Kasabamız (Varlık)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,729
Kasabamız (Varlık)
Kasabamız - Thornton Wilder (Oyun 3 Perde)
Özgün adı: Our Town, özgün dili İngilizce
Yazan: Thorton Wilder, çeviren: Selçuk Yönel
Varlık Yayınları sayı: 1477, Tiyatro Serisi: 23
Nisan 1969 (Basım tarihi)
88 sayfa, s.pdf

file

(MediaFire)

Üç Pulitzer ödüllü Amerikalı oyun yazarı Thornton Wilder (1897-1975) Pulitzer ödüllerinden birini de "Kasabamız" oyunu için almıştı. Varlık Yayınları yazarın adını kapakta "Thorton" diye yazmış, ama iç sayfada bu hata düzeltilmiş. Bu oyunun İngilizcesi 1960'lı ve 70'li yıllarda Türkiye'de İngilizce eğitim yapan bazı yabancı okullarda ve Maarif Kolejleri'nin bazılarında okutulmuştu, dolayısıyla bu Varlık çevirisi de o yıllarda öğrenciler arasında oldukça aranır bir kitaptı. Piyes sonradan sinemaya da aktarıldı; 1940 yapımı ABD filmini, Sam Wood yönetmiş, William Holden başrolde oynamıştı.

Thornton Wilder'ın "Kasabamız" (Our Town) adlı oyununun 1938 tarihli ilk baskısının kapağı ile bir tiyatro afişi ve sinema uyarlamasının afişi.
file

Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
20,034
87,058
Kasımpaşa
Kısa bilgiler çok işime yarıyor, hemen konuya alıveriyor beni..
Teşekkürler üstadım..
Demek bu kitap bizden önceymiş, biz Animal Farm ve A Tale of Two Cities okumuştuk..

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,729
Kısa bilgiler çok işime yarıyor, hemen konuya alıveriyor beni..
Teşekkürler üstadım..
Demek bu kitap bizden önceymiş, biz Animal Farm ve A Tale of Two Cities okumuştuk..

Maarif Kolejlerinde 1968-1974 arasında okutulan oyun ve romanlar şunlar:
  • Animal Farm - George Orwell
  • Lord of the Flies - William Golding
  • To Kill a Mockingbird - Harper Lee
  • Arsenic and Old Lace - Joseph Kesselring
  • Lady Windermere's Fan - Oscar Wilde
  • A Woman of No Importance - Oscar Wilde
  • Death of a Salesman - Arthur Miller
  • Our Town - Thornton Wilder
  • The Matchmaker - Thornton Wilder
  • The Glass Menagerie - Tennessee Williams
  • Muhtelif hikâye, şiir ve antoloji kitapları

Başka devrelerin (alt, üst sınıfların) okudukları:
  • Brave New World - Aldous Huxley
  • The Catcher in the Rye - J. D. Salinger
  • Inherit the Wind - Jerome Lawrence & Robert E. Lee
  • A Tale of Two Cities - Charles Dickens
  • Bazı hikâye, şiir ve antoloji kitapları

Önceden (1960'ların başı) okutulduklarını duyduklarımız:
  • Macbeth Shakespeare
  • Julius Ceaser Shakespeare
  • The Lives of Twelve Ceasers

Bu listeler okuldan okula (sadece 6 Maarif Koleji vardı), devreden devreye, hattâ sınıftan sınıfa değişiyordu. Zira hangi kitabın okutulacağı belki dersi veren öğretmenler (Türk öğretmenler veya barış gönüllüleri, sözleşmeli yabancı öğretmenler vb), belki de okul idareleri tarafından belirleniyordu. Muhtemelen de Maarif Bakanlığı'nın saptadığı bir havuzdan seçiliyordu. Zaten bu kitapların birçoğu ABD'deki okullarda da okutulmaktadır. Yukarıdaki listedeki bazı kitapları o tarihlerde Türkiye'de temin etmek zordu herhalde, bu nedenle bazıları teksirler halinde de gelirdi. Daktiloyla çoğaltıldığı anlaşılan ama ofset basıldığı belli olan bu teksirlerin künyelerinden Robert Kolej'de üretildikleri anlaşılıyor. Demek ki okullar arasında bir yardımlaşma da varmış.

Robert Kolej'de hazırlanmış ve bazı Maarif Kolejlerinde de okutulmuş olan teksir-kitap formatındaki eserlerden iki örnek: "Inherit the Wind" ve "Arsenic and Old Lace" ile onlara ait yardımcı kitaplar (vocabulary & notes)
file

Moderatör tarafında düzenlendi: