Korkusuz Pilot Buck Danny Çocuk Haftası özel sayı 3(28_08_1959)

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,133
Korkusuz Pilot Buck Danny Çocuk Haftası özel sayı 3_özgün sayı 17 (28_08_1959) Lady x'e Karşı (Casus Kadına Karşı)

Rahmetli Ali Recan'a Yüzbaşı Volkan için esin kaynağı olan Albay Buck Danny


BUCK DANNY


1941 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın tam göbeğinde üç işsiz Amerikalı genç, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne yazılmıştı. Birkaç gün sonra da kendilerini Pearl Harbor baskınının içinde buldular. Böylece genç yüzbaşı Buck Danny, kızıl saçlı Sonny Tuckson ve asık yüzlü Tumbler pilotluk kariyerlerine ve kendilerini 2000'li yıllara kadar getiren çizgiroman kahramanlığına başlamışlardır. Cesaret ve kahramanlıklarla dolu Pasifik Savaşı sonrası üç pilot, kısa süreli de olsa sivil hayata dönmüş ve böylece birkaç serüvenlerini de Orta Doğu'da yaşamışlardı. Ardından yine orduya yazılıp Soğuk Savaş döneminin aktif tanıklığını yapmışlardır. Bu arada Lady X adındaki tehlikeli bir casusun da hakkından gelen Buck Danny ve arkadaşları daha birçok havacılık destanı yaratmayı başarmışlardır.

ikinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra, 1947 yılında, henüz atlatılan savaşın izleri sıcakken savaşın göbeğine geri dönüş yapan bir çizgiroman olan Buck Danny, Belçikalı yazarJean-Michel Charlier'in muhteşem senaryolarıyla, Amerikan Hava Kuvvetleri'ndeki günlük hayatı en ufak ayrıntısına dek es geçmeden okuyucusuna sunmayı başarmıştır. Ancak elbetteki serideki mizah ve eğlence öğesinin de buna üst düzeyde katkısı olmuştur. Maceralar ilerleyip, sayıları çoğaldıkça seride yer alan ana karakterlerin statüleri de değişmiştir. Örneğin Buck Danny albay rütbesine yükselmiştir.

Charlier ve serinin ressamı Victor Hubinon'un kendileri de pilot olduğundan, işin içine siyaset temasını hiç sokmamayı başarmışlardır. Onların amacı sadece bir kahramanlık destanı üretmek olmuştur. Bütün bu zengin içerik ve dikkatli atılmış adımlar Buck Danny'nin şöhreti hemen yakalamasına yetmiştir. Ressam Hubinon başlangıçta Amerikalı usta çizer Milton Caniff'den çokça etkilenmiş olsa da, her yeni macerasında kendini aşmasını bilmiş ve sonunda kendine has bir stil edinmiştir. Hubinon'un başka bir yönü de Buck Danny'de bol miktarda olan teknik detayları gerçekçi doğrulukta çizebilme kaygısı ve başarısıdır. Bu da ortaya çizgiromanlarda az rastlanan bir realizmi beraberinde getirmiştir.





Buck Danny, Türkiye'de ilk kez 1973 yılında Günaydın Gazetesi sayfalarından günlük bant olarak ve Çelik Kanatlar başlığıyla okur kitlesine ulaşmıştır. 1984 yılında ise Milliyet Çocuk dergisi sayfalarından okuyucu ile buluşmuştur. Ayrıca Ali Recan'ın pilot kahramanı Yüzbaşı Volkan'a da esin kaynağı olmuş ve tıpkı Hubinon'un Milton Caniff'den etkilenmesine benzeyen bir adaptasyon sürecinde Ali Recan'a mükemmel sahneleriyle görsel olarak yardımcı olmuştur. Dupuis Yayınevinin derlediği bir Buck Danny koleksiyonu, albümler halinde Avrupa'nın pek çok ülkesine ulaşırken Türkiye'ye de uğramıştır. Tek farkı ülkemizde sadece tefrikalar halinde yayın şansı bulma dezavantajı olmuştur.


Gerçekçi çizgi roman'nın yazarı : Jean-Michel Charlier (1924-1989

Jean-Michel Charlier belki de geçtiğimiz yüzyılın, gerçekçi macera çizgi roman türünün en önemli yazarıdır. René Goscinny, mizahi çizgi roman için ne ise gerçekçi çizgi roman için de Charlier odur. Şöhretini yazarlık yeteneklerine borçlu olsa da kariyerine çizimlerle başlamıştır. Ekim 1944'te havacılık hikayeleri yazdığı Spirou dergisine katılmıştır. 2 yıl sonra uçaklara olan sevgi ve tutkusunu sergileyebileceği bir seri olan, Victor Hubinon tarafından çizilen Buck Danny serisini yazmaya başlamıştır. World Press ajansının sahibi Georges Troisfontaines, Charlier seriyi devralmadan önce “Les Japs Attaquent” macerasının ilk sayfalarını da yazmıştır. Önceleri Charlier çizimlerde Hubinon'a yardım etmiş ancak ilerleyen zamanda sadece senaryo üzerinde yoğunlaşmıştır.

Charlier Buck Danny serisi için malzeme olarak hemen daima güncel olayları kullanmış ve bu nedenle 1950'li yıllardaki Fransız sansür kurulu ile başı beladan kurtulmamıştır. O dönemde Charlier, World Press Ajansının diğer çizerleri, Alber Weinberg, Eddy Paape, Dino Attansio, Ulberto Uderzo gibi önemli isimlerle de birlikte işler yapmıştır. 1951 yılında , pek çok yetenekli çizerin ilk çıkışlarını yaptıkları 'Belles Histoires de l'Oncle Paul' , (Paul Amcanın Güzel Hikayeleri), serisinde de çalışmaya başlamıştır.1954 yılında Octave Joly'e başlayana dek bahsedilen diğer seri için tarihi hikayeler yazmıştır. 1950'li yıllarda Spirou'da “Buck Danny” dışında çok sayıdaki serinin de yazarlığını yapmıştır. Bunlar arasında Jérard Forton'un çizdiği “Kim Devil”, “Marc Dacier” ve “Jean Valhardi”, ki her ikisi de Paape tarafından çizilmiştir, için bazı sayılar, Carlos Laffond'un çizdiği “Thierry Le Chevalier”, MiTacq'ın çizdiği denizcilik hikayeleri “Le Patroille de Castors” yer almaktadır.

Goscinny ve Uderzo ile birlikte, iletişim ve çizgi roman konusunda uzmanlaşan édiFrance ajansında çalışır. 1959 yılında kendilerinin olan Pilote dergisini çıkarmadan önce Charlier ve Goscinny 1955-1958 yılları arasında Pistolin dergisinde şef editör olarak çalışmışlardır. Kendi dergisi Pilote'da üç yeni ve başarılı seri yaratır, Uderzo ve daha sonraları Jijé'nin çizdiği “Tanguy et Laverdure”, Hubinon'un çizdiği “Barbe-Rouge” ve Mitacq'ın çizdiği “Jacques le Gall”. 1963 yılı kariyerindeki
en parlak yıllardan birisidir; Avrupa'nın en başarılı western çizgi romanı, Jean Giraud'un çizdiği “Bluberry”i bu yıl doğmuştur. 1985 yılında bu karaktere derinlik kazandırarak gençlik yıllarına ait maceralarını anlatan, Colin Wilson'un çizdiği “La Jeunesse de Bluberry” serisine başlamıştır.

Başarılı serilerin yanında isimleri daha az bilinen serilere de imza atmıştır. Bunlar arasında en kaydedeğer olanları Hubinon ile birlikte çalıştıkları, tarihi biyografiler, “Surcouf”, “Jean Mermoz”, “Tarawa” dır. Martial, Raymon Poivet, Aldoma Puig, Christian Rossi ve Victor de La Fuente ile de birlikte çalışmaları olmuştur. Charlier'in senaryoları, heyecanlı ve belgelerle desteklenmiş olmaları ile öne çıkar. Çalışmalarındaki en ilginç yanlardan biri de dramatik hikayelerde dahi mizahi yanı ola n gülünç unsurlarla bir parıltı oluşturabilmesidir. Son cümleler olarak, Charlier döneminin neredeyse bütün büyük Fransız çizerleri ile birlikte işler yapmış ve çalışmaları Avrupa çizgi romanı için kilometre taşları kabul eden bir yazardır.


Korkusuz Pilot Buck Danny Çocuk Haftası özel sayı 3:


krkszplt01.jpg


buck00.jpg


buck01.jpg


krkszplt04.jpg


buck02.jpg


image12.jpg


buckcoulstat.jpg


buckdanny8qewxc2kycz1024x768.jpg




ZAMANGEZGİNİ
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,736
44,051
denize sıfır
Mükemmel bir anlatım olmuş:)ilk kez bakacağım yanında soğuk enginar suyu ile uzun oturarak keyfini sürmek istiyorum.soran olursa yok deyin.:)eline sağlık muhterem fark yaratmışsın yine..:)
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,994
83,698
Kasımpaşa
Akademik çalışma gibi olmuş,
giriş yazısını okurken bir ara uyuyacaktım,
aman zamangezgini dostum görmesin kızar deyip kalkıp bir kahve içtim..
Sonunu getirdim..
İyi oldu..
Çok ciddiye alıp sıkı çalıştığını bildiğim sevgili dostuma
verdiği emek için çok teşekkür ederim..
Saygılarımla..

Bizde enginar suyu yok, sorması ayıp limonlu mu, yoksa limonsuz mu?
 

varülke

Guest
24 Şub 2012
51
72
sağolasın zamangezgini;acaba başka serüvenleride varmı elinizde Buck Danny'nin.
 

Şükrü

Çeviri & Balonlama
16 Şub 2011
1,286
2,174
Far Far A Way
Valla arasam bende bulamam, tam yerine açmışsınız başlığı :) Eline sağlık abi,
çalışmalarına böyle uzun yazılar eklemen çalışmaya gönlünü verdiğini
belli ediyor.
 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,618
metu
Paylaşımlarınızı görünce hayran kalmamak mümkün değil,Çizgi diyarı üniversitesinin bir tezi gibi gerçekten,teşekkür ederim.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,071
Sarıyer
Her ne kadar Buck Danny'nin yabancı dilde bir kaç çizgiromanı ile karşılaşmış olsam da , ben doğmadan önce yayınlanmış bu Türkçe serüveni okumak sayende bugüne kısmetmiş. Bu arada dergiden bahsedip açıklamaların hakkını yemeyelim. Bir gün oturup bu sunumlarını derleyip, "zamangezgini çizgiroman ansiklopedisi" olarak paylaşacağım.

Teşekkürler, değerli meslekdaşım.
 

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,550
Sevgili dostum ,
Tarihe yolculuk seferlerinden bir tane daha düzenleyerek bizleri uçurduğun için teşekkürler.
Sizler gibi harika dostlarım olduğu için son derece mutluyum.
Ellerinize sağlık.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,369
141,757
Yaklaşık 15 adet ben de ispanyolcasını buldum, indirmem bitsin yükleme yapacağım.
 
Üst