Les aventures des 3A (FR)

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,289
146,254
cover-naufrageurs.jpg

Lesaventuresdes3A-02-Lepreuvedufeu.gif

Moderatör tarafında düzenlendi:

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,075
3,614
Tespit edilemedi
Teşekkürler. Sevdiğim bir çizgi romandı. Üç izci ve Üç kafadarlar olarak çevrilmiş. Birde 8.sayısı La chouette criera trois fois hiçbir yerde henüz bulamadım.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,337

Elinize sağlık ve teşekkürler sevgili "gandor08" üstadım, önemli bir eksik daha kapandı sayenizde.

Belçika'da üretilmiş ve 1962-1967 yılları arasında ünlü "Tintin" dergisinde tefrika edilmiş (sonradan albüm haline getirilmişti) bu polisiye çizgi dizi "3A", sayın "usernameno99"nun da belirttiği gibi bizde "Üç Kafadarlar" adıyla "ZıpZıp" dergisinde tefrika edilmişti. Hatta "gandor08"in sunduğu serideki ilk albüm "Les naufrageurs de la brume" (sis yağmacıları), 2 Mayıs 1964 yılında yayın hayatına başlayan "ZıpZıp"ın 1. sayısında tefrika edilmeye başlandı (Tıpkı orijinal "Tintin" dergisinde olduğu gibi), ama bildiğim kadarıyla seri bizde albüm haline getirilmedi. İlk macera 15 sayı sürdü, ZıpZıp 16. sayısından başlayarak da buradaki 2. albüm olan "L'épreuve du feu"nun (yangın testi) tefrikasına başlamıştı. Öncekinde olduğu gibi bu maceraya da bir Türkçe ad verilmemişti. Bundan sonra galiba ZıpZıp'ta başka Türkçe 3A albümü de yayınlanmadı.

Bir de dikkat edilirse Türkçeleştirilmiş ZıpZıp versiyonunda ilk karede fazladan bir açıklama balonu eklenmiş ve buradan anladığımız kadarıyla "Üç Kafadarlar" kısmen Türkleştirilmiş. Örneğin izcilerden birinin adı "Ali" yapılmış, babası Belçika'da ticaret ateşesi olduğu için tahsiline orada devam ediyormuş (geminin adı da "Atak" olmuş!). Oysa orijinalinde karakterlerin adları: André, Alain ve Aldebert. Herhalde çizgi romanı Türk okuyucusuna daha sempatik göstermek istediler. O tarihlerde basının her alanında bu adet vardı. Örneğin başlarda gazeteler "Yasser Arafat"ı manşetlerine "Yaşar Arafat" diye taşımışlardı. Örnekleri çok bunun.

Not: İlk macerada giriş karesinde görülen deniz tasvirine bayılmıştım. Geminin çizimi de müthişti, hatta beni bir gemi maketi yapmaya da teşvik etmişti o zaman. Şimdi tekrar kıyaslayınca ZıpZıp'taki renkler benim gözüme orijinal albümün nispeten çiğ renklerinden daha güzel geldi.

Yay_n1.jpg

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,337

Bu da "ZıpZıp"ta yer alan ikinci "3A" serüveni, "L'épreuve du feu" (yangın testi). ZıpZıp'ın 15 Ağustos 1964'te çıkan 16. sayısında başlıyor, o da 2'şer sayfa tefrika edilerek 30. sayıda sona eriyor.
Zpzp3_A2_macra.jpg

Son düzenleme: