Kinema Sayı 4 (Güz 1995)

BelaMatador

Onursal Üye
8 Mar 2011
449
5,318
İstanbul
Gene doksanlardan bir dergi ile beraberiz.
Cüneyt Arkın anısına Kinema Dergisinin "Dünyayı Kurtaran Adam" başlıklı tamamı ile Cüneyt Arkın'a adanmış sayısını paylaşıyorum.

Anlayabildiğim kadarı ile içeriğin büyük bir kısmı başka yayınlarda Cüneyt Arkın ve Dünyayı kurtaran adam hakkında yayınlanmış yazılardan oluşuyor.

Altıncı sayfadan itibaren ara ara Suat Gönülay'ın Yeşilçam Kozalakları isimli çizgi bantlarını da burada bulabilirsiniz.

Gene 90'lı yılların sonlarında Beyoğlundaki sahaflardan birinden almıştım.

Keyifli Okumalar,
BM

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,002
5,821

"1937 yılının Eylül ayında Eskişehir'de doğdum. İlk anılarım , ablamın melankolik şarkıları , babamın akşam üstleri bahçeyi sularken içtiği rakıya karışan kızgın toprağın , güneşin ve çiçeklerin kokusu oldu. Annem topuklarına kadar uzun saçlı bir kadındı ve gizli gizli ağlardı. Biraz daha büyüyünce günlerim çiftlikte geçmeye başladı. Toprağa karışmış kalın tenli , kaba , kara , büyük elli kadın ve erkekleri seyrederdim tarlalarda. Akşamüstleri bir rüzgar uğuldardı kulaklarımda.Uçsuz bucaksız ovadan geçen treni karmakarışık özlemler , korkular , isteklerle beklerdim.
Bu benim ilk yalnızlık duygumdu. Ve sonra hep yalnız kaldım. ......
"

Bu satırlar güçlü bir yazarın müthiş bir romanın ilk satırları olabilecek denli güzel... Bu nedenle ben de üşenmeden satır satır yazıp buraya aktardım. Ne kadar güçlü bir kalemmiş Cüneyt Arkın. Değerini bilememişiz...
Yukarıdaki satırları bu güzelim derginin hemen girişindeki ilk satırlarından aldım. Cüneyt Arkın "Otobiyografi" [ Üç ayrı kaynaktan derlenmiş ( 4-8 sayfalarında) ]

SES Dergisinin (21 Kasım 1670) tarihli 47. Sayısından "Krallara On Soru"
Bölümünden bu derginin 16-17. sayfalarında aktarılmış ( alıntılanmış ) bir bölüm var. Aynı 10 soruya Yılmaz Güney ve Cüneyt Arkın yanıtlar vermiş... İlginç bulacaksınız bence...

Daha ne yazılar var... ne yazılar !!!!!!!
Bu bir dergi ise bu sayısı Cüneyt Arkın özel sayısı olmuş... İyi olmuş... Şahane olmuş...

Böyle bir dergi , üstelik Cüneyt Arkın özel sayısı tam zamanında sunulmuş...

Cüneyt Arkın'ın Yaşamında da dürüst ve ödün vermez en az çevirdiği filmlerdeki kahramanlar gibi bir kahramandı... Işıklar içinde uyusun ... Toprağı bol olsun... Anısı önünde saygı ile eğilirim....

Sayın BelaMatador ;
Benim gibi DERGİ tutkunu birinin bile bırakınız arşivinde olmamasını ,
böyle bir derginin varlığından bile haberim yoktu ( bu tarihe dek )...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

Son düzenleme:

BelaMatador

Onursal Üye
8 Mar 2011
449
5,318
İstanbul
Sayın Dedo11,

Birilerinin bunları okuyor olması, paylaşıma verilen emeğin karşılık bulması anlamında çok mutluluk verici. Hem okuyup hem düşüncelerinizi ve notlarınızı bizimle paylaşlaşmak için vakit ayırdığınız için çok teşekkürler.

Kinema zaten benim bildiğim kadarı ile toplam 4 sayı yayınlanmış bir sinema dergisi. Dergi diyorum ama içeriğine bakılırsa fanzin de olabilirmiş. Nadirkitap sitesine baktığınız zaman orada bile sayılardan tek tük var. Benim dergiye sahip olmam ise kült bir yapıt olarak "Dünyayı Kurtaran Adam"ın o yıllarda ilgi alanıma girmesi ve lise, üniversite yıllarımda sahaflara gittiğimde denk gelmiş olmam.

Hatta çok iyi hatırlıyorum dükkanda bu dergiden onlarca vardı. Herhalde yayınevinin elinde kalan bütün kopyaları almış satıyordu. Hatta sadece kendisinde olduğuna çok güvendiği için fiyatını da bayaa yüksek tutmuştu, pazarlık kabul etmemişti. Derginin kısmeti Cüneyt Arkın'ın vefatının ardından ÇizgiDiyarında paylaşılmakmış. Murtaza Üstad'ın paylaştığı "İsmini Unutan Adam" kitabıyla beraber Cüneyt Arkın hakkında derlenmiş en kapsamlı eserlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Paylaşımınız için tekrar teşekkürler.

Selamlar,
BM