Muhit Mecmuası Sayı 24 (Ekim 1930)

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,206
11,786
lAcdzKzP_o.jpg

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,157
6,333

Sayın abboritta ;

"Abdülhamit
millet, vatan, hak kelimelerini bile yasak etmişti ve bunları iki defa ağızına alanı zından ve menfa beklerdi."
Gazi "Millet işlerinin samimi bir surette serbestçe münakaşasını görebilmek benim gençliğimden beri aşık olduğum bir şeydir" diyor.

Bu satırlar Ahmet Cevat'ın "Medeni Yetişkinlik ve Fırkalar Hayatı" başlıklı yazıdan...
Vargı : Abdülhamit'e "ATAM" diye otomobilinin arka camına asanları gördüm İstanbul'da. Sultan Ahmet'te... Üzüldüm.
Yukarıda Abdülhamit ve Atatürk ile ilgili iki alıntıyı bir daha okuyunuz lütfen...

"Muhterem milletime şunu tavsiye ederim ki, siynesinde yetiştirerek başının üstüne kadar çıkardığı adamların kanındaki, vicdanındaki cevheri-asliye çok eyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin." (Nutuk, s.376)

Bu satırları aktaran Ahmet Cevat (Kemalizmin İkinci Safhası) .
Vargı : Mustafa Kemal Atatürk diyor ki : Ey millet aranızda yetişip seçip başının üstüne getirdiğin kişilerin VİCDANINI DİKKATLE ÇOK İYİ TAHLİL ET. Şimdi bu satırları üstüne alan , tuttuğu partiye , lidere söylendiğini kabul eden vardır. Beni o kısmı ilgilendirmez. Atatürk'ün bir özelliği de söyledikleri yaşadıkları an için elbette geçerli ama çoook ileri tarihler için de geçerli olması...

Son sözüm : Yazmasam olmazdı. Bu gün metroya bindim. Beyoğlu'na dergi almaya gittim. Metroda ve İstiklal Caddesinde öyle kadınlar gördüm ki kara çarşafa büründüğü yetmezmiş gibi yüzünü de kapatmış. Hatta bazıları gözü bile görünmesin diye ya feracenin o kısmına gelen kısımlar gibi örtülü gözlerle geziyor , ya da sadece gözü için delik bırakılmış kısmını da kimse görmesin diye kopkoyu sim siyah gözlük takmış. Elleri ise eldivenli... Üzüldüm....
Şimdi bunları niye yazdım. Senin sunduğun bu sayıda Muhit Dergisi (1930 yılında) "Çok zarif bir Son Bahar Elbise Patronu" ilavesi veriyormuş. Elbiseye baktım... Ne kadar şık... Yıl 1930 .... Bu şıklık yetmemiş gibi bir de sen bu fotoğrafın elden geçirilmiş halini sunmuşsun... Hiç mi insafın yok ?.....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....