ulus / Ankara
Telefon (0090) 312 311 04 73
Ziyaret Saati 09.00-12.00/13.30-17.00
Pazartesi Hariç Her Gün

Bilgi: Cumhuriyet Halk Fırkası olarak tasarlanan, ancak, I. Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiye'si Meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle değişiklik yapılarak II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmıştır.

Bodrum üzerine iki katlı olan yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki Meclis Salonunun üç kenarına dizilmiştir. Özgün eşyaları ile Meclis Toplantı Salonu, Atatürk ilke ve inkılaplarının anlatıldığı odalar, ilk üç Cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar dönemlerini yansıtan belgeler, fotoğraflar ile bazı şahsi eşyaları sergilenmektedir. Toplantı salonunda ise Atatürk'ün 15-20 Ekim 1927 tarihinde okuduğu Büyük Nutuk' tan bir bölüm, balmumu heykellerle canlandırılmıştır.

Anadolu Medeniyetler Müzesi

anadolu-medeniyet.jpg


Adres Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Gözcü Sokak No:2 06240 Hisar
Telefon
Faks (0090) 312 324 31 60
(0090) 312 311 28 39
Ziyaret Saati 8:30-19:00
Her Gün

Bilgi: Ankara’da, Anadolu'nun arkeolojik eserlerini sergileyen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan bir müzedir. Atpazarı semtinde, Ankara Kalesi'nin dış duvarının güneydoğu kıyısında, yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı yapısında yer alır. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri Kurşunlu Han'dır.Başlangıçta sadece Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiği müze, daha sonra diğer uygarlıklara ait eserlerle zenginleşmiş ve Hitit Müzesi olmaktan çıkıp,Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline gelmiştir. Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri
Müzesinde, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar Osmanlı Devrinin bu tarihi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.
Ankara'da ilk müze, Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey tarafından 1921 yılında kalenin Akkale olarak isimlendirilen burcunda kurulmuştur. Bu müzenin yanı sıra
Augustus Mabedi ile Roma Hamamından da eser toplanmıştır.
Atatürk'ün isteği ile merkezde bir 'Eti Müzesi' kurma düşüncesinden hareket edilerek, diğer bölgelerdeki Hitit eserleri de Ankara'ya gönderilmeye başlanınca
geniş mekanlara sahip bir müze binası gerekli görülmüştür. Zamanın Kültür Müdürü Hamit Zübeyr Kosay tarafından devrin Millî Eğitim Bakanı Saffet Arıkan'a, metruk halde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Hanın onarılarak müze binası olarak kullanılması önerilmiş ve 1938 yılından 1968'e kadar devam eden bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. 1943 yılında binaların onarımı devam ederken Alman arkeolog H. G. Güterbock başkanlığındaki bir heyet tarafından düzenlenmiş olan kubbeli orta salon ziyarete açılmıştır. Bu bölümün onarım projesi Y. Mimar Macit Kural, onarımı ise Y. Mimar Zühtü Bey tarafından
yapılmıştır. 1948 yılında müze idaresi Akkale'yi depo olarak bır kullanulmıştır

Kurtuluş Savaşı Müzesi I. TBMM Binası

kurtulus-savasi.jpg


Adres Cumhuriyet Cad. No:14 Ulus
Telefon (0090) 0312 310 53 61
Ziyaret Saati Kış: 09.00-12.00/13.00-17.00
Yaz: 09.00-12.30/13.30-17.00

Bilgi: Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.

Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (ANDEZİT) kullanılmış olmasıdır.

Meclisin, 23 Nisan 1920'de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır.

23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Bina 23 Nisan 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.

Atatürk'ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon Ve teşhir-tanzim çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981 tarihinde "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.

Binanın Bölümleri

Koridor
Koridorun sol tarafında ve odalarda 1918-1923 yılları arasındaki olaylar, tarih sıralamasına göre yağlıboya tablo, fotoğraf, belge, bazı objeler, harp silah araç gereçleri ve modelleriyle anlatılmaktadır.

Koridorun sağ tarafında ve odalarda ise Meclis çalışmaları birinci ve ikinci dönem mebuslarına ait fotoğraf, yağlı boya tablo, belge, hatıra eşyaları ve bazı objeler sergilenmektedir.

Riyaset Divanı-Bakanlar Kurulu Odası
Girişte, koridorun solundaki ilk odadır. Burası icra vekilleri heyeti odası olarak kullanıldığı gibi,Riyaset Divanı odası olarak da kullanılmıştır. Burada Sivas Kongresi'nde kullanılan başkanlığa ait masa, ortada uzunca bir masa ile sandalyeler teşhir edilmekte, odanın duvarlarında ise Cumhuriyet'in ilanından sonraki ilk Bakanlar Kurulu üyelerinin fotoğrafları bulunmaktadır. Oda ilk hali korunarak teşhir edilmektedir.

Encümen Odası (Komisyon Odası)
Koridorun solundaki ikinci oda olup, mecliste çeşitli konuların komisyonlar tarafından incelendiği odadır. Odada Mondros Müterakesi'nden başlayarak Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri ve Misak-ı Milli belge, fotoğraf ve bazı objelerle anlatılmaktadır. Odada sergilenen en önemli eser Erzurum Kongresi'nde kullanılan mühürdür.

Dinlenme Odası
Koridorun solundaki üçüncü odadır. Meclis kulisi olarak kullanılmıştır. Odada Mustafa Kemal'in Ankara'ya gelişini anlatan bir yağlı boya tablo yer almaktadır. Meclisin açılışı, Sevr ve Lozan anlaşmalarına göre Türkiye'nin durumu 1. ve 2. İnönü muharebeleri fotoğraf, belge ve haritalarla anlatılmaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan telefon santralı, bazı harp araç ve gereçleri Gümrü Antlaşması sırasında Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilen gümüş yemek takımı sergilenmektedir.

Şer'iye Encümeni Odası
Koridorun solundaki dördüncü odadır. Bu odada yasa tekliflerinin anayasaya uygunluğu görüşülürdü. Kurtuluş Savaşı'nın son aşaması olan Büyük Taarruz fotoğraf, belge ve haritalarla anlatılmaktadır. Odada Misak-ı Milli'yi temsil eden sembolleri taşıyan bir halı, istiklal madalyaları, Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Meclis balkonunda gösteren yağlıboya tablo sergilenmektedir.

İdare Odası
Koridorun solundaki beşinci oda Meclis idare odası olarak kullanılmıştır. Odada İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşı'na katılan komutanların fotoğrafları, Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşmaları ile ilgili belgeler, Ankara'nın Başkent oluşu, Cumhuriyetin ilanı, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı seçildikten sonra meclisteki konuşması ve Cumhurbaşkanı iken çekilen fotoğrafı, Mustafa Kemal'e ait baston, mavzer mühürler ile Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı dürbün, üniforma örnekleri, 23 Nisan 1920'de meclis binasına asılan Recep Peker imzalı bayrak, Büyük Millet Meclisi'ne Hanımlar Esirgeme Derneği'nin hediye ettiği üzeri yazılı örtü sergilenmektedir.

İdare Odası
Koridorun sağındaki beşinci ve altıncı odalar meclisin idari odaları olarak kullanılmıştır. Bugün altıncı oda müze idare odası olarak kullanılmaktadır. Beşinci odada ise birinci ve ikinci dönem mebuslarına ait fotoğraflar, hüviyet vesikaları, TBMM tarafından mebuslara hediye edilen mavzerler, istiklal madalyaları, rozetler, belgeler ve özel hatıra eşyaları sergilenmektedir.

Meclis Toplantı Salonu
Koridorun sağında yer alan büyük salon toplantı salonudur. Burası ilk haliyle teşhir edilmektedir. Salonun ortasında Başkanlık ve Divan üyeleri kürsüsü, kürsünün arkasında eski yazıyla "Hakimiyet Milletindir" yazısı yer almaktadır. Kürsünün karşısındaki sıralar Bakanlar Kurulu, yanlardaki sıralar milletvekilleri, sağdaki balkon kordiplomatik, soldaki balkon dinleyiciler, balkon altları ise yerli ve yabancı basın temsilcileri yeri olarak kullanılmıştır.

Meclisin 23 Nisan 1920'de toplandığı bu salonda bulunan kürsü, Ankaralı bir marangoz tarafından yapılarak meclise hediye edilmiş, sıralar Ankara Öğretmen Okulu'nun uygulama sınıfından, iki petrol lambası ile sac sobalar civar kahvehanelerden, büro malzemeleri ise resmi dairelerden getirilerek, Ankara'da kurulmakta olan ve millet egemenliğine dayanan ilk meclis binasının temelleri milletle birlikte burada atılmıştır.

Mescit
Müze girişinin sağındaki ilk odadır. Sade bir görünümü olan bu odada seccade ve Kuran rahleleri teşhir edilmektedir.

Reis Odası (Meclis Başkanı Odası)
Sağdan ikinci oda olup Mustafa Kemal'in Meclisteki çalışma odasıdır. İlk hali korunarak teşhir edilmektedir. Sade bir görünümü olan bu odada çok önemli kararlar alınmıştır. Bu odada milli bayramlarda zaman zaman sergilenen Cumhurbaşkanlığı mührü müzenin en önemli ve en seçkin eserleridir.

Alt Kat
Müzenin alt katı bugün fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır.
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,392
Etnografya Müzesi

etnografya.jpg


Adres Talatpaşa Bul. Opera / Ankara
Telefon (0090) 312 311 95 56
Ziyaret Saati 08.30-12.30/13.30-17.30
Pazartesi hariç her gün

Bilgi: Etnografya, Ankara'nın Namazgah adı ile anılan semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulmuştur. Müze 18.7.1930'da halka açılmış ve 1938 Kasım ayında Müzenin iç avlusu, geçici kabir olarak ayrılıncaya kadar açık kalmıştır. Atatürk'ün naaşı 1953'de Anıtkabir'e nakline değin burada kalmıştır. Bu kısım halen Atatürk'ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunmaktadır.15 yıl süreyle Etnografya Müzesi Anıtkabir görevini görmüştür.


Resim ve Heykel Müzesi

resm-heykel.jpg


Adres Opera Meydanı-Ulus ANKARA
Telefon (0090) 312 310 20 94
Ziyaret Saati Ziyarete açık saatler : 09.00-12.00/13.30-17.00
Ziyarete açık günler : Pazartesi hariç her gün

Bilgi: Atatürk'ün direktifleri üzerine Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1927 yılında Türk Ocağı olarak yapılmıştır. Türk resim ve plastik sanatına ait eserler yer almakta; sergi salonlarında yerli ve yabancı sanatçılara ait geçici sergiler düzenlenmektedir.


MTA Tabiat Tarih Müzesi

tabiat.jpg


Adres Eskişehir Yolu Balgat/Ankara
Telefon (0090) 312 287 34 30
Ziyaret Saati Hafta İçi:09.00-17.00 - Cumartesi-Pazar: 10.00-15.00
Resmi bayram tatilleri hariç

Bilgi: Müzede Jeolojik, Paleontolojik, fosil, mineral ve taş örnekleri sergilenmekte, özellikle Maraş Filine ait iskelet, 193 milyon yıl önce Ankara çevresinde yaşamış dev Amonit, Manisa Salihli Çakalar Volkanizmasında bulunmuş Anadolu'da 25.000 yıl önce yaşayan Homosapiens insanın volkan külleri üzerindeki fosilleşmiş ayak izleri sergilenmektedir.


Roma Hamamı Müzesi

roma-hamami.jpg


Adres Çankırı Cad. Dışkapı
Telefon (0090) 312 310 72 80
Ziyaret Saati 8:30-19:00 Her gün

Bilgi: Ulus Meydanından Yıldırım Beyazit Meydanına uzanan Çankırı Caddesi üzerinde, Ulus'tan itibaren yaklaşık 400 m. uzaklıkta, yolun batısında, caddeden 2.5 metre kadar yükseklikte yer alan Roma Hamamı, III. Yüzyılda Septimius Severus'un oğlu Roma İmparatoru Caracalla (212-217) tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılmıştır.


Gordion Müzesi

gordion-muzesi8.jpg


Adres Yassıhöyük Köyü Polatlı
Telefon (0090) 312 638 21 88
Ziyaret Saati Pazartesi hariç her gün
Yaz: 08.30-17.30 (Her gün) - Kış: 08.30-17.

Bilgi: 1963 yılında bugün Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip bir küçük köyün yanında kurulmuştur. Bugün Gordion Müzesi'nde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir. Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır. Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir.

Çankaya Köşkü Müzesi

cakaya-kosku.jpg


Adres Cumhurbaşkanlığı Köşkü Bahçesi Çankaya/Ankara
Telefon (0090) 312 427 43 30/317
Ziyaret Saati Pazar ve Tatil Günleri 13.00-17.00

Bilgi: Çankaya Köşkü, Müze Köşk'ün hemen sağ tarafında ve onun bittiği yerde başlayan sütunlu, pembe tarihi bir yapıdır.Yapımına 1931 yılında başlanılan ve ilk yıllarda Yeni Köşk olarak da adlandırılan Çankaya Köşkü 1932 yılı Ekim ayında tamamlandı.
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,392
Atatürk Evi Müzesi

ataturkevi1.jpg


Adres Atatürk Orman Çiftliği Gazi Mahallesi
Telefon (0090) 312 212 65 06
Ziyaret Saati 09.00-17.00 Pazartesi- Cuma hariç

Bilgi: Atatürk'ün doğup, büyüdüğü Selanik'teki evin ve eşyaların aslına uygun kopyasıdır.
Atatürk' ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri içerisinde, Türk Ulusu' nun Ata' sına sevgi ve saygısının kanıtı olarak Selanik' teki Atatürk Evi' nin aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Ankara Ticaret Odası' nın girişimi ile Çarmıklı kardeşler tarafından Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılarak 1981 yılı 10 Kasım günü törenle ziyarete açılmıştır. Ayrıca bu etkinlikler içerisinde Tarımcı Atatürk Anıtı da yaptırılmıştır. Atatürk evi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünce yönetilmektedir.

TCDD Atatürk Evi Müzesi

tcdd-ataturk.jpg


Adres TCDD Genel Müdürlüğü Binası, Gar
Telefon (0090) 312.309 05 15/4084
Ziyaret Saati 09.00-12.00/13.00-17.00
Pazar-Pazartesi hariç

Bilgi: Bağdat Demiryolunun yapımı sırasında, 1892'de yapılmış olan, eski adıyla "Direksiyon Binası", Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Ankara Gar Kompleksi içinde yer almaktadır. Atatürk'ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelişinden itibaren Başkomutanlık karargahı ve konutu olarak uzun süre emrine tahsis edilmiş, 1920-1922 yılları arasında alınan en önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmiştir. Kurtuluş Savaşının Hareket planları burada hazırlanmış, 21 Ekim 1921 tarihinde, Fransızlarla yapılan anlaşmanın görüşmeleri ve imza töreni bu binada gerçekleşmiş, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin oluşturulması ile bugünün her yıl Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasının kararları bu binada alınmıştır.

Ulu Önder Atatürk'ün aziz hatırasını yaşatmak amacıyla TCDD, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçkin bir yeri olan bu binayı yeniden düzenleyerek, 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak halkın hizmetine açmıştır.

Lokomotif Müzesi

lokomatif-muze.jpg


Adres Ankara Gar Sahası Celal Bayar Bulvarı Üzeri
Telefon (0090) 312 309 05 15/4774
Ziyaret Saati 08:30-18:30 Hergün açık


TRT Müzesi ve Ulusal Kurtuluş Sergisi

trt.jpg


Adres TRT Oran Sitesi Oran Yolu
Telefon (0090) 312 490 43 00
Ziyaret Saati Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri 11.00-15.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Bilgi: 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği "TRT Radyo Müzesi", Ankara, İstanbul radyo ve televizyon stüdyolarından elde edilen kullanım dışı malzemelerin onarım ve bakım işlerinden sonra, "TRT Müzesi" olarak 1994 yılında Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmış ve Kültür Bakanlığı'nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir.


ODTU Müzesi

odtu-m-03.jpg


Adres ODTÜ Kampüsü
Telefon (0090) 312 210 10 10
Ziyaret Zamanı Ziyarete açık saatler : 08.30-17.00
Ziyarete açık günler : Cumartesi-Pazar hariç

Bilgi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi arazisi içerisinde bulunan arkeolojik alanlardan elde edilen eserler ile yavaş yavaş ortadan kalkan halk el sanat eserleri sergilenmektedir. Ayrıca, Beşevler Frig Tümülüsü kazıları buluntularından Kalkolitik, Eski Tunç, Frig çağı eserleri de Müzede yer almaktadır
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,392
Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi

mehmet-akif-ersoy.jpg


Adres Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü Sıhhiye
Telefon (0090) 312 305 21 23
Ziyaret Saati Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında hergün saat: 10.00-12.00, 14.00-16.00 arasında ziyarete açıktır.

Bilgi: Mehmet Akif Ersoy Evi, yüksek avlu duvarları ile çevrili olup bahçesine küçük avlu kapısından girilmektedir. Bahçenin ortasında yer alan bina iki katlı ahşap bir evidir. Üst kata çıkan tahta trabzanlı merdiven boyunca Ersoy'a ait fotoğraflar bulunmaktadır. Üst katta dinlenme ve toplantı odası yer almıştır. Evin en gösterişli alanı olan toplantı odasının tavanı, ortada kalem işleriyle süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel tavanıdır.


Devlet Mezarlığı Müzesi

devlet-mezarlıgı.jpg


Adres A.O.Ç. Gazi Mahallesi
Telefon (0090) 312 221 06 27
Ziyaret Saati 09.30-17.00 Kış: 09.30-16.30
Cumartesi-Pazar: 10.00-17.00
(Pazartesi-Salı hariç)

Bilgi: Devlet mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Atatürk’ün silah arkadaşlarının (Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış 61 komutanın) mezarlarının yer aldığı 1988 yılında hizmete açılmış anıt-park niteliğindeki mezarlıktır. Ankara’da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alır. 536.000 metrekarelik alanda yer alan ve 356.000 metrekaresi yeşil alan olan park, halka açıktır. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yönetilir.
Devlet Mezarlığı yaptırılması için 10 Kasım 1981 tarihinde 2549 Sayılı Kanun hazırlanmıştır. Mezarlık için Milli Savunma Bakanlığı’nın 1982 yılında açtığı yarışma sonucu 42 proje arasından seçilen Y.Müh.Mimar Özgür Ecevit ile, Y.Ziraat Müh. Ekrem Gürenli’nin projesi uygulanmıştır. Bu projede İslam kültürüne uygun olarak gösterişli mezarlardan kaçınılmış, işlevsel olmayan anıtsal formlar kullanılmamış ve hüzünlü bir hava oluşmamasına dikkat edilmiştir. 30 Ağustos1988 günü devlet töreni ile hizmete açılmıştır.


Hava müzesi

hava-müzesi.jpg


Adres Hava Lojistik Komutanlığı İstanbul Yolu 12. Km Etimesgut
Telefon (0090) 312 244 85 50/40 59-41 14
Ziyaret Saati 09.00-16.30 Pazartesi-Salı hariç

Bilgi: Müzede, çeşitli maketler, fotoğraflar, belgeler, pilot giysileri ve uçuş ekipmanları sergileniyor.


Oyuncak Müzesi

oyuncak-1.jpg


Adres Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Cemal Gürsel Caddesi / Cebeci
Telefon: 0 312 363 33 50/335-340
Ziyaret saati 10.00-17.00 ( Cumartesi-Pazarı hariç)
Ziyaretler randevuludur.


Eğit-Der Eğitim Özel Müzesi

egit-der-egitim-müzesi.jpg


Adres Eğit-Der Eğitim Müzesi, Sokullu Mehmet Paşa Cad. 105/2 Dikmen
Telefon (0090) 312 480 75 64
Ziyaret Saati Telefon edildikten sonra ziyaret edilebilir.

Bilgi: Eğitim ile ilgili düşün ürünlerini ve belgeleri derlemek, kalıcılığını sağlamak; bunları, öğrencilerin, eğitimcilerin, araştırmacıların, bilim adamlarının, ilgilenecek herkesin görüşlerine sunmak.
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,392
Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi

cocuk-esirgeme.jpg


Adres Necatibey Cad. No:11 Kat:7 Sıhhıye/Ankara
Telefon (312) 232 26 05/274

Bilgi: Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda öksüz ve yetim kalan çocukların korunması, bakımının sağlanması, eğitilmesi ve yetiştirilmesi amacıyla 30 Haziran 1921 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Çocuk Esirgeme Kurumu (Himaye-i Etfal Cemiyeti) Cumhuriyet Dönemi'nde çocuklara ve ailelere bakım, eğitim, sağlık ve kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunan ilk kurumdur.


TRT Müzesi ve Ulusal Kurtuluş Sergisi

trt.jpg


Adres TRT Oran Sitesi Oran Yolu
Telefon (0090) 312 490 43 00
Ziyaret Saati Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri 11.00-15.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Bilgi: 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği "TRT Radyo Müzesi", Ankara, İstanbul radyo ve televizyon stüdyolarından elde edilen kullanım dışı malzemelerin onarım ve bakım işlerinden sonra, "TRT Müzesi" olarak 1994 yılında Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmış ve Kültür Bakanlığı'nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir.


TC Ziraat Bankası Müzesi

tc-ziraat-bankası-muzesi.jpg


Adres T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası Şeref Salonu,Ulus
Telefon (0090).312.310 37 50/4348
Ziyaret Saati 08.30-12.30/13.30-17.30
Cumartesi - Pazar hariç

Bilgi: Müze, 1926-1929 yılları arasında İtalyan Mimar Guilio Mongeri tarafından yapılan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan T.C Ziraat Bankası Genel Müdürlük binasında, Bankanın 118. kuruluş yıldönümünün kutlandığı 20 Kasım 1981 tarihinde devrin başkanı Sadi Irmak tarafında açılmış olup yurdumuzun ilk ve tek banka müzesi özelliğini taşımaktadır.


100. Yıl Kız Teknik Öğretim Müzesi

yuzuncuyil-01.jpg


Adres Atatürk Bulvarı No: 41 Sıhhıye/Ankara

Telefon (0090) 312 324 32 65
Ziyaret Saati 09.30 - 16.30

Bilgi: Muzede yaklaşık olarak 1255 eser bulunmaktadır. Cam, bakır, ahşap, gümüş eşyalar, giysiler, peşkir ve yağlıklar, keseler, oyalar, kumaş ve çorap örnekleri, takıları kapsayan müzemiz; okulumuzda yapılan el sanatları örnekleri ve etnografya olmak üzere iki bölümdür.


Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi

Adres Cumhuriyet Mah. Yenice Sok. No:4 Beypazarı/Ankara
Telefon (0090) 312 763 01 66
Ziyaret
Saati Pazartesi dışında hergün 09.00-17.00 saatleri arasında açık

Bilgi: Müzede, Beypazarı ve yöresine ait etnografik eserler ile Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen eşyalar sergilenmektedir.


Şefik Bursalı Müzesi

bursali_01.jpg


Adres Ahmet Mithat Efendi Sokak No:36/3 Çankaya
Telefon (0090) 312 441 23 90
Ziyaret saati 09.00-12.00/13.00-17.00
Pazartesi hariç

Bilgi: Bursa'da doğdugu sokağa ve belediye sanat galerisine adı verilen Şefik Bursalı, 20.4.1990 tarihinde vefat etmiştir. Yaşamış olduğu ev Kultür Bakanlığı tarafindan Şefik Bursalı Müzesi olarak duzenlenmiştir.


Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

cengelhan_muze.jpg


Adres Çengelhan Rahmi M Koç Müzesi
Sutepe Mahallesi
Depo Sokak No: 1
Altındağ – Ankara
Telefon
Faks (0090) 312 309 6800
(0090) 312 309 1210
Ziyaret Saati Hafta içi 10:00-17:00, Hafta sonu 10:00 - 19:00 saatleri arasında açık olup, Pazartesi günleri kapalıdır.

Bilgi: Çengelhan Rahmi M Koç Müzesi Ankara’nın ilk ve tek sanayi müzesidir. Müze ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine adanmış olmakla birlikte, koleksiyonda Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer verilmiştir. Ankara Kalesi’nin girişindeki ihtişamlı binada sergilenmekte olan koleksiyon, minyatür modellerden başka sandal ve arabalar gibi birebir ölçülerde objeleri de kapsamaktadır.
Müze binası evrensel cazibesi, romantik, tarihi ve keyifli atmosferiyle görülmeye değerdir: İnsanoğlunun yaratıcılığı ve çalışkanlığı ile bezenmiş, yetenekli mühendisler ve zanaatçılar tarafından yapılmış objeler muhteşem güzellikler sunmaktadır.
 
Üst