Karagöz - sayı 2410

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,239


Sayın ritvan ;

KARAGÖZ okuma günlüğü : KARAGÖZ OKU(YORUM) :


2. Sayfada : Çocuk haftası

Yarın 23 nisan çocuk haftası başlıyor. Bu hafta zarfında mekteblerde çocuklar tarafından büsamere yapılacak, bedava sinema gösterilecek, çocuklar için bedava sinema gösterilecek, çocuklar için bedava vapurlar, tramvaylar işletilecek, Maksimde bir çocuk balosu verilecektir.
Bunlar çocukları büyük adam olmağa hazırlamak için yapılıyor. Bugünkü yavrular, yarının büyük adamlarıdır."


3. Sayfada :
Yerli mallar
Ankarada açılan yerli mallar sergisi, çok rağbet görüyor. Halk, akın akın sergisi görmeğe gidiyor. Geçen gün Başvekil İsmet Paşa Hazretleri de sergiyi gezdi, yerli kumaşlarımızı, yerli çikolatalarımızı, yerli şaraplarımızı, yerli kundurularımızı, yerli bezlerimizi ayrı ayrı tetkik etti.

Yine Aynı sayfada sol altta : kutu içinde gibi
Vatandaş!

Bayramlıkların yerli mali olmalı!!
( Milli İktisat ve tasaruf cemiyeti)

Dedo11 Yorumu : Bizim yaştakiler anımsar bizler de ilkokulda "Yerli mallar haftası" kutlardık. "Kendine yeten dünyadaki 5 ülkeden biriydiz." "Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı" Dünyaya canlı hayvan, buğday başta olmak üzere tarım ürünleri, çelik vb. sanayi ürünleri satardık.
Ne kadar özgüvenli,
ne kadar gururlu ,
ne kadar umutlu idik...

Bir de bugünlere bakın buğdayı, samanı , eti neredeyse her şeyi dış ülkelerden alıyoruz..

"Bayramlıkların yerli malı olmalı!!" sloganı ile dalga geçen bir kuşak yetişti. Oysa şimdi bile Almanya'ya gidin görün, onlar hala aynı sloganın peşindeler...



5.sayfada :
Şehir Işıkları ( fotoğraf eşliğinde )
"Meşhur komik Şarlo üç senelik hemek neticesinde vücuda getirdiği "Şehir İşıkları" isminde ki son filmini Amerikada ve Avrupada oynayor. Şarlo bu münasebetle bir Avrupa seyyahatı yaptı ve kıymetli İngiltere, Almanya ve Fransaya bilzat götürdü, Bu nefis filimi yakında İstanbolda seyr edeceğiz. Dera ettiğimiz resim Şarloyı bu ilimde bir boksör kıyafetidde göstermektedr."
Dedo11'in notu : Yukarıdaki size yanlış gelen yazım aslına uygundur. Yazının orijinalinde böyledir.


6. Sayfada :
Sıhhi Nasihatler ( Yazan : Doktor hafız Cemal )
115 - Her sağlam çocuğun en son (süt dişi!) (13-14) yaşlarında değişir. Bu yaştan sonra artık diş değişmez.
116 - Altın insanı eser eden bir maddedir. Fakat sağlam ve güzel bir sıhatın parlak bir iğnesi olan (güzellik !) hassas kalplerı (Altun) dan daha ziyade esaret altına çeken bir afiyet cevheridir, bir sıhat pırlantasıdır.
Dedo11 Yorumu : 116 nolu nasihat sağlıkla mı ilgili yoksa doktorumuz felsefe mi yapıyor...

6. Sayfadaki "Bilgi Dağarcığı"nda bu kez Luther tanıtılıyor.
"Luther halkın anlayacağı, bir lisanla incili tercüme etmiştir."
Dedo11 Yorumu : Neymiş ? Halkın anlayacağı bir dile tercüme.... Size yabancı mı geliyor. Biliyorum gelmiyor... Neredeyse bizden 400 yıl önce bu işi Almanlar yapıyor. Almanların kendi dillerine önem vermesi beni şaşırtmadı. Şimdi de öyle... Oysa bizimkiler kalkıp Osmanlıcayı hala Türkçe diye savunuyorlar...


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...



 
Üst