Muhit Mecmuası Sayı 19 (Mayıs 1930)

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,160
11,298
WK0BYnOR_o.jpg

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,102
6,184

Sayın abboritta ;

Derginin 2. sayfadan 16. sayfaya atlaması beni şaşırttı...

12. Sayfada Reşat Nuri'nin "Akrep" adlı öyküsü var...
Tembel eşlerine taktik uygulayan kocaları anlatıyor bu öyküde... Ancak Reşat Nuri'ye değinmem öyküden öte asıl öykü sonundaki şu duyuru oldu.
"REŞAT NURİ BEYİN PEDERİ VEFAT ETTİ
Çok kıymetli romancımız Reşat Nuri beyin pederi Doktor binbaşısı
Nuri Bey kısa bir hastalıktan sonra vefat etmiştir. Muhit, bütün kari'lerinin de hislerine terceman olarak babasını pek çok seven kıymetli arkadaşımızı, yerine konulmaz bu kayıptan dolayı candan taziye eder."

"-- Edebiyatı-Cedideye karşı o zamanlar hiç bir şey düşünmüyordum. İlthak için teklif bile ettiler; Siyret bey sağdır; bunları kuvvetle biliyor. Bütün bu şeyleri bir gazetede uzun uzadıya yazmışmıdır; okuyan ok ki memlekette... Eğer o zümreye geçseydim onların havasına uymak lazım gelecekti; halbu ki serbest kalmak istiyordum; aynı zamanda onları beğenmiş değildim ki.. Böyle bir şey olsaydı, hem mevzularını hem üsluplarını taklit edeceğim şüphesizdi. Fakat üslupçuluğu hiç sevmem, iyi şey değil... Söyleyecek fikriniz varsa, kültürünüz kuvvetli ise ala... Şu da var ki üslupla uğraşanlarda kültür yoktur hiç..."

Bu satırlar "Edebiyatımız Hakkında Hüseyin Rahmi Bey Ne Diyor?" başlıklı yazıdan. Bu satırları okuyunca yıllardır Türkiye'de edebiyatta "BİÇİM - İÇERİK" tartışmasını anımsattı. Hüseyin Rahmi Gürpınar hayranıyım...

Ahmet Haşim'in de Edebiyat hakkında düşünceleri var. Ancak Ahmet Haşim'in dilinin o hem o devire göre bile eski (anlaşılmayı zorlayacak kadar) olduğu , hem de kafasının içi de hem eski hem de karışık olması nedeniyle buraya aktarasım olmadı...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim

***Not : Kapağa büyülü sopanı değdirmişsin ...... (Emeğine sağlık)

***Not : Derginin sayfalarını sıralamanız olanaklı mı? Bilgilendirirseniz sevinirim ...