Isparta'nın Kültür Kurumları

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,632
[FONT=Arial, helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]ISPARTA MÜZESİ[/FONT] [/FONT]


Isparta ilinde ilk müzecilik hareketi 1933 yılında açılan Halk Evinde başlamıştır. O zamanki halk evi binasının bir odası müze salonu olarak düzenlenmiştir. Çevreden toplanan arkeolojik eserler burada sergilenmiştir. Halk evlerinin kapatılmasıyla birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmış, eserlerin bir kısmı zamanla kaybolmuş ya da zarar görmüşlerdir. Uzun yıllar müzesiz kalan Isparta ilinde 1971 yılında müze binasının temeli atılmış, inşaat 1984 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce tamamlanarak, 8 Mart 1985 yılında Etnoğrafya Müzesi olarak açılmıştır. Müzeye 1989 yılında Arkeoloji Bölümü olarak küçük bir salon daha eklenmiştir. l999 yılında başlatılıp 2003 yılında bitirilen onarım, teşhir-tanzim çalışmaları sonucunda müzeye arkeolojik ve etnoğrafik eserler ile Isparta ve civarında elde edilen halıların sergilenmesi için yeni salonlar düzenlenmiştir. Müzedeki eser sayısı 16.283 adettir.

k10_isparta_muzesi_tyke_heykeli.jpg


Müzenin salon girişlerinde Aksu ilçesi sınırları içinde Timbriada Sofular ve Senitli Yaylasından elde edilen Pisidia mezar taşlarının küçük boyutlu örnekleri sergilenmektedir. Arkeoloji salonunda 1989 yılından beri Atabey İlçesi Göndürle I Höyüğü Mezarlığında yapılan kurtarma kazıları sonucunda ortaya çıkarılan İlk Tunç Çağ Mezarlığı’na ait (MÖ 3000-2000) bir kesit 5 adet küp mezarla canlandırılmıştır. Salonda ayrıca Aksu Zindan Mağarası önünden getirilen Eurymedon heykeli, Perge ekolünden mermer heykeller ile Senirkent Yassıören’den elde edilen Geç Arkaik Dönem Greko-Pers (MÖ 530-510) mezar steli sergilenmektedir.

k30.jpg


I Nolu Vitrin: Göndürle Küp Mezarlarının içinden çıkan gaga ağızlı testiler, ağırşaklar, taş baltalar, idoller ve bronz yüzük, küpe, iğne vb. süs takıları sergilenmektedir.

k31.jpg


II Nolu Vitrin: MÖ 8. ve 4. yüzyıllar arası döneme ait pişmiş toprak eserler teşhir edilmektedir.

III Nolu Vitrin: Hellenistik (MÖ 334-MÖ 30) ve Roma Dönemine (MÖ 30 - MS 395) tarihlenen pişmiş toprak kaplar, kandiller ve figürinler teşhir edilmektedir. Özellikle terra sıgılata seramikler ve Güneykent Kalburcu mevkiinden çıkan geniş tabaklar yoğunluktadır.

IV Nolu Vitrin: Bronz ve mermer malzemeler sergilenmektedir. Mermerler arasında Ana Tanrıça heykelleri, bronzlar içinde ise Roma Dönemine ait kandiller, ok uçları ve tıp aletleri bulunmaktadır.

k9_isparta_muzesi_bronz_eser_vitrini.jpg


V Nolu Vitrin: Takı vitrini olarak düzenlenen bu vitrin içinde altın, yüzük ve yüzük kaşları, küpe, kolye, bronz fibula, ayna, cam boncuk ve bilezikler sergilenmektedir.

k32.jpg


k33.jpg


k34.jpg


VI Nolu Vitrin: Roma Dönemine ait cam örnekleri teşhir edilmektedir.

VII Nolu Vitrin: Bu vitrinde müzenin sahip olduğu iki define sergilenmektedir. Eğirdir definesi 374 adet altın Osmanlı sikkesinden oluşmaktadır. Eğirdir’de bulunan ve Burdur’a götürülen define 1989 yılında Burdur Müzesinden Isparta Müzesine getirilmiştir. Diğer define ise 1995 yılında Karaağaç Mahallesindeki caminin inşaat temellerinin kazımı sırasında bulunmuş ve müzeye kazandırılmıştır. Defineden elde edilen 468 adet Osmanlı gümüş sikkesi yapılan temizlik ve konservasyon çalışmalarından sonra ziyarete sunulmuştur.

k38.jpg




k39.jpg


VIII Nolu Vitrin: Bu vitrinde İslami sikkeler kronolojik bir düzen içinde sergilenmektedir. Abbasî, Sasanî, Büveyhoğulları, Selçuklu, Memluk, İlhanlı, Timurilere ait altın ve gümüş sikkeleriyle birlikte 16 Osmanlı padişahının altın ve gümüş sikkelerinin yanı sıra II. Mahmud’un (1808-1839) bastırdığı sikkeler sergilenmektedir.

k40.jpg


IX Nolu Vitrin: Bu vitrinde Pisidia Bölgesi Şehir Sikkeleri (MÖ 100-MS 300), Roma İmparatorluk Dönemi Sikkeleri (MÖ 30-MS395-423), Bizans Dönemi Sikkeleri (MS 500 - I500) ve Venedik Sikkeleri (MS500-1500) sergilenmektedir.



k35.jpg




k36.jpg




k37.jpg


Etnografya Salonu: Aydınlatma araçları, giysiler, işlemeler, takılar, saat ve köstekleri, tesbihler, ağızlıklar, kaplar, kahve kültürü ile ilgili malzemeler, ölçü-tartı aletleri, silahlar ve topak ev sergilenmektedir.

k14_.jpg


k55.jpg


k56.jpg


k57.jpg


Halı Salonu: Isparta çevresine ait geleneksel, Şark Halı Dönemi ve sonrası halılar (19. yy.ın son çeyreği-20. yy.ın ikinci çeyreği); kilimler, cicimler, zililer (19. yy.ın son çeyreği-20.yy.ın ilk çeyreği); Uşak, Aksaray, Ladik (Konya), Karapınar, Kırşehir, Yuntdağı, Yağcıbedir-Bergama, Çanakkale, Döşemealtı halıları (16.yy.ın son çeyreği-20.yy.ın ilk çeyreği); hurç, yastık yüzü, çuval, eğer örtüsü, heybe, torba, kolan, halı tezgahı, kilim tezgahı ve dokuma aletleri sergilenmektedir.

Ön ve Arka Bahçede: Ön bahçede Sidemara lahit parçaları, Yassıören mezar stelleri ve ostotek örnekleri sunulmaktadır. Arka bahçede ise Pisidia bölgesi mezar taşı örnekleriyle mimari parçalar, Yunanca kitabeler, İslami mezar taşlarından oluşan zengin bir koleksiyon sergilenmektedir.

Yalvaç Müzesi: 1947 yılında yöreden elde edilen arkeolojik ve etnografik eserlerin depolanmasıyla ilçede ilk defa müzecilik faaliyetleri başlamıştır. 1963 yılında yapımına başlanan bugünkü müze binası 1966 yılında ziyarete açılmıştır.

k14_1_yalvac_muzesi.jpg


Prehistorik Eserler Bölümü: Yalvaç çevresinden derlenen ve ilçeye 19 km uzaklıkta bulunan Çam Harman (Köstük) Höyükten elde edilen Eski Tunç Çağına ait pişmiş topraktan depaslar, rhytonlar, vazolar, testiler, kulplu kaseler ve değişik form gösteren çeşitli kaplar bu bölümün dikkate değer eserleridir. Göller bölgesine has tipik çanak çömlekler ayrı bir vitrinde teşhir edilmektedirler. Pişmiş topraktan yapılmış insan ve hayvan figürlerini mermer idoller, taş el baltaları, kemik aletler ile farklı dönemlere ait mühürler de sergilenmektedir. Tokmacık’ta yapılan bir araştırma kazısı sırasında meydana çıkarılan ve 9-10 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen çeşitli hayvan fosilleri ayrı bir önem taşımaktadır.

k14_2_erken_bronz_pismis_toprak_kap.jpg


k14_3_prehistorya_galerisi.jpg



ADRES:
Kenan Evren Caddesi No: 107
Tel : (0246) 218 34 37
Faks : (0246) 223 94 03
Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

k14_4_erken_bronz_cagi_pismis_toprak_kap_ornekleri.jpg


k14_5_pisms_toprak_anatanrica_figurini.jpg


k14_6_pismis_toprak_hayvan_bicimli_kap.jpg


k14_7_idoller_vitrini.jpg


k14_10_gumus_hadrianus_sikkesi.jpg


k14_11_iskender_gumus_sikkesi.jpg


k14_12_iskender_sikkesi_arka_yuz.jpg


k14_15_kartal_heykelcigi.jpg


k14_16_kirectasi_corten_roma_donemi.jpg


k14_17_tanri_men.jpg


k14_18_bronz_hac.jpg


k14_19_zeus_heykeli_i_s_2yy.jpg


Büyük Salon: Klasik Çağdan Bizans Çağına kadar olan değişik devirlere ait vazolar, içki kapları, mezar buluntuları, kronolojik bir sıra ile teşhir edilmektedir. Antiocheia ve Men Kutsal Alanından elde edilen Roma Çağına ait pişmiş toprak, mermer ve bronz tanrı ve tanrıça heykelcikleri, hayvan figürleri, adak kitabeleri, yağ kandilleri, cam koku şişeleri, bilezikler, değerli taşlardan yapılmış yüzük kaşları, madeni yüzükler Bizans Çağına ait ziynet eşyaları bu seksiyondaki eserler arasındadır.

k21_yalvac__muzes_ihac_roliker_bizans_cagi.jpg


Yalvaç Müzesi değişik devirlere ait altın, gümüş ve bronz zengin sikke koleksiyonlarına da sahiptir. Ayrıca heykel, büst, kabartma gibi heykeltıraşlık eserler de sergilenmektedir.

k14_8_etnografya_vitrini.jpg


k14_9_islami_gunes_saati.jpg


Küçük Salon: Yalvaç çevresinin el sanatlarına ait eserleri bu salonda görmek mümkündür. Altın, gümüş ve sedef kakmalı tabancalar, tüfekler, kılıç, kama, ok, yay gibi silahlar zırh ve miğferler, el örgüsü yün çoraplar, renkli peşkir, uçkur ve havlular, cepken, ceket, üç etek, kadife ve sim sırma işlemeli bindallılar, altın gümüş ve bafon yapılmış çeşitli takılar bu bölümde yer almaktadır.

Açık Teşhir: Revak altında ve bahçede Klasik Çağdan itibaren Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait mezar stelleri, lahitler, ostotekler, sunaklar, yazıtlar, heykeller ve mil taşları yeralmaktadır. Ayrıca değişik başlıklı sütunlar müze bahçesinde antik bir yol meydana getirecek şekilde düzenlenmiştir.

k26_yalvac_muzesi_athena_heykeli.jpg


k14_13_lahit_parcasi.jpg


k14_14_augustus_tapinagi_frizi.jpg
 
Son düzenleme:

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
6,997
11,632
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Yalvaç Müzesi [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A- Tarihçesi[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
resimgoster.aspx
[/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Yalvaç ve çevresindeki tarihi eserler kadar bu yöreden çıkan tarihi eserlerin yer aldığı Yalvaç Müzesi de büyük bir değer taşımaktadır. Müze kurmaya yönelik ilk çalışmalar 1947'de başlamıştır. Bu tarihte önce yöreden etnografik ve arkeolojik eserler toplanarak bir depoda koruma altına alınmıştır. Sonra müze binasının yapımına karar verilmiş ve müze 1966 yılında hizmete girmiştir. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]B- İç Teşhir [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1. Galeri: Prehistorik Eserler Bölümü[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Yalvaç çevresinden derlenen ve ilçeye 19 km. uzaklıkta bulunan Çamharman (Köstük) Höyüğü'nden tesadüfen elde edilen (M.Ö. 3000) Eski Tunç Çağına ait pişmiş topraktan yapılmış depaslar, rhytonlar, vazolar, testiler, kulplu kâseler ve değişik form gösteren diğer kaplar, bu bölümün ilginç eserleri arasında yer almaktadır. Göller Bölgesi'nin tipik çanak çömlek örnekleri ayrı bir vitrinde teşhire sunulmuştur. Ayrıca pişmiş topraktan yapılan insan ve hayvan figürleri, mermer idoller, taş el baltaları, kemik aletleri ile çeşitli çağlara ait mühürler de teşhir edilmiştir. Tokmacık'ta yapılan bir araştırma sırasında meydana çıkarılan tarih öncesi (M.Ö. 8 milyon) çağın çeşitli hayvanlarına ait fosiller müzeye ayrı bir önem vermektedir. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2. Büyük Salon: Klasik Eserler Bölümü[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Bu bölümde eserler çağlarına göre kronolojik bir yerleştirmeye tabi tutulmuşlardır. Yunan Çağından başlayarak Bizans Çağına kadar gelen eserler arasında pişmiş topraktan yapılmış vazolar, çeşitli içki kapları, 5. ve 4. yüzyıla ait pişmiş topraktan çeşitli mezar buluntuları ayrı ayrı vitrinlerde teşhir edilmektedir. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
resimgoster.aspx
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Diğer vitrinlerde ise Antiokheia ve Men kutsal alanından elde edilen Roma Çağına ait pişmiş toprak, mermer, bronzdan yapılmış tanrı ve tanrıça heykelcikleri, hayvan figürleri, adak kitabeleri, yağ kandilleri, cam koku şişeleri, gözyaşı şişeleri, bilezikler, değerli taşlardan yapılmış yüzük taşları, madeni yüzükler ve Bizans Çağına ait bazı ziynet eşyaları teşhir edilmektedir. Çeşitli çağlara ait zengin altın, gümüş ve bronz sikke koleksiyonları dikkat çeken eserler arasındadır. Ayrıca bu bölümde heykel, büst ve kabartmalardan oluşan bir köşe de düzenlenmiştir. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3. Küçük Salon: Etnografik Eserler Bölümü[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Anadolu ve Yalvaç el sanatlarının tanıtıldığı bu bölümde altın, gümüş ve sedef kakmalı tabancalar, tüfekler, kesici ve delici silahlar, (kılıç, kama, ok ve yaylar) koruyucu silahlar (zırh ve miğferler) yer almaktadır. El örgüsü yün çoraplar; renkli peşkir, uçkur ve havlular; yemeni ve örtüler; kadife, sim sırma işlemeli bindallılar, entariler; cepkenler ve ceketler; üçetekler yine bu bölüme renk katan eserler arasındadır. Altın, gümüş ve bafondan yapılma kadın süs eşyaları ayrı bir vitrinde teşhir olunmaktadır. Osmanlı bakır işçiliğinin örneği, bazı mutfak eşyaları da bölümün zenginliğinin bir başka delilidir. Ayrıca Yalvaç örf ve adetlerine göre düzenlenen "18. Yüzyıl Yalvaç Evi" bizden önceki kuşakların sahip olduğu zevk ve estetik duyguları hakkında yeterli bilgiyi ziyaretçilere sunmaktadır. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]4. İç Balkon: Yazma Eserler Bölümü[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Türk sanatkârlarının İslâm Çağında yaptıkları güzel yazı sanatına ait levhalar, Kur'an-ı Kerim'ler, nadide kitaplar bu bölümün paha biçilmez zenginlikleri arasındadır. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]5. Salon: Resim Galerisi[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Müzenin bu kısmında çağdaş Türk ressamlarının resimlerden oluşan bir koleksiyon sergilenmektedir. [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]6. Salon: Açık Teşhir[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Revak ve bahçede Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı çağlarına ait mimarî parçalar, mezar stelleri, lahitler, ostotekler, sunaklar, yazıtlar, heykeller ve mil taşları teşhir edilmektedir. Ayrıca bahçede yer alan başlıklı sütunlardan oluşturulan sütunlu yol müzeye ilginç bir görünüm kazandırmaktadır. [/FONT]

ADRES:
Hükümet Caddesi, Yalvaç
Tel : (0246) 441 50 59
Faks : (0246) 441 49 37
Pazartesi dışında her gün 08.30-12.30/13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.

Alıntılardır. savataged tarafından düzenlenmişlerdir.
 
Üst