Les 12 Travaux d'Astérix (1976)

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,330

Yönetmen: René Goscinny, Henri Gruel, Albert Uderzo
Senaryo: René Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Tchernia
Müzik: Gérard Calvi
Ülke: Fransa
Tür: Animasyon, Aksiyon, Macera
Süre: 79 dk
Vizyon Tarihi: 12 Mart 1976 (Batı Almanya)
Dil: Fransızca
Nam-ı Diğer: The Twelve Tasks of Asterix
IMDb Rating: 7.6
2 ödül

Sunum: 730 MB, 720p, orijinal dil, Türkçe altyazı, çeşitli görseller

Les 12 Travaux d'Astérix:

Yüce Sezar, her zamanki gibi Galyalılar ve sihirli iksirin sırrının peşindedir. Bir plan yapabilmek için kurmaylarını toplar.
Ancak, önemli bir problemleri vardır:
Her seferinde onları bozguna uğratan bu Galyalılar ya gerçekten yarı-tanrısal güçlere sahiplerse?

Asterix1.jpg

Bu cevabı zor soru karşısında hiddetlenen Sezar,
Galyalıların da ölümlü birer insan olduğunu kanıtlayacak bir yarışma düzenlemeye karar verir.
Sadece tanrıların yerine getirebileceği zorlukta görevler hazırlanıp, Galyalılar teste tabi tutulacaktır.
Galyalılar zorlu görevleri başarıyla tamamlarlarsa kendisi yenilgiyi kabul edecek,
ancak tamamlayamazlarsa Sezar`ın büyük gücünü ve öfkesini onlara hissettirecektir.

Danışmanları, bir zamanlar Herkül`ün başardıklarına benzer birbirinden tehlikeli ve zor 12 görev tasarlar.
Galya köyünden bu zorlu yarışmada onları temsil etmek için iki kişi seçilir:
En zekileri Asteriks ve en güçlüleri Hopdediks.
(yoksa "Oburiks" mi demeliydim?)

Asterix2.jpg

İlk görev, koşuda Maraton şampiyonu Yunan atlet Mérinos'u yenmekten ibarettir.
İkinci görev, ciriti Persli Kermès'ten daha ileriye atmaktır.
Üçüncü görevde ise, bir dövüşte uzakdoğu savunma sporlarında en iyi olan Silindir Alman'ı yenmeliler.

Sezar'ın başarılması imkansız olduğunu düşündüğü dördüncü sınav,
zevk rahibelerinin yaşadığı büyüleyici bir adanın olduğu gölü geçmekten ibarettir.

Beşinci sınavda Galyalılar, Mısırlı büyücü İris'in dayanılmaz bakışlarına katlanmak zorundadırlar.
Altıncı sınavın zorluğu, Titanların aşçısı Belçikalı Mannekenpix tarafından hazırlanan yemeği yemektir.
Yedinci sınav için, bilinmeyen bir yaratığın yaşadığı uğursuz bir mağara olan Canavarın İnine girmeli ve canlı çıkmalılar.

Sekizinci sınavı tamamlamak için Galyalılar, personelin tüm mantığa karşı organize edilmiş
çok katlı bir bürokratik bina olan Çıldırtıcı Ev'den sağ salim çıkmalılar.

Dokuzuncu görevde, Nil'in timsahlarının üzerinde görünmez bir tel üzerinde bir vadiyi geçmeleri gerekmektedir.
Onuncu sınav için en yüksek dağa tırmanmalı ve en tepedeki Muhterem'in bilmecesini cevaplamalıdırlar.

On birinci sınavda, Galyalılar ölmüş Roma lejyoner hayaletlerinin musallat olduğu Ölüler Ovasında uyumak zorundadır.

Onikinci ve son test, Maxime sirk oyunlarına katılmak ve hayatta kalmaktan oluşur.

Görevler yerine getirilirken, her macera ayrı ayrı göndermelerde bulunur.
Ben aşağıdakileri yakalayabildim:

Hopdediks'in fırlattığı cirit, bir Kızılderili kampının önünden geçerken;
aynı sanatçıların, aynı adlı çizgi romanından alınan "Oumpah-Pah" (Ompa-Pa) karakterini görebiliriz.
Değerli üstad orpa'nın kulaklarını çınlatalım: http://www.cizgidiyari.com/forum/orpa/161121-ompa-pa-tamamlanmis-seri.html

Obélix'in devasa yemeği yemek zorunda kaldığı sahnede Belçikalı aşçı Mannekenpix'in adı,
ünlü bir Brüksel heykeli olan Manneken-Piss'e gönderme yapıyor.
(çiş yapan çocuk)

Çıldırtıcı evde Obelix, Milo Venüsünü temsil eden bir kadın heykelinin kollarını kırar.
Bu espri, "Astérix et la surprise de César (1985)" ve "Astérix aux jeux olympiques (2008)" filmlerinde kullanılacaktır.
Ayrıca, "Çıldırtıcı Ev", Fransız kamu dairelerinin o zamanki işleyişini eleştiriyor.

Tanrılar arasındaki bir tartışma arasındaki Venüs, karikatürize Brigitte Bardot'tur. :cool:

Herkül'ün onikinci görevi, Cerberus isimli cehennem köpeğini yakalamaktı;
bunun dışında ilk 11 görev için 'bir özet' diyebiliriz.

Bir de, filmin başında Sezar, Brutus'a "Bıçakla oynayıp durma, birisinin canını yakacaksın" diyor ama, bu sayılmaz. :)

Asterix3.jpg

Filmin orijinal afişlerinden biri.

Asteriks'in üçüncü animasyon filmi. Animasyon Asteriksler şöyle:

Astérix le Gaulois (1967)
Astérix et Cléopâtre (1968) Türkiye'de 01 Kasım 1972'de gösterime girmiş. Seslendirme sanatçılarına dikkat. Astérix'in ismi "Bücür"
Filmin şarkıları için Türkçe söz yazan Mehmet Soyarslan, müzik grubu Apaşlar'ın kurucularındandır.
Bir efsane olan Cem Karaca'nın seslendirdiği, yine efsane "Resimdeki Gözyaşları" ile "Bu Son Olsun" parçalarının söz ve müzik yazarıdır.
İlk müzik parçası, bir enstrümantal olan "Vahşet" parçasıdır. Aileden Özen Film'in sahibidir; tanıtım müziği "Karanlık Yollar", yine ona aittir.

B-c-r-Kleopatra-1968.jpg

Bücür ve Kleopatra

Astérix et la surprise de César (1985)
Astérix chez les Bretons (1986)
Astérix et le coup du menhir (1989)
Astérix et les indiens (1994)

Film gösterime girdikten hemen sonra, filmden alınan görseller kullanılarak hazırlanan çizgi roman satışa sunulmuş.
Genel işleyişin tersi yapılmış yani, filmin kitabı yapılmış.
(Tenten'in de böyle bir kitabı var diye anımsıyorum)

Daha sonra, maceradaki 12 görevin her biri için ayrı ayrı kitap(çık)lar hazırlanmış.
Senaryo ve diyaloglar aynı olmasına karşın, sahneler yeniden çizilmiş.
Bu versiyonla beraber, seslendirme sanatçılarının seslerini içeren Long Play bile çıkarılıp, ayrı bir sürüm yapılmış.

Yıllar içinde kapaklar yeniden çizilerek tekrar tekrar yayınlanmış.

Ondördü 2006- 2016 arasında olmak kaydıyla, 1976-2016 arasında Fransız TV'lerinde 25 kez gösterilmiş.
VHS, VCD, DVD, BlueRay... gelsin telif ücretleri.

"Fransa, çizgi roman cenneti" mi desek...
Yoksa; biz burada bir Asterix için 40 takla atıyoruz; "coğrafya kaderdir" mi desek...
Biraz fazla mı kaptırdım; bilemedim şimdi, üstad Yeryüzü... http://www.cizgidiyari.com/forum/ye...-colore-n-112-03-yeterince-buyuk-degilim.html

Neyse...
Bu sunum, daha sonra 'şahsımdan' habersiz olarak alıntı yapılabilir, tekrar tekrar kullanılabilir, farklı mecralarda gösterilebilir.

Saygılarımla.

*

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
134
377
Öyle bilgilendirici şeyler yazıyorsunuz ki, hiç gündemimde olmayan, izlenecekler listemde yer almayan bir filmi/animasyonu bile izleyesim geliyor. Bunu da indireyim, bir köşede dursun, boş zamanda izlerim. Elinize sağlık, teşekkürler.

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,330
Öyle bilgilendirici şeyler yazıyorsunuz ki, hiç gündemimde olmayan, izlenecekler listemde yer almayan bir filmi/animasyonu bile izleyesim geliyor. Bunu da indireyim, bir köşede dursun, boş zamanda izlerim. Elinize sağlık, teşekkürler.
İzlediğinizde, -eğer yakalarsanız- görevlerdeki göndermeleri yazabilir misiniz? :S

Hakikaten, her görevde en az bir gönderme varmış, diğerlerini bulamadığım için içime dert oldu. Şimdi bir animasyonu tekrar tekrar izlemek de istemiyorum. :Z

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
134
377
İzlediğinizde, -eğer yakalarsanız- görevlerdeki göndermeleri yazabilir misiniz? :S

Hakikaten, her görevde en az bir gönderme varmış, diğerlerini bulamadığım için içime dert oldu. Şimdi bir animasyonu tekrar tekrar izlemek de istemiyorum. :Z

Ben izlediğim bir eserde yer alan alt metinleri, ezoterik ve okült kodlamaları, mitolojik göndermeleri, subliminal mesajları vb.ni anlama konusunda uzman sayılırım. Yılların birikimi var bende. Boş bir zamanımda bu animasyonu o ifşa gözüyle izleyip tespitlerimi size yazarım. Onların dışında, magazinsel, sanatsal vs. göndermeler varsa söz veremem çünkü o konularda bilmediğimiz şeyler olabiliyor. :)

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
134
377
İzledim. Sinematik açıdan başarılı bir yapımdı. 838 numaralı izni almaya çalıştıkları anlarda bürokrasinin tiye alındığı absürt sahneler çok güzeldi. 12 görev icra edilirken bilgilendirme yapan, kulağında kalem, elinde yazı levhası olan ve çok sakin, cool takılan Romalı karakter de özgündü, hoştu...

Bu animasyondaki konuların tüm arka planını anlamak için öncelikle Yunan, Kelt, Nors, Roma ve Mısır mitolojilerini az çok okumuş olmak gerekli. Zira olay sadece, mitolojideki Herakles'in/Herkül'ün 12 görevinden esinlenilmiş olmasıyla sınırlı değil. Zaten mitlerdeki o 12 görevin içeriğini bu animasyonda baya değiştirmişler... İkinci olarak da şu soruyu sormalıyız. Gerek mitolojide, gerekse bu animasyonda neden 10, 11, 13, 14 vs. değil de 12 görev var? 12 sayısı rastgele mi seçilmiş yoksa acaba özel bir seçim mi? Sorunun yanıtı "evet, özel bir seçim" ise, ki bence öyle, o zaman ayrıca "12 sayısının nümerolojik gizemi/esrarı" konusu da bilinmeli...

İşin mitoloji kısmını tamamen yazmaya kalksam sayfalarca yer kaplar, flood olur. Onu es geçiyorum. İşin komplo teorisi, ezoterizm, okültizm vb. kısımlarını tamamen yazmaya kalksam da aynı şekilde. Örnek olarak sadece şu kısımları yazayım:

12 sayısını ele alalım. Bunun hakkında da bir sürü şey yazılabilir ama ben şimdilik şunları yazayım;

* Kökeni M.Ö. 3000'lere dayandırılan astrolojide 12 burç vardır. Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık.

1'inci sıradaki burç Koç, 12'nci sırdaki burç Balık'tır. Yani astrolojide 1 sayısı Koç, baş, başlangıçtır. 12 sayısı Balık, son, sonlanıştır. Buradan 12'ye; son evre, son saat, apocalypse, kıyamet vs. kodlaması yapılabilir. Benzer şekilde, 1 sayısı bir işe/göreve başlama evresi, 12 sayısı ise o işi/görevi tamamlama, sonlandırma evresi olarak da kodlanabilir.

Avrupa Birliği'nin bayrağında 12 adet yıldız vardır ve bunun anlamlarından biri, o 12 yıldızın astrolojideki 12 burca karşılık gelmesidir.

12 sayısının benzerliği dışında, astroloji bu animasyon filmi için ne alaka... diyebilirsiniz. Onu birazdan yazacağım.

* Atış poligonlarında hedef 12'dir. "Hedefi 12'den vurmak" diye bir tabir vardır. Bu nedenle 12 sayısıyla; hedeftesin, avsın, tehlikedesin.. şeklinde bir kodlama yapılabilir.

* İçinde bazı Türk boylarının da olduğu bazı Asya halklarının kullandığı, birkaç farklı çeşidi olan 12 hayvanlı takvimler vardır. Örneğin bir çeşidinde şu 12 hayvan vardır: Fare, Öküz, Pars, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Koyun, Maymun, Tavuk, Köpek, Domuz.

* Yunan mitolojisinde dünyayı yöneten 12 tanrı vardır. On İki Olimposlu diye bilinirler. Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Afrodit, Athena, Ares, Apollon, Artemis, Hephaistos, Hermes, Dionisos.

* İsrailoğulları soylarını Yakup'un 12 oğluna dayandırırlar. Reuben, Şimon, Levi, Yehuda, Dan, Naftali, Gad, Aşer, İssakar, Zevulun, Yusuf, Binyamin.

* Hristiyanlıkta İsa Mesih'in 12 havarasi vardır. Petrus, Andreas, Yakup I, Yuhanna, Filipus, Bartalmay, Tomas, Matta, Yakup II, Yehuda I, Simun, Yehuda II/Mathias.

* İmamîye Şiası'nda 12 İmam silsilesi vardır. Ali bin Ebu Tâlib, Hasan bin Ali, Hüseyin bin Ali, Ali bin Hüseyin, Muhammed bin Ali, Cafer bin Muhammed, Musa bin Cafer, Ali bin Musa, Muhammed bin Ali, Ali bin Muhammed, Hasan bin Ali ve Muhammed bin Hasan.

* Vesair... 12 sayısının bunun gibi birkaç olayı daha var.

Animasyonun senaryosundaki 12 görevin 12'si de tam olarak astroloji kodlamalı demiyorum. Sizin yazdığınız magazinsel, sanatsal göndermeleri de yapabilmek için bazı astrolojik/mitolojik kodlamalardan kısmen azaltma yapmışlar ama yine de her görevin sahnesinde ufak da olsa bir astrolojik kodlama var. Örneğin 12'nci görev, astrolojide 12'nci burç olan Balık burcuna tam olarak gönderme yapmıyor ama o görevin bir sahnesinde Poseidon'un üç uçlu mızrağı gösteriliyor. Posedion, Yunan mitolojisinde denizler, su tanrısıdır. Ve 12'nci burç olan Balık burcu Su elementi kabul edildiği için, Posedion-Deniz-Su-Balık Burcu gibi bir kodlama yapılmış.

Daha belirgin olan astrolojik kodlamalar ise şöyle:

* 1'inci görevde bir atlet ile koşu yarışması yapıyorlar. Astrolojide 1'inci sıradaki burç Koç'tur ve enerjikliliğin, atletikliğin, rekabetin, mücadelenin, savaşın vb.nin burcu olarak bilinir. Dolayısıyla 1'inci görevde 1'inci burcun (Koç'un) mizaç yapısı işleniyor...

* 4'üncü görevde "kadın-zevk-cinsellik" teması var. Astrolojide 4'üncü sıradaki burç Yengeç'tir ve insan vücudunda göğüsleri (çocuk emzirme, annelik) temsil ettiği kabul edilir. O nedenle annelik burcu olarak da bilinir. Su elementi ve dişi olarak kabul edilir. Yani 4'üncü görevde bunların kodlaması yapılmış; Yengeç-Anne-Kadın-Dişilik-Cinsellik.

* En çarpıcı olanı ise 5'inci görevdeki kodlamalar. Bunu herkes anlayamaz. Derin ifşa, komplo teorisyenliği bilgisi gerektirir. Tahminimce tüm bu yazıda anlattıklarım bu film için tarihte ilk kez yazılmıştır, yani bu yazıyı okuyarak bir anlamda tarihe tanıklık ediyorsunuz dermişim hahah. :)

5'inci görevde antik Mısır'ın Güneş tanrıları konusu işleniyor. Ra, Osiris, Horus vb... Ve bakın aşağıdaki sahnede meşhur "The Eye of Providence / The All-seeing Eye", Her Şeyi Gören Göz simgesi var. ABD 1 dolarında piramitin içine yerleştirilmiş şekliyle İlluminati örgütüyle özdeşleştirilen TEK GÖZ... Udjat Muskası, Ra'nın Gözü, Horus'un Gözü vs. gibi farklı anlatılış, açıklanış şekilleri de vardır ama hemen hepsi birbiriyle bağlantılıdır, biribirinden uyarlamadır.

Peki 5'inci sıradaki burç hangisiydi? Aslan'dı... Astrolojide Aslan burcunun yönetici gezegeni GÜNEŞ olarak kabul edilir... Bakın Güneş tanrılarının yer aldığı bir görevde, sahnede Aslan-Güneş kodlaması yapılmış... 5'inci görev = 5'inci burç Aslan-Güneş.

Ben her görevdeki astrolojik vb. kodlamaları anladım ama bu kadarı kafi. Şimdiden baya uzun bir yazı oldu. Magazinsel, sanatsal göndermeleri ise maalesef çözemedim. Onu filmi izleyen diğer arkadaşlara bırakalım. Siz birkaçını zaten yazmışsınız.

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,330
Elinize, bilginize, emeğinize sağlık, sayın Borarenan.

12 sayısının (düzine) özelliklerine eklemek istediğim var:

Her ne kadar şu anda matematik sistemimiz onluk (desimal) sayı sistemine dayalı olsa da,
bir zamanlar Mezopotamya uygarlığında onikilik (duodesimal) sayı sistemi kullanılıyordu.

Belirttiğiniz gibi, astrolojideki 12 burcun yanısıra, bir takvim yılı 12 aya bölünmüş;
bir günde 2 tane onikilik saat turu olması (24 saat:2= 12) bazı kullanım alanları.
Bir saatin 60 dakika olması, bir dakikanın 60 saniye olması da duodesimal sisteminin sonucu.

Ondalık sayı sisteminin dayandığı yer (anonim olarak) iki eldeki parmak sayısı iken,
onikilik sayı sistemi, (yine anonim olarak) bir eldeki başparmak dışındaki diğer parmakların boğum sayısına dayanıyor.
Yani Mezopotamya'da insanlar, saymak için parmak boğumlarını kullanmışlar.

Eski İngiliz uzunluk ölçüleri de (Emperyal sistem) katlanıp yeni bir birim ismi alırken duodesimal sistemi kullanmış.

Aslında hem onluk, hem onikilik sistemden daha evrensel ve kusursuz bir sayı sistemi var, ikilik sayı sistemi.
Ama bu sistemde çoğalan sayıları ifade edebilmek ve yazabilmek gittikçe zorlaşır.

Bilgisayarlarımızın işletim sistemleri, öncekinin iki katını alarak ilerleyen bu sayı sistemini kullanır:
1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 ve 1024.
1023 birime kadar küçük birim ismi kullanırken, 1024 birim olduğunda bir sonraki isimle anılır.
Yani, 1023 kilobyte'a 1 KB daha eklenirse 1024 KB değil, 1 Megabyte olur. (MB)

1023 birime ulaşmak için, öncekileri toplamanız yeterlidir.
511 birime ulaşmak için, öncekileri toplamanız,
255 birime ulaşmak için, 127 birime ulaşmak için, 63, 31, 15, 7 birime de aynı yolla ulaşabilirsiniz.
3 birime ulaşmak için, ikilik sayı sisteminin tabanı olan ilk iki birimi toplamanız yeterlidir, değil mi?

Bu arada, bir yanlışınızı da düzeltmek isterim, şöyle ki (izninizle):
Avrupa Birliği Bayrağı diye bir bayrak yoktur.
Mavi zemin üzerindeki, analog saat kadranı gibi dizilmiş 12 sarı yıldızlı bayrak, Avrupa Bayrağıdır.
Ve evet, buradaki 12 yıldız için çeşitli söylentiler varsa da, yetkili ağızların açıklamasına bakmak gerekir.

Paylaşımınız için tekrar teşekkürler, saygılar.

*

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
134
377
Hem ana iletideki sunumuzda hem de son mesajınızda yazdığınız emek ve bilgi dolu şeyler için ben teşekkür ederim. Elinize sağlık.

Avrupa Bayrağı pratikte hem Avrupa Birliği'nin hem de Avrupa Konseyi'nin bayrağı olarak da kullanılıyor. Bir toplantı falan yaptıklarında onları temsil etmek için bayrak olarak asılabiliyor. Ama teoride, ansiklopedik kaynaklarda Avrupa Bayrağı olarak geçiyor; Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin ise resmî sembolü olarak kabul ediliyor... Bir de ben kurumsal olarak değil de, yani Avrupa Birliği ülkelerinin genel temsil edildiği bayrak demek istedim. Ama kısmen Türkçe anlatım bozukluğu olmuş evet, düzeltme için teşekkürler üstat.

O bayraktaki 12 yıldızın anlamlarından, yani göndermelerinden BİRİ dedim. Tek anlamı, göndermesi odur, ondan başka hiçbir anlamı, göndermesi yoktur demek istemedim. Tabii benim yazdığım işin biraz komplo teorisi kısmı. Onu herkes kabul etmez. Onun gibi birkaç anlamı, göndermesi daha var...

12 sayısının enigması, gizemi, esrarı konusu da derin evet. Sayfalarca şey yazılabilir. Siz de güzel tespitler yazmışsınız. Bir diğer örnek, bazı Spiritüalist inançlarda 12'nci evre tekâmül'ün son evresidir. Kâmil insan olma, egonun yok edilmesi vs...

The Matrix serisindeki Thomas Anderson'ın, nam-ı diğer NEO'nun senaryoda iki adet doğum tarihi ve dolayısıyla astrolojik burcu vardı: 1) Thomas Anderson ismiyle, bir köle olarak, aldatıcı Matrix simülasyonundaki doğum tarihi olan 13 Eylül 1971. Yani orada Başak burcu... 2) Gerçek dünyadaki gerçek doğum tarihi olan 11 Mart 1962. Yani 12'nci burç olan Balık burcu... Yani gerçekte Balık burcu birisi. O filmin alt yapısında zaten Spiritüalizm vardı. Ve NEO'nun gerçekte Balık burcu, yani 12'nci burç olması KESİNLİKLE özel seçimdi...

Saygılar sayın agartan.